Εμαθαν για την Ηπατιτιδα οι Κομοτηναιοι

Έσπευσαν να εξεταστούν από την μονάδα προσυμπτωματικών ελέγχων της πρωτοβουλίας City Connect

Αρκετοί ήταν οι Κομοτηναίοι που άδραξαν την ευκαιρία να εξεταστούν στην κινητή μονάδα προσυμπτωματικών ελέγχων, που βρισκόταν την Πέμπτη 16 Ιουνίου στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση της ηπατίτιδας «City Connect», που υλοποιούν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), o Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences.

 Η ενημερωτική καμπάνια, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής, έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για έγκαιρη διάγνωση από την κινητή μονάδα προσυμπτωματικού ελέγχου της ΕΕΜΗ, του «Προμηθέα» και της Gilead Sciences.

Έτσι γεννηθέντες μεταξύ των ετών 1945 και 1980 μπόρεσαν να προχωρήσουν σε έναν γρήγορο και ανώδυνο διαγνωστικό έλεγχο, από τα στελέχη που βρισκόταν στο χώρο.

Απαραίτητη η ενημέρωση

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», η δράση City Connect είχε αφετηρία την Καβάλα, με δεύτερη στάση την Κομοτηνή και θα συνεχιστεί στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό την ενημέρωση του γενικού και του ειδικού πληθυσμού για τις ιογενείς Ηπατίτιδες, Β και C.

Ήδη την Τετάρτη 15 Ιουνίου πραγματοποιήσαν ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού της περιοχής μας, ενώ την Πέμπτη προσέφεραν ένα ανώδυνο διαγνωστικό έλεγχο για την ηπατίτιδα C, όπου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όποιος το επιθυμεί να μάθει αν νοσεί ή όχι από τον ιό, και διασυνδέεται με τα ηπατολογικά κέντρα της περιοχής.

Ο κ. Καλαμίτσης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ενημέρωση από σωστές πηγές για την αντιμετώπιση των νοσημάτων. Για την Ηπατίτιδα Β, ανέφερε, υπάρχει παιδικός εμβολιασμός, και η Ηπατίτιδα C, όπου δεν έχει εμβόλιο, έχει πολύ αποτελεσματική θεραπεία, και μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών, καταφέρεις να εκριζώσεις τον ιό.

Σε αντίθεση δε με την Ηπατίτιδα Β, που έχει ψηλά της μετάδοση με τη σεξουαλική επαφή, η Ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω του αίματος, και συνδέεται με πρακτικές σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Σημαντική η εξέταση για την πρόληψη

Εκδηλώσεις σαν και αυτές της Πέμπτης, που έχουν σαν στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, είναι πολύ σημαντική, σημείωσε η κ. Νικολέτα Μάθου, γαστρεντερολόγος, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα  και μέλος του ΔΣ της ΕΕΜΗ.

Και αυτό γιατί μπορεί να γνωρίζουμε την Ηπατίτιδα C, όμως η δυσκολία είναι όταν είναι «κρυφή» μέσα στον πληθυσμό, για αυτό και πρέπει να διαγνωστεί. Με δεδομένο μάλιστα πως σε αντίθεση με ό,τι γινόταν παλιότερα, με τα ενέσιμα φάρμακα, η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ασφαλής και ελάχιστα παρεμβατική, με ένα χάπι την ημέρα για τρείς μήνες, θεωρεί πως θα πρέπει να μεριμνήσουν όλοι για τον έλεγχο, ώστε να μην οδηγηθούν σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

«Είναι εάν νόσημα που είναι βουβό και εκδηλώνεται σε πολύ προχωρημένα στάδια, επομένως είναι σημαντικό να το προλάβουμε» ανέφερε. Οι νοσούντες υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 80 με 120 χιλιάδες στη χώρα μας, με ελάχιστους να γνωρίζουν ότι είναι ασθενείς, αν και τα ποσοστά σε ειδικούς πληθυσμούς είναι μεγαλύτερα.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού και Καθημερινότητας, Κίμωνας Λεχούδης κάλεσε τον πληθυσμό ν’ ανταποκριθεί τονίζοντας ότι η πρόληψη προσφέρει ποιότητα ζωής αλλά και σώζει ζωές. Τόνισε δε ότι είναι γνωστό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης της Ηπατίτιδας C γιατί «δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή, επομένως δεν πρέπει ν’ αποκλείουμε κοινωνικά ανθρώπους που πάσχουν από Ηπατίτιδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.