Ελληνοβουλγαρικη ανταλλαγη τεχνογνωσιας για το Leader στην Κομοτηνη

Αντιπροσωπεία από το Δήμο Ρακόφσκι βρέθηκε στην πόλη και επισκέφτηκε Αντιπεριφέρεια και Αναπτυξιακή

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου εκπρόσωποι του Δήμου Ρακόφσκι της Βουλγαρίας που πραγματοποίησαν συναντήσεις σε Αντιπεριφέρεια και Αναπτυξιακή Ροδόπης, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το πρόγραμμα Leader, αλλά και να καλέσουν τους συναδέρφους τους από τη Ροδόπη σε εκδήλωση που ετοιμάζουν τον επόμενο Οκτώβριο.

Στην αποστολή συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Pavel Gugzherov μαζί με αντιδημάρχους και την διευθύντρια της μονάδας τοπικών δράσεων, που υλοποιούν τα προγράμματα Leader.

Την αποστολή συνόδευε η κ. Γιάννα Τσάτσεβα, δημοσιογράφος, η οποία τόνισε πως επειδή στη Βουλγαρία κλείνουν τη δεύτερη φάση του προγράμματος Leader, ήθελαν να δουν πως υλοποιούνται τα προγράμματα αυτά στην Ελλάδα, που έχει εμπειρία πάνω από 20 χρόνια, σε ποιες κατευθύνσεις κατατίθενται οι περισσότερες προτάσεις που υποβάλουν οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, αλλά και τα δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από αυτό.

Για αυτό μάλιστα επισκέφτηκαν εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Leader, σε μία ή δύο φάσεις.

Παράλληλα, βρέθηκαν στην περιοχή μας με αφορμή ένα κοινό πρόγραμμα με τίτλο Γεια σου τυρί, Βαλκάνικο τυρί» που ετοιμάζουν η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία, στο οποίο συμμετέχουν τρεις εταιρείες από την περιοχή μας.

«Ήρθαμε να καλέσουμε τους συναδέλφους από τον νομό Ροδόπης, από την Περιφέρεια ΑΜΘ, αν όλα πάνε καλά, τον Οκτώβρη στο Φεστιβάλ Τυριού» σημείωσε, και θα ήθελαν να έχει η Ροδόπη δικό της περίπτερο.

Παράλληλα συζήτησαν για κάποια κοινά προϊόντα βάση της μονάδας κρεατοπαραγωγής που υπάρχει στα ορεινά, για το πρόγραμμα αλιείας, αλλά και θέματα στα οποία μπορεί να συμμετέχει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που θα συζητήσουν όμως σε δεύτερη φάση, όταν το επιτρέψει η πανδημία.

Άλλωστε ο Δήμος Ρακόφσκι είναι κυρίως αγροτικός, με μια μεγάλη εταιρεία της Βουλγαρίας που παράγει ντομάτα, ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της νότιας Βουλγαρίας δημητριακών προϊόντων, ενώ έχει γλυκά του κουταλιού, μικρές βιομηχανίες ανταλλακτικών αγροτικών μηχανημάτων κ.α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.