Ελληνες και Βουλγαροι εθελοντες επιμορφωνονται στη φροντιδα των παιδιων «θυματων» παιδικης εκμεταλλευσης και εμποριας

Στις 14-16 Οκτωβρίου η δεύτερη σειρά σεμιναρίων, που απευθύνεται σε φορείς

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τετάρτη το πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης που διοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Κομοτηνής Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. που αφορά στον τομέα της φροντίδας των παιδιών σε κίνδυνο για το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης και εμπορίας.
 
Πρόκειται για την πρώτη σειρά τριήμερων σεμιναρίων που απευθύνονται στους εθελοντές που συμμετέχουν στην δράση, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τους 40, ισάριθμοι από την Βουλγαρία και την Ελλάδα.
 
Πρόκειται για μία δράση η οποία εντάσσεται στο έργο “GIMMIE SHELTER – ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ / JOINT STRATEGY FOR THE SOCIAL PROTECTION OF VULNERABLE SOCIAL GROUPS»,  που εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG IV) Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφορά στον σχεδιασμό και εφαρμογή μιας κοινής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων  της διασυνοριακής περιοχής των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στόχου και ιδιαίτερα των παιδιών που υφίστανται ή διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εμπορίας (trafficking), εγκατάλειψης και εκμετάλλευσης.
 
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου αυτού πρώτου σεμιναρίου, που ολοκληρώνεται σήμερα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία υπό την καθοδήγηση των ειδικών να κατανοήσουν το φαινόμενο της εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών, να γνωρίσουν επιτυχημένα παραδείγματα μεθοδολογιών και καλών πρακτικών πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών, καθώς και να εκπαιδευτούν πάνω στην μεθοδολογία αναγνώρισης, προσέγγισης και χειρισμού περιστατικών καθώς και προσωρινής προστασίας παιδιών.
 

Αφροδίτη Καρελιάδου
 
«Η σημαντικότερη δράση του έργου το μόνιμο δίκτυο συνεργασίας φορέων και εθελοντών»

 
Η κ. Αφροδίτη Καρελιάδου, πρόεδρος της Κ.Καραθεοδωρή Α.Ε. υπογράμμισε την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής σε κοινωνικές δράσεις που προωθούν τον εθελοντισμό, ενώ αναφέρθηκε και στην επόμενη φάση του προγράμματος η οποία θα λάβει χώρα στις 14-16 Οκτωβρίου, όπου θα διοργανωθεί αντίστοιχο σεμινάριο, απευθυνόμενο αυτή τη φορά στους φορείς που συμμετέχουν, με στόχο την καλύτερη δυνατή δικτύωση τόσο των κοινωνικών υπηρεσιών, όσο και της Εισαγγελίας Ανηλίκων και των ΜΚΟ που ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα.
 
Όπως η ίδια επεσήμανε ο σημαντικότερος στόχος του προγράμματος είναι αυτός της δικτύωσης καθώς «μετά τη λήξη του έργου πέρα από τις υποδομές, όπως τα κέντρα Ημέρας προστασίας ανηλίκων, τα οποία παρέχουν υλική, εκπαιδευτική, διοικητική και νομική υποστήριξη, αλλά και τη λειτουργία των Κινητών Μονάδων που διενεργούν κοινωνική εργασία στο δρόμο – social streetwork, αυτό που θα μείνει είναι το μόνιμο δίκτυο συνεργασίας που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή τόσο των φορέων όσο και των εθελοντών».
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.