Ελλειψεις φαρμακων: Ανεφαρμοστα μετρα με μεγαλη καθυστερηση απο το Υπουργειο Υγειας

Την άποψη ότι τα όποια μέτρα θα έπρεπε να παρθούν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού εξέφρασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Χρήστος Κουκάκης

«Κάθε μέρα και χειρότερα» η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης

Την επικαιροποίηση μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων που παρατηρούνται στα φάρμακα ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου το Υπουργείο Υγείας σε συνέχεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Το πρόβλημα των ελλείψεων ξεκίνησε ήδη από το προηγούμενο έτος και γιγαντώνεται σήμερα την ώρα που και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των ιών και της γρίπης, που επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά και τους γονείς σε πανικό καθώς αδυνατούν να βρουν στα ράφια των φαρμακείων ακόμα και βασικά φάρμακα.

Το Υπουργείο Υγείας στην σχετική ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που όμως «αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα» γεγονός στο οποίο αντιδρούν τόσο οι πολίτες όσο και οι φαρμακοποιοί που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τον εκνευρισμό και την αγωνία των πολιτών που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.

Ήδη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν συναντούν αντιδράσεις δεδομένου ότι πρόκειται για επικαιροποίηση μέτρων που ήδη έχουν φανεί αναποτελεσματικά όπως η συνέχιση των ελέγχων των φαρμακοποθηκών, τόσο για την μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων όσο και για την επάρκεια των φαρμάκων, με δύο πρόσφατα περιστατικά ελέγχων να οδηγούν στο κλείσιμο φαρμακαποθηκών λόγω μη αποδοχής των αποθηκών να ελεγχθούν.

Κάθε μέρα και χειρότερα

Το γεγονός κατέκρινε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Χρήστος Κουκάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει να τα νέα μέτρα υπογράμμισε πως αυτά έρχονται αργά και δεν θα ανακόψουν την περαιτέρω γιγάντωση του προβλήματος.

Όπως εξήγησε «ήδη από την προηγούμενη συνομιλία μας τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, δίχως καν να διαφαίνεται φως στο τούνελ». «Ποιος ο λόγος να παρθούν τώρα μέτρα την ώρα που θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται σε ισχύ από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού» διερωτήθηκε τονίζοντας πως «ναι μεν υπάρχει το κάλλιο αργά παρά ποτέ, ωστόσο σήμερα ο κόσμος αγωνιά πραγματικά για να βρει ένα φάρμακο για το παιδί, τους ηλικιωμένους της οικογένειας κ.ο.κ.».

Σχολιάζοντας τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά ο ίδιος αμφέβαλε και την αποτελεσματικότητά τους, δεδομένου και του παραδείγματος των ελέγχων που προηγήθηκαν σε φαρμακαποθήκες της χώρας αλλά και του γεγονότος ότι πολλά από τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Να σημειωθεί πως τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο έχουν ως εξής:

  • Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  • Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  • Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  • Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  • Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  • Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  • Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  • αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  • ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Ελλείψεις και στα γενόσημα

Ο κ.Κουκάκης σχολίασε κάποια εξ αυτών αρχής γενομένης από την επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις για να θέσει εν αμφιβόλω κατά πόσο υπάρχει επάρκεια και στα γενόσημα. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά σήμερα, όταν δεν υπήρχε το πρωτότυπο αναγκαζόμασταν να δώσουμε το γενόσημο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον και αυτά».

Ακολούθως σε ό,τι αφορά μέτρα όπως η αύξηση της παραγωγής των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών ή η αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ που εισηγείται το υπουργείο επίσης καθίστανται δύσκολες δεδομένης της έλλειψης πρώτων υλών για την παραγωγή τους λόγω του κλεισίματος εργοστασίων ή μείωσης της παραγωγής τους σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία  που αποτελούν μόλις έναν παράγοντα του προβλήματος.

Η έλλειψη αυτή σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αλλά και τις χαμηλές τιμές του φαρμάκου στο εξωτερικό με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών, δημιουργούν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση την οποία όπως τόνισε ο ίδιος δεν μπορεί η Ελλάδα μόνη της να ελέγχει αλλά απαιτεί την συνεργασία πολλών χωρών.  Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως ήταν λάθος η πολιτική της Ε.Ε. να επιτρέψει την «φυγή» των εργοστασίων σε χώρες εκτός της Ε.Ε. λόγω χαμηλότερου κόστους λειτουργίας για να τονίσει πως «τώρα μας γύρισε μπούμερανγκ με την Ε.Ε. να μην έχει φάρμακα και κατ’ επέκταση ως κράτος μέλος της να μην έχουμε και εμείς».

Μίνα Γκάγκα: Εξομάλυνση της κατάστασης μέχρι το τέλος του μήνα

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος, εν αντιθέσει με την υφυπουργό Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα η οποία σε χθεσινές της δηλώσεις στην ΕΡΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το θέμα της έλλειψης φαρμάκων θα εξομαλυνθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Με την σειρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης απαντώντας στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για το μέγεθος του προβλήματος υποστήριξε πως «σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία».

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή και έλλειψη πρώτων υλών, που η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή, όπως αποδέχεται το σύνολο της ελληνικής και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε ο ίδιος.

Με ιατρική συνταγή όλα τα φάρμακα η πρόταση του ΙΣΘ

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.Νίκος Νίτσας πρότεινε την άμεση νομοθέτηση χορήγησης όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή που όπως τόνισε οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά 18% παράδειγμα που όπως επεσήμανε «αρκεί για να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα νομοθέτησης της χορήγησης όλων των φαρμάκων ύστερα από συνταγογράφηση τους από τον γιατρό».

Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι οι προτάσεις του ΙΣΘ και της ιατρικής κοινότητας δίνουν μόνιμες λύσεις, όχι σε περιστασιακές και σοβαρές ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων -πχ λόγω παγκοσμίων κρίσεων- αλλά όλων των φαρμάκων για μια ολοκληρωμένη και επιστημονική χορήγηση και διαχείριση. Παράλληλα σημείωσε ότι επανειλημμένα ο ΙΣΘ έχει εξηγήσει την «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική της διάθεσης των φαρμάκων χωρίς συνταγή. Μόνο ο γιατρός -με την επιστημονική επάρκεια που διαθέτει- είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Πολλά τα βήματα ώστε τα ελληνικά φαρμακεία να ακολουθήσουν το σύγχρονο ευρωπαϊκό παράδειγμα

Ερωτηθείς για το μέλλον του κλάδου αλλά και τις διεκδικήσεις του 2023 ο κ. Κουκάκης τόνισε πως τα ελληνικά φαρμακεία θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν την μορφή των φαρμακείων του μέλλοντος, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που πέραν των αγαθών υγείας θα εξασφαλίζουν και την παροχή υψηλότατου επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Όπως τόνισε «στην Ελλάδα είμαστε σήμερα πολύ μακριά από το να γίνουμε ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο φαρμακείο, γεγονός που ευελπιστώ να αλλάξει τα αμέσως επόμενα χρόνια αρχής γενομένης από το 2023».

Ερωτηθείς για το τι συνεπάγεται ένα «ευρωπαϊκό φαρμακείο» ο ίδιος αναφέρθηκε στην διεύρυνση της δραστηριότητά τους ώστε να παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, διευρύνοντας και το κομμάτι των υπηρεσιών που παρέχουν μη μένοντας μόνο σε αυτό της χορήγησης φαρμάκων.

Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν γίνει βήματα μπροστά, όπως μετρήσεις ζαχάρου, πίεσης, η διεξαγωγή self – test κ.α. που πραγματοποιούνται εντός του φαρμακείου ωστόσο απομένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.