Ελλαδα-Βουλγαρια σε κοινη δραση για την αντιμετωπιση της παιδικης εργασιας

Tο κινητό σχολείο της δράσης “Gimmie Shelter” στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής

Στην αντιμετώπιση των περιστατικών εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών, φαινόμενα που παρουσιάζουν έξαρση στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, επικεντρώνεται το ευρωπαϊκό έργο “Gimmie Shelter”, που αφορά στην κοινή στρατηγική για την κοινωνική προστασία ευπαθών ομάδων στις δύο χώρες και στο οποίο μετέχουν η Περιφέρεια ΑΜΘ, η Περιφέρεια Σμόλιαν της Βουλγαρίας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Κομοτηνής Κ.Καραθεοδωρή, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης « Στήριξη», και η κοινωνική οργάνωση «Άρσις».
 
Στο πλαίσιο του έργου ήταν ενταγμένη η επίσκεψη του κινητού σχολείου στην πλατεία Ειρήνης, τη Δευτέρα το απόγευμα. Το κινητό σχολείο, είναι ένας μαυροπίνακας με ρόδες και με 300 πάνελς στα οποία είναι αναρτημένες ασκήσεις γραμματικής, μαθηματικών και υλικό για δημιουργικά εργαστήρια και ψυχαγωγική εκπαίδευση. Το κινητό σχολείο δημιουργήθηκε από βέλγικο οργανισμό κυρίως για τα παιδιά της Λατινικής Αμερικής που εργάζονται και ζουν στο δρόμο. Στην Ελλάδα, σε συνεργασία των κοινωνικών οργανώσεων «Άρσις» και «Πράξις» ταξιδεύει σε οικισμούς όπου μένουν Ρομά, με στόχο να κινητοποιήσει τα παιδιά να ενταχθούν στο σχολικό πλαίσιο. 

Αφροδίτη Καρελιάδου «Εντείνεται το φαινόμενο της παιδικής εργασίας»

Μέσω του έργου “Gimmie Shelter”, που ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, προχωρά η δημιουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας στην πόλη της Ξάνθης και σε περιοχή του Σμόλιαν. Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Κομοτηνής κ. Αφροδίτη Καρελιάδου οι δομές αυτές θα παράσχουν πολύπλευρη στήριξη σε παιδιά που εργάζονται στο δρόμο και στις οικογένειες τους. Η ίδια διατύπωσε τη θέση ότι η παιδική εργασία εντείνεται στην εποχή της κρίσης.
 
Παράλληλα προχωρά η καταγραφή περιστατικών εκμετάλλευσης παιδιών μέσω κοινωνικής έρευνας, με προσέγγιση του παιδιού και της οικογένειας του, που ξεκίνησε ήδη στη Δράμα και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις έδρες των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
 
Σκοπός της δραστηριοποίησης είναι η δημιουργία δικτύου οργανώσεων, φορέων και εθελοντών που θα ασχοληθούν συστηματικά- και μετά το τέλος του προγράμματος- με την παιδική προστασία και την αντιμετώπιση φαινομένων παραμέλησης, εκμετάλλευσης και προώθησης παιδιών σε παραβατικές δραστηριότητες. Επιπλέον τα αποτελέσματα της μελέτης στα όρια της Περιφέρειας, που προετοιμάζει η «Κ.Καραθεοδωρή» θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση υποβολής προτάσεων παρέμβασης σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο.
«Παιδιά –φαντάσματα»
 
Συμφώνα με στοιχεία της «Άρσις» το πρώτο τρίμηνο του 2015, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 240 που εργάζονται στο δρόμο. Παιδιά που επαιτούν στα φανάρια που πωλούν μικροπράγματα, τα οποία παίζουν μουσικά όργανα, παιδιά με τους γονείς τους που περισυλλέγουν σκουπίδια στο δρόμο, από νεογέννητα στην αγκαλιά της μητέρας τους έως την ηλικία των 18 ετών. 

Αλεξάνδρα Μάτου «Τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα των συνόρων με την Βουλγαρία, το φαινόμενο της παιδικής εργασίας παίρνει μια άλλη διάσταση»

Τα περισσότερα από αυτά που εντόπισε η κοινωνική έρευνα της οργάνωσης, είναι Ρομά, από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και ορισμένα από αυτά από τη Ρουμανία. Όπως αναλύει η κοινωνική ερευνήτρια της «Άρσις» κ.Αλεξάνδρα Μάτου, τα περιστατικά παιδικής εργασίας είναι περισσότερο εμφανή σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία. «Υπάρχουν τα παιδιά που μετακινούνται πολύ συχνά, από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, δεν ανήκουν σε κανένα σχολικό πλαίσιο, «παιδιά φαντάσματα» διότι η συχνή μετακίνηση τους δεν τα βοηθά να κοινωνικοποιηθούν» σε καμία από τις δύο χώρες .
 
Στις Σέρρες και τη Δράμα έρχονται αυθημερόν με τις οικογένειες τους για να εργαστούν, κάτι που δεν συμβαίνει με τα περιστατικά που καταγράφηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί τα παιδιά ζουν στην πόλη με τις οικογένειες τους.
 
Η κ. Μάτου προσθέτει ότι το φαινόμενο εκμετάλλευσης και εμπορίας παιδιών ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90, με τα παιδιά των φαναριών από την Αλβανία. «Τότε πολλές οικογένειες πωλούσαν ή νοίκιαζαν τα παιδιά σε κάποιο διακινητή. Τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα των συνόρων με την Βουλγαρία, το φαινόμενο παίρνει μια άλλη διάσταση» περιγράφει, «οι ίδιες οι οικογένειες μετακινούνται και τα ωθούν να εργαστούν στο δρόμο». «Τα παιδιά κερδίζουν από 20 έως 50 ευρώ την ημέρα και σε περιόδους γιορτών έχουν φτάσει και τα 200 ευρώ όπως αναφέρουν ενώ δουλεύουν καθημερινά από 8 έως 16 ώρες καθημερινά. Συνήθως δεν πηγαίνουν στο σχολείο ή δεν έχουν τακτική φοίτηση».
 
Σκοπός της «Άρσις» είναι να ενταχθούν στο σχολικό πλαίσιο, μολονότι κάτι δεν είναι εύκολο ειδικά όταν η παιδική εργασία αποτελεί το μόνο έσοδο, για την οικογένεια. «Συνήθως κάνουμε ένα συμβιβασμό, ότι το πρωί τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο ή θα εργάζονται λιγότερες ώρες, ώστε σταδιακά να απομακρυνθούν από την εργασία».
 
«Δεν πρέπει να δίνουμε χρήματα σε παιδιά που εργάζονται διότι με αυτό τον τρόπο συντηρούμε την παιδική εργασία και τα παιδιά αυτά παραμένουν στο δρόμο» πρόσθεσε η κοινωνική ερευνήτρια της οργάνωσης, προτρέποντας τους πολίτες να προσφέρουν κάτι χρήσιμο όπως τρόφιμα και νερό, εάν επιθυμούν να τα βοηθήσουν. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.