Ελευθερη- μεχρι νεοτερας- η διελευση απο τη Νυμφαια

Δεν κατέβηκαν στην Αθήνα οι αγρότες της Ροδόπης

Από την Κυριακή το μεσημέρι, μετά από τρεις περίπου εβδομάδες αποκλεισμού, ο κάθετος ελληνοβουλγαρικός άξονας της Νυμφαίας δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες, παρότι οι αγρότες της Ροδόπης είχαν απομακρύνει τα τρακτέρ τους από το οδόστρωμα, ο δρόμος δεν εξυπηρετούσε την κίνηση οχημάτων, εξαιτίας του αντι-μπλόκου που εφάρμοσαν οι βούλγαροι στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Μετά από την απόφαση των αγροτών της βορείου Ελλάδας να παύσουν τους αποκλεισμούς των συνοριακών διαβάσεων, που συνδέουν την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, άρθηκαν και οι αποκλεισμοί εκ μέρους των βούλγαρων οδηγών οχημάτων. Εξ ου και αμφότερες οι πλευρές επιτρέπουν πλέον την κίνηση επί των ελληνοβουλγαρικών οδικών αξόνων, όπως αυτός της Νυμφαίας.
 
Όπως μας μετέφερε ο κ. Νίκος Κυριαζής, εκπρόσωπος των αγροτών του νομού Ροδόπης, η απόφαση για το άνοιγμα των μπλόκων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επανεξεταστεί από τα συλλογικά όργανα των αγροτών το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι βούλγαροι έχουν προειδοποιήσει πως θα προχωρήσουν σε νέο αποκλεισμό του δρόμου της Νυμφαίας, εφόσον επαναλάβουν τέτοια κινητοποίηση οι αγρότες της Ροδόπης, οι οποίοι επέτρεπαν τουλάχιστον κατά διαστήματα την κίνηση των οχημάτων. Μάλιστα, οι βούλγαροι φέρονται να έχουν ζητήσει την πλήρη απομάκρυνση των τρακτέρ, που παραμένουν παραταγμένα δεξιά κι αριστερά του αυτοκινητόδρομου της Νυμφαίας. Το τελευταίο φυσικά δε συζητιέται από τους αγρότες του νομού μας.
 
Σε ό,τι έχει να κάνει με το «μέτωπο» του διαλόγου με την κυβέρνηση, οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις πρόσφατες συναντήσεις τους, την Παρασκευή και την Κυριακή, αποφάσισαν να επιμείνουν στην προϋπόθεση της απόσυρσης των νομοσχεδίων του ασφαλιστικού και του φορολογικού και έτσι δεν κατήλθαν στην Αθήνα, για να συμμετάσχουν στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα.
 
Τις επόμενες ημέρες θα επαναληφθούν συναντήσεις σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να προσδιοριστούν τα νέα βήματα στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.