«Ελατε να γινουμε ερευνητες στο CERN για μια μερα»

Επιμορφωτική ημερίδα γνωρίζει στους μαθητές της Ροδόπης τα πειράματα του CERN - Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια της υπευθύνου του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Δρ. Σοφίας Κυριαζοπούλου διοργανώνει στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής επιμορφωτική ημερίδα για μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου με τίτλο «Ελάτε να γίνουμε ερευνητές στο CERN για μια μέρα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2016 και θα ακολουθήσει τη δομή “Μasterclass” που διοργανώνονται από το CERN σε μεγάλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του κόσμου. Η ημερίδα πραγματοποιείται με την συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ελληνικής Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής (τμήμα της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων) και υλοποιείται με την αρωγή του Δήμου Κομοτηνής και της Δ.Ε.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:
 
• ο Δρ. Δημήτριος Λουκάς, Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μέλος του πειράματος CMS στο CERN,
• ο Δρ. Γεώργιος Αναγνώστου, Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μέλος του πειράματος CMS στο CERN,
• ο Δρ. Ιωάννης Νταλιάνης, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και
• η Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Ροδόπης, Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (2003-2007), μέλος του πειράματος CMS στο CERN
 
Η ημερίδα θα διαρκέσει από τις 8:30 το πρωί έως τις 17:30 το απόγευμα. Περιλαμβάνει εισαγωγικές ομιλίες από τους Επιστήμονες της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων που αναφέρονται στις σύγχρονες θεωρίες Φυσικής και στη συγκλονιστική Έρευνα για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs που διεξάγεται στο CERN.
 
Στη συνέχεια οι μαθητές θα κληθούν να γίνουν οι ίδιοι ερευνητές, και να ανακαλύψουν μόνοι τους στοιχειώδη σωματίδια σε πραγματικά γεγονότα του CERΝ. Η εκδήλωση θα κλείσει με videoconference με το CERN. 

Σοφία Κυριαζοπούλου «Η εκδήλωση είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τα παιδιά της Ροδόπης να συναντήσουν και να εμπνευστούν από Επιστήμονες και Ερευνητές του μεγαλύτερου Ερευνητικού Κέντρου της Ελλάδας»

«Οι μαθητές σε αυτή την ημερίδα θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν αυτό που ονομάστηκε «Πείραμα του αιώνα στο CERN» καθώς και τις θεωρίες για το σωματίδιο Higgs που βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής. Η εκδήλωση είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τα παιδιά της Ροδόπης που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, να συναντήσουν Επιστήμονες και Ερευνητές του μεγαλύτερου Ερευνητικού Κέντρου της Ελλάδας και να εμπνευστούν από αυτούς και από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης» σημειώνει σε γραπτό της μήνυμα ο «ιθύνων νους» της ημερίδας Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.