Εκθετες στο ψυχος σχολικες μοναδες της Κομοτηνης

Χωρίς θέρμανση χθες το 1ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής λόγω αδυναμίας του προμηθευτή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις - Οριακή για σήμερα η θέρμανση 7 σχολικών μονάδων – Κίνδυνος για «ντόμινο» διακοπών θέρμανσης αν δεν βρεθεί άμεσα λύση

Απέναντι σε μία πολύ σοβαρή «κρίση», βρίσκονται από χθες η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης και ο Δήμος Κομοτηνής, καθώς όπως έγινε γνωστό το 1ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής, έμεινε χωρίς θέρμανση, ενώ από σήμερα, Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, επτά συνολικά σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κομοτηνής, αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, με 2.100 μαθητές και εκπαιδευτικούς να βρίσκονται έκθετοι απέναντι στο ψύχος.
 

Το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε αρχικά από την σχετική επιστολή που απέστειλε προς τον δήμαρχο Κομοτηνής η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η Πόλη» κ.Φελίνα Καζάκου- Βρούζου, στην οποία ανέφερε ότι ήδη από την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, επτά σχολεία του Δήμου Κομοτηνής δεν είχαν θέρμανση, με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό να κληθούν να βρίσκονται σε παγωμένες αίθουσες, σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και σε ακατάλληλες συνθήκες.
 
Η κ. Καζάκου στην σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για «αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης των Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού», γι’ αυτό και ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων αρχών, για την επίλυση του, προτείνοντας ακόμα και την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των μονάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μέχρι αυτές να ζεσταθούν ξανά.
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, έκανε γνωστό πως, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση έως την προσεχή Παρασκευή, ακόμα πέντε σχολικές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής, αναμένεται να μείνουν χωρίς πετρέλαιο. 

Μαίρη Κοσμίδου «Απορίας άξιο το πώς εφοδιάστηκαν κάποια σχολεία και κάποια άλλα όχι» 

Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε η κ. Κοσμίδου, το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ροδόπης το πρωί της Τετάρτης, και αφορούσε μόνο στο 1ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής, ωστόσο κατόπιν σχετικής έρευνας που ακολούθησε προέκυψε ότι από σήμερα, Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, το μεσημέρι θα βρίσκονται χωρίς θέρμανση συνολικά επτά σχολικές μονάδες, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας άλλες πέντε μονάδες του Δήμου Κομοτηνής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.
 

Η κ. Κοσμίδου εξήγησε πως σε επικοινωνία που είχε με τον υπεύθυνο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, «μου μεταφέρθηκε ότι υπάρχει δυστοκία από τον προμηθευτή που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια την προμήθεια των σχολείων του Δήμου με καύσιμη ύλη» για να προσθέσει πως ο Δήμος Κομοτηνής έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο «όπως μου εξήγησαν ακόμα και για την απότανση των αρμοδίων, δηλαδή του Δήμου και της Σχολικής Επιτροπής σε άλλο προμηθευτή, εφόσον ο υφιστάμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, υπάρχουν διαδικασίες από το νόμο που είναι χρονοβόρες,  εγκύκλιοι και νόμοι που εμποδίζουν την όποια διαδικασία».
 
Η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης έκανε γνωστό ότι κατά την έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προέκυψε ότι «υπάρχουν σχολεία με επαρκή ποσότητα πετρελαίου για δύο εβδομάδες, καθώς κάποια σχολεία προμηθεύτηκαν πετρέλαιο με την επανέναρξη της λειτουργίας τους μετά τις γιορτές, ωστόσο το πρόβλημα ανέκυψε στις μονάδες εκείνες, οι οποίες ζήτησαν πετρέλαιο στις 19 του Ιανουαρίου και συνάντησαν την αδυναμία της προμήθειάς του». 

«Να δείξουμε την δέουσα προσαρμοστικότητα και προσοχή για την ανεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης» 

«Δεν ξέρω πώς και γιατί προέκυψε το ζήτημα» τόνισε η ίδια ερωτηθείσα σχετικά σχολιάζοντας πως «είναι απορίας άξιο το πώς κάποια σχολεία εφοδιάστηκαν και πώς κάποια άλλα όχι». «Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να κάνουμε διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει, γιατί αφορά μεγάλο αριθμό μαθητών της περιοχής μας και πρέπει να δείξουμε την δέουσα προσοχή και προσαρμοστικότητα, για την ανεύρεση μίας μακροπρόθεσμης λύσης» τόνισε για να επισημάνει, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ότι «ο δήμαρχος Κομοτηνής, ως αρμόδιος, θα μπορούσε να αποφασίσει σχετικά, αν δεν υπάρξει άμεση επίλυση του προβλήματος».

Απευθείας ανάθεση σε άλλον προμηθευτή μελετά ο Δήμος Κομοτηνής υπό τον κίνδυνο «ντόμινο» διακοπών θέρμανσης 

Σε επικοινωνία του «ΠτΘ»  με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη ο ίδιος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προβλήματος στο 1ο Γυμνάσιο της Κομοτηνής, λόγω της αδυναμίας του προμηθευτή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σχολικών μονάδων, γνωστοποιώντας πως σήμερα, Πέμπτη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης θα συναντηθεί με την επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου ούτως ώστε να δοθεί η άδεια για την απευθείας ανάθεση των σχετικών έργων σε άλλον προμηθευτή για την άμεση επίλυση του προβλήματος.
 
«Ο Δήμος είναι συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του απέναντι στον προμηθευτή, με τον οποίο έχουμε δεσμευτεί, μιας και ήταν ο μειοδότης του αντίστοιχου δημόσιου διαγωνισμού που έγινε» εξήγησε ο κ. Πετρίδης για να εξηγήσει πως «η όποια ανωμαλία προκύπτει από αδυναμία του ίδιου του προμηθευτή και ο Δήμος έχει κινήσει διαδικασίες έκπτωσης του, που όμως απαιτούν εκ του νόμου ένα συγκεκριμένο διάστημα».
 
Ο κ. Πετρίδης αντέκρουσε τα λεγόμενα της κ. Καζάκου, σημειώνοντας ότι «μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, μόνο το 1ο Γυμνάσιο της πόλης δεν είχε θέρμανση» για να σημειώσει τέλος πως για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος «έχουμε κινήσει μια διαδικασία, γιατί όντως υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες μέρες να έχουν ντόμινο διακοπών θέρμανσης, και όχι μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.