Εκθεσιο – περιγραφικα σχολια

Εμπορική ΝΑΙ

Είναι γνωστό ότι κάθε Εμπορική Έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της επικοινωνίας μέσω των οικονομικών συναλλαγών που μπορούν να τελούνται επ’ αφορμή της. Εξ ου το επίθετο που πρωταγωνίστησε για τη φετινή Έκθεση και είχαμε χρόνια να το ακούσουμε με τόση σαφήνεια ήταν το Εμπορική.

Εμπορική όχι μόνο για τους διοργανωτές της αλλά και για το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, αφού όλες τους σχεδόν πουλούσαν προϊόντα και υπηρεσίες, με διακριτό το χώρο του τομέα των υπηρεσιών, μέσω της ΠΑΜΘ, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Δήμου Κομοτηνής, του Ινστιτούτου των Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του ΕΒΕΡ και των μεταφορών.

Παραδοσιακά αγροτοδιατροφικά προϊόντα

Εμπορική λοιπόν η Έκθεση εξ ου και μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις από τη Θράκη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι και από την Ικαρία, έδωσαν το «παρών».
 
Με κυρίαρχες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, και, κυρίως, αυτές που αξιοποιούν την γαστρονομική ελληνική παράδοση και εστιάζουν στην παραγωγή χυλοπιτών, τραχανάδων, λαζανιών, μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού, χυμών συμπυκνωμένης τομάτας, κ.ά., που εφέτος ήταν σαφώς περισσότερο ως τομέας εμπλουτισμένος, αφού διαρκώς προστίθενται νέοι παραγωγοί, κάποιοι και από την Κομοτηνή.
 
Να προσθέσουμε ότι στον τομέα αυτό ενδεικτικό είναι και το αγροτοδιατροφικό καλάθι της Περιφέρειας που μας πάει παντού, σε κάθε έκθεση της Ελλάδας και του Εξωτερικού, και σ’ αυτό έχουν χώρο όλα τα ενταύθα παραγόμενα με παραδοσιακό τρόπο προϊόντα, από τα ζυμαρικά της «Γαίας» και της «Σοφίας Γεύσεις» μέχρι τα γλυκά του Συνεταιρισμού Δράμας, κι όχι μόνον…

Συνεταιρισμός Γυναικών Κοτύλης


…Αφού μεγάλη ήταν η χαρά μας που στην Έκθεση έδωσε το παρών και ο Συνεταιρισμός Γυναικών Κοτύλης με τα χειροποίητά τους δημιουργήματα, που καλύπτουν πλέον ανάγκες του σύγχρονου νοικοκυριού κι ήταν όλα τους κοσμήματα: ζεύγη πετσετών, σκουφάκια και κασκόλ για παιδιά, μικρά πλεκτά παπουτσάκια κ.α. 

Φιλαδελφία


Φυσικά σ’ αυτόν τον παράδεισο αγροδιατροφικών προϊόντων δεν θα μπορούσε να λείπει ο φορέας διαχείρισης και προβολής τους, η Φιλαδελφία με τον Μανόλη Κιουτσούκη, που ήταν παρών και στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου. 

Πετιμέζι και βουβαλίσιο κρέας


Στα αξιοσημείωτα, η επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου που αναβιώνουν γυναίκες Συνεταιρισμού στην Ξάνθη, μια τεχνογνωσία που μετέφεραν πρόσφυγες και πολύ χαιρόμαστε που αναβιώνει, μαζί με την ανανέωση του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία κοπαδιών βουβαλιών στα οποία τα παλιά χρόνια η περιοχή του Ιάσμου ήταν πρωταγωνίστρια… 

Συμπέρασμα;

Οι Έλληνες και το παλεύουν και δημιουργούν και δρουν, κι ας σκέφτεται άλλα η Ευρωπαϊκή Ένωση, που το μόνο που θέλει είναι η διάλυση της χώρας μας και το ξεπούλημά της για ένα κομμάτι ψωμί… ως νεοφιλελεύθερη και αποικιοκρατική …
Και του Χρόνου!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.