Εκθεση Διεθνους Αμνηστιας 2020/2021: Η κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων στον κοσμο

Η πανδημία γεννά τεράστια συστημική ανισότητα παγκοσμίως με τις εθνοτικές μειονότητες, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις γυναίκες μεταξύ των πιο σοβαρά πληγέντων

«Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 αποκάλυψε την κληρονομιά καταστροφικών πολιτικών, που διαιωνίζουν τις ανισότητες, τις διακρίσεις, την καταπίεση», δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία στην «Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας 2020/21: Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σχετικά με την Ελλάδα, περιγράφεται, μεταξύ άλλων, η ελλιπής πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η υπερβολική βία της αστυνομίας και παραβιάσεις στα δικαιώματα κρατουμένων και προσφύγων.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες/ριες εργαζόμενοι/ες και εκείνοι/ες του άτυπου τομέα -πολλοί στην πρώτη γραμμή της πανδημίας- «προδόθηκαν από τα παραμελημένα συστήματα υγείας, τη διάβρωση των δημόσιων υπηρεσιών και την ανεπαρκή οικονομική και κοινωνική υποστήριξη», αναφέρει η έκθεση, η οποία καλύπτει 149 χώρες και παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, για το 2020.

Σε πολλές χώρες, ηγέτες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση και χρησιμοποίησαν την COVID-19 για να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως υπερβολική χρήση βίας και περιορισμό της κριτικής εναντίον των κυβερνήσεων, προσθέτει η οργάνωση.

«Λανθασμένα μέτρα λιτότητας και οι επιλογές από ηγέτες να μην ενισχύσουν τις καταρρέουσες δημόσιες υποδομές, έχουν επιτρέψει σε αυτόν τον ιό να βρει πάρα πολλά εύκολα θύματα», υπογραμμίζει στην έκθεση η Agnès Callamard, νέα γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Το 2020, υπό τη μοναδική πίεση μιας πανδημίας, τα συστήματα υγείας τέθηκαν σε απόλυτη δοκιμασία και οι άνθρωποι βρέθηκαν οικονομικά σε ελεύθερη πτώση. Οι ήρωες του 2020 ήταν οι εργαζόμενοι/ες στον τομέα της υγείας που σώζουν ζωές και εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στο κάτω μέρος της εισοδηματικής κλίμακας, οι οποίοι εργάστηκαν για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να κρατήσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες μας σε λειτουργία. Δυστυχώς, όσοι/ες έδωσαν τα περισσότερα, προστατεύονταν λιγότερο», εξηγεί η κ. Callamard.

Η έκθεση διαπιστώνει, ότι το εθνικό συμφέρον έχει υπερβεί τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της COVID. Έτσι, οι ηγέτες των πλούσιων χωρών αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς εμβολίων στον κόσμο, αφήνοντας ελάχιστα έως καθόλου σε άλλες χώρες. Αυτές οι πλούσιες χώρες απέτυχαν επίσης να ωθήσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να μοιραστούν τις γνώσεις και την τεχνολογία τους για να επεκτείνουν την προσφορά παγκόσμιων εμβολίων COVID-19.

Από την άλλη, «οι παλινδρομικές πολιτικές έχουν κινητοποιήσει πολλούς ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μακροχρόνιους αγώνες και τα κινήματα διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο έχουν ορθώσει το ανάστημά τους.[…] Αυτοί είναι οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για έναν καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο ίσο κόσμο», υποστηρίζει η κ. Callamard.

Η Έκθεση για την Ελλάδα

Τα μέτρα λιτότητας, που υιοθετήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία «συνέχισαν να υπονομεύουν την πρόσβαση και την οικονομική δυνατότητα για υγειονομική περίθαλψη», αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα. Συνεχίστηκαν οι καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση, καθώς και για υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία. Αναφέρθηκαν αυξημένες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών σε ξηρά και θάλασσα».

Σχετικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι, τον Ιούλιο, «ΜΚΟ, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις δημόσιες συναθροίσεις». Το νομοσχέδιο έγινε νόμος στις 11 Ιουλίου και περιλαμβάνει μια διάταξη που καθιερώνει ευθύνη για τους διοργανωτές μιας συγκέντρωσης. Συνεχίστηκαν οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, με επανειλημμένες διώξεις, πρόστιμα και δίκες σε στρατιωτικά δικαστήρια, προσθέτει η αναφορά.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων υπογράμμισε τα συστημικά λάθη στις φυλακές της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα, μια γυναίκα κρατούμενη απεβίωσε στις φυλακές του Ελαιώνα, ενώ οι συγκρατούμενές της ανέφεραν, ότι δεν είχε λάβει επαρκή ιατρική φροντίδα, επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ αναφορά γίνεται επίσης, για καταπάτηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση των κρατουμένων, με παράδειγμα την απεργία πείνας του Βασίλη Δημάκη με αίτημα τη συνέχιση των σπουδών του. Οι κρατούμενοι σε όλη τη χώρα δήλωσαν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ότι δεν τους παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας από την COVID-19.

Σχετικά με τους πρόσφυγες, η έκθεση αναφέρει, ότι «από τον Ιούνιο χιλιάδες δικαιούχοι διεθνούς προστασίας υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις υποδοχής ανά την Ελλάδα, μετά από νομοθετική τροποποίηση, η οποία μείωσε την υποστήριξη στέγασης. ΜΜΕ και ΜΚΟ κατέγραψαν ότι πολλοί αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες στην ηπειρωτική χώρα και κοιμούνταν πρόχειρα στο δρόμο στην Αθήνα».

Επίσης, αναφέρει ότι για να αντιμετωπίσει την COVID-19, η Ελλάδα περιόρισε τις μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο εντός και εκτός των καταυλισμών. Σε πολλές δομές τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν επανειλημμένα και μεροληπτικά σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης εμπόδισαν την εφαρμογή καραντίνας με πλήρη σεβασμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τροποποιήσεις των νόμων επέτειναν τη χρήση της κράτησης στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και προέβλεπαν τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, με ελεγχόμενο σύστημα εισόδου/εξόδου, με σκοπό την αντικατάσταση των ανοικτών δομών.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει, πως οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.