Εκστρατεια ενημερωσης του ΟΦΥΠΕΚΑ: «Βαζουμε τελος στη δηλητηριαση της αγριας ζωης»

Όταν κάποιος βάζει ένα δηλητηριασμένο δόλωμα στη φύση ξεκινά ένας μακρύς κύκλος θανάτου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία ενημέρωσης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, εθνικοί και περιφερειακοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν καθημερινά σποτ που ενημερώνουν για τις συνέπειες της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο.

Ταυτόχρονα, διοργανώνονται σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις καθώς και σεμινάρια επιμόρφωσης για τα στελέχη των Μονάδων Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, των Δασικών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας και τα μέλη κυνηγετικών φορέων για την εξοικείωση με πρωτόκολλα διερεύνησης και εξιχνίασης εγκλημάτων με μεθόδους CSI.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) δεν κάνουν διακρίσεις. Όταν κάποιος βάζει ένα δηλητηριασμένο δόλωμα στη φύση ξεκινά ένας μακρύς κύκλος θανάτου που έχει οδηγήσει προστατευόμενα είδη ζώων, όπως γύπες και άλλα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης. Τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα και κατοικίδια αποτελούν κι αυτά συχνά θύματα, ενώ και η δημόσια υγεία απειλείται, εξαιτίας  των τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι έγκλημα κατά συρροή και τιμωρείται από τον Νόμο.

«Είναι στο χέρι μας να βάλουμε τέλος στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΦΥΠΕΚΑ και καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν στον ιστότοποhttps://antipoison.necca.gov.gr/.

Για την υλοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας ο ΟΦΥΠΕΚΑ συνεργάζεται με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.