«Εκρηκτικη» η κατασταση με τα αδεσποτα στο Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

Καθημερινό φαινόμενο οι επιθέσεις

Γρηγόριος Παπαγιάννης: «Ζητάμε το αυτονόητο, την απομάκρυνση των σκυλιών αυτών τα οποία απειλούν την υγεία και την ασφάλειά μας»

«Στο μη παρέκει» φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τα αδέσποτα στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, διασαλεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, και θέτοντας σε κίνδυνο φοιτητές και προσωπικό.  Αυτό προκύπτει από τα όσα κατέθεσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γρηγόριος Παπαγιάννης, σε συνέχεια της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος για επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας μέχρι την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια εξοικείωση ή την ίδια ηρεμία, ούτε τα ζώα φέρονται το ίδιο σε όλους» επεσήμανε αρχικά ο κ. Παπαγιάννης, για να μεταφέρει την προσωπική του εμπειρία λέγοντας πως «εγώ συγκεκριμένα, μολονότι έχω ζώο στο σπίτι πολλά χρόνια, δέχομαι πάντοτε επιθέσεις από τα συγκεκριμένα σκυλιά στην πανεπιστημιούπολη. Επίσης άλλοι συνάδελφοι έχουν υποστεί πιο άγρια επίθεση, τους έχουν ρίξει κάτω. Τον τελευταίο καιρό δεν τολμάμε να βγούμε από το αυτοκίνητό μας, γιατί γύρω υπάρχουν πάνω από δέκα σκυλιά. Εγώ πηγαίνω με το αυτοκίνητο μέχρι την πόρτα του γραφείου και προσπαθώ να βγω στα κλεφτά. Και τίποτα να μην είναι δεν δέχομαι ότι μπορούμε να υφιστάμεθα αυτή την ψυχική οδύνη γιατί κάποιοι αδιαφορούν».

 Αναφερόμενος σε ενέργειες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο πρόεδρος του ΤΕΦ επεσήμανε πως «σχεδόν κάθε μέρα στέλνω εγώ προσωπικά στο πρυτανικό σχήμα φωτογραφίες και βίντεο από αυτή την κατάσταση. Και την άνοιξη, και νωρίτερα, και πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε κάνει έντονη γραπτή καταγγελία και κάθε φορά στη Σύγκλητο, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος τμήματος ανέφερε το θέμα, αλλά αντιμετωπιζόταν δυστυχώς με κάποιο μειδίαμα».

Συμπλήρωσε δε πως «προφορικά έχω τις διαβεβαιώσεις τον τελευταίο καιρό από τον κ.  Μάρη, που από τον νέο χρόνο θα είναι και επίσημα ο πρύτανης, αλλά στην πράξη δεν έχω δει κάτι». Θυμήθηκε μάλιστα πως «κάποτε κλήθηκε ο δήμος Ιάσμου και έμαθα ότι έστειλε ένα φορτηγάκι με δυο υπαλλήλους, όμως, για ποιο λόγο δεν ξέρω, δεν επετράπη η είσοδος του οχήματος στο πανεπιστήμιο. Ίσως δεν είχανε τα απαραίτητα χαρτιά, δεν ξέρω. Από τότε δεν ξανάγινε κίνηση. Αλλά και στο παρελθόν που είχαμε ζητήσει την απομάκρυνση συγκεκριμένο σκυλιού που ήταν επιθετικό, το πήρανε για λίγο καιρό και το ξαναέφεραν».

«Με ποια λογική θεωρείται φυσικό περιβάλλον τους εκεί που τα βρήκαμε;»

Προς αποφυγή παρερμηνειών ο κ. Παπαγιάννης δήλωσε γνώστης του νόμου που λέει ότι τα ζώα ύστερα από περίθαλψη επιστρέφονται στο φυσικό τους περιβάλλον, για να καταθέσει ωστόσο την άγνοια του με ποια λογική θεωρείται το πανεπιστήμιο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων. «Με ποια λογική θεωρείται φυσικό περιβάλλον τους εκεί που τα βρήκαμε; Μα εκεί που τα βρήκαμε τα εγκατέλειψε κάποιος ασυνείδητος παράνομα. Δεν είναι εκείνο το φυσικό τους περιβάλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά θυμίζοντας πως έξω από το πανεπιστήμιο έχει μια κόκκινη ταμπέλα «Απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώων».

Ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει πως «ξέρω ότι η κατάσταση είναι τραγική στα υπάρχοντα κυνοκομεία και φιλοζωικές, από πλευράς πληθυσμού. Αν πάει κανείς και δει την κατάσταση, την ελάχιστη ευαισθησία να έχεις, τα λυπάσαι τα ζώα. Αλλά και αυτό που ζούμε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι απαράδεκτο».

«Εμείς ζητάμε το αυτονόητο, την απομάκρυνση των σκυλιών αυτών τα οποία απειλούν την υγεία και την ασφάλειά μας και επιπλέον είναι αποκατάσταση της νομιμότητας το να φύγουν από το πανεπιστήμιο τα σκυλιά, εφόσον απαγορεύεται να τα αφήνουν κάποιοι εκεί» συνέχισε ο κ. Παπαγιάννης για να καταθέσει την αποφασιστικότητα του Τμήματος «να μην κάνουμε το τελευταίο μάθημα, να μην κάνουμε και την εξεταστική, εφόσον δεν δούμε κινήσεις που να ικανοποιούν αυτό το αυτονόητο αίτημά μας».

«Επαναλαμβάνω ότι σχεδόν όλοι έχουμε εξοικείωση με ζώα και είμαστε φιλόζωοι, αλλά δεν μπορώ να βάλω την αγάπη μου και τη λύπησή μου για τα ζώα, πάνω από την ευθύνη που έχω για τους ανθρώπους» τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος του ΤΕΦ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.