Εκπαιδευτικη Επισκεψη αντιπροσωπειας του 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης στη Φινλανδια

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Don’t Throw, make it Glow!»

Επίσκεψη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 Don’t Throw, Make it Glow στην πόλη  Klaukkala  της  Φινλανδίας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής από τις 6 μέχρι 10 Μαρτίου 2017.
 
Η αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής αποτελούμενη από 7 μαθητές και 3 καθηγητές  επισκέφθηκε το σχολείο Klaukallan Kullu  στην πόλη Klaukalla της Φινλανδίας στο πλαίσιο του διετούς  ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Don’t Throw, make it Glow!» του οποίου η υλοποίηση άρχισε κατά το  σχολικό έτος 2015-16. Τα σχολεία  που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα είναι από τις  χώρες  Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία Μάλτα και Φινλανδία.
 

Το θέμα της συνάντησης ήταν η ανακύκλωση του μετάλλου με την συμμετοχή των μαθητών σε εργαστήρια κατασκευών.
 
Ακολουθεί η παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα στη συνάντηση.
 
Δευτέρα 6/3:  Πραγματοποιήθηκαν στο γυμναστήριο του σχολείου εκδηλώσεις υποδοχής.  Ακολούθησε  ξενάγηση σε  διάφορες αίθουσες από μαθητές του σχολείου.  Κατόπιν  τα παιδιά και οι καθηγητές χωρισμένοι  σε μικρότερες ομάδες αποτελούμενες από όλες τις χώρες παρακολούθησαν μέσα στις τάξεις δραστηριότητες κατασκευών από ανακυκλωμένα υλικά.
 
Τρίτη 7/3: Πρωινή αναχώρηση για τις δύο προγραμματισμένες  επισκέψεις  της ημέρας. 
 
Η πρώτη στάση ήταν στο σταθμό ανακύκλωσης Sortii Station Ruskeasanta όπου έγινε μια σύντομη ξενάγηση όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του σταθμού καθώς και γενικά το πώς λειτουργούν τα κέντρα ανακύκλωσης στην χώρα. Η πολιτική ανακύκλωσης στην Φινλανδία είναι πολύ εξελιγμένη σε σχέση με τη χώρα μας,  αφού αυτή ξεκινά από τα σπίτια με ξεχωριστούς κάδους ανακύκλωσης για όλα τα υλικά όπως χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό αλλά και οργανικά απορρίμματα που μετατρέπονται σε λιπάσματα και συνεχίζεται με τα κέντρα διαλογής όπου οποιοσδήποτε μπορεί να αφήσει τα σκουπίδια του δωρεάν. Ακόμη, όπως αναφέρθηκε,  κάποιος  μπορεί  να παραδώσει άδεια μπουκάλια σε ειδικούς κάδους μέσα σε σουπερ μάρκετ και να του επιστραφούν κάποια χρήματα.
 
Στη συνέχεια της ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον σταθμό “Vantaan Energia” όπου γίνεται καύση ανάμεικτων απορριμμάτων με ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού για θέρμανση.

Κατά την απογευματινή επιστροφή στο σχολείο έλαβε χώρα το πρώτο εργαστήριο κατασκευών με θέμα την ανακύκλωση μετάλλου. Τα παιδιά  κατασκεύασαν ρομπότ με διάφορα υλικά. Τα ρομπότ που κατασκευάστηκαν την πρώτη μέρα ήταν αποτέλεσμα της συνεργατικής δουλειάς των μαθητών που εργαστήκαν χωρισμένοι  σε ομάδες από διαφορετικές χώρες.
 
Τετάρτη 8/3: Το πρωί παρακολούθηση διδασκαλίας στις τάξεις τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Στις 12 ακολούθησε επίσκεψη στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων “Viiri Flea market”. Οι αγορές αυτές που βρίσκονται παντού στην Φινλανδία αποτελούν μία καλή πρακτική ανακύκλωσης επαναχρησιμοποίησης  αντικειμένων και ρούχων όπου ο καθένας μπορεί να πουλήσει αντικείμενα, βιβλία και ρούχα που δεν χρειάζεται πλέον αλλά και να αγοράσει επίσης ό,τι θέλει σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την κανονική. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επιστροφή στο σχολείο και παρακολούθηση εργαστηρίου δημιουργίας animation από τους μαθητές με τα ρομπότ που κατασκευάστηκαν την προηγούμενη μέρα. 

Επιστροφή στο Ελσίνκι και επίσκεψη στην πινακοθήκη Ateneum  με συλλογή έργων Φιλανδών ζωγράφων.
 

Πέμπτη 9/3: Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας από τους καθηγητές όλων των χωρών, με θέμα την παραπέρα υλοποίηση και ολοκλήρωση του σχεδίου, καθώς και την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης στη Ρουμανία. Την ίδια ώρα  οι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα στις τάξεις.
Μετά το γεύμα στο σχολείο ακολούθησε επίσκεψη σε τοπικό σταθμό ανακύκλωσης μετάλλου,  στο πρώτο σχολείο που λειτούργησε στη Φινλανδία και τώρα λειτουργεί σαν μουσείο και  επίσκεψη σε φάρμα με Αλπακά.   

Επιστροφή στο σχολείο και προετοιμασία για την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση όπου κάθε χώρα έστησε το δικό της stand με τοπικά προϊόντα, τουριστικούς χάρτες, βιβλία, φωτογραφίες και πληροφορίες για τις πόλεις και τις χώρες.
Ακολούθησε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν χορούς και τραγούδια. Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής χόρεψαν τρεις παραδοσιακούς χορούς και έδειξαν ένα βίντεο για το οποίο εργάστηκαν πριν από την συνάντηση παρουσιάζοντας την χώρα, την πόλη και το σχολείο μας.

Παρασκευή 10/3 Ολοήμερη εκδρομή με ξενάγηση στο Ελσίνκι. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη το μνημείο του διάσημου Φιλανδού συνθέτη Sibelius, τον μεγάλο Λουθηριανό καθεδρικό ναό και άλλα αξιοθέατα της πόλης.  Προετοιμασία για την αναχώρηση.

Η επίσκεψη στο σχολείο Klaukalla kulu υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Οι εντυπώσεις των μαθητών και των καθηγητών από την φιλοξενία και την οργάνωση της επίσκεψης υπήρξαν άριστες και η όλη συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη κα εποικοδομητική. 

Το πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της εκπαίδευσης στην Φινλανδία που θεωρείται ότι έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα της ανακύκλωσης  και να γνωρίσουν την φιλοξενία των Φιλανδών.

Να σημειωθεί ότι η τελική συνάντηση του προγράμματος θα γίνει στη Ρουμανία, στο συντονιστικό σχολείο με την παρουσίαση θεατρικών έργων από τις χώρες που συμμετέχουν με θέματα περιβαλλοντικού περιεχομένου και εργαστήρια ανακύκλωσης υφασμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.