Εκπαιδευτικη επισκεψη 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης στην Ισπανια

Γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις επέστρεψαν στην πόλη μας οι μαθητές

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus + με τίτλο «Οπτικοακουστικά μέσα και καλλωπιστικά φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό» επισκέφθηκε  το συνεργαζόμενο σχολείο INS Pineda de Mar στην πόλη Pineda de Mar της Ισπανίας, το οποίο  είχε φιλοξενήσει το  Μάρτιο του 2022.  Όπως μετέφερε η αντιπροσωπεία του σχολείου της Κομοτηνής,«η υποδοχή  που μας επιφύλαξε το ισπανικό σχολείο ήταν ιδιαίτερα θερμή.  Στο ζεστό καλωσόρισμα συνετέλεσε και η χορωδία του σχολείου που προς τιμή μας εκτέλεσε ανάμεσα σε άλλα τραγούδια και το τραγούδι του Χατζιδάκι τα παιδιά του Πειραιά στα ελληνικά. Ξεναγηθήκαμε στο σχολείο, και εντυπωσιαστήκαμε από τις υποδομές του και τη χρηματοδότηση του. Κάθε αίθουσα ήταν εξοπλισμένη με διαδραστικούς πίνακες τελευταίας τεχνολογίας, τα μαθήματα γινόταν αποκλειστικά μέσω ΤΠΕ, οι χώροι και τα θρανία  ήταν σε άριστη κατάσταση, υπήρχαν εργαστήρια βιωματικά που προσφεραν  γνώσεις στη φωτογραφία, στην επεξεργασία  βίντεο, στη  Γεωπονική. Το σχολείο είχε θερμοκήπιο, λαχανόκηπο, παρτέρια με καλλωπιστικά, συστήματα άρδευσης και μέτρησης των συνθηκών υγρασίας  και σύστασης του εδάφους με σκοπό την  εξοικονόμηση νερού. Παρακολουθήσαμε εργαστήριο πολλαπλασιασμού των φυτών με μοσχεύματα, με διασταύρωση, μας εξήγησαν τρόπους παραγωγής υβριδικών φυτών, γνώσεις πολύ ενδιαφέρουσες που δίνονταν με βιωματικό τρόπο».

Άλλο ένα εργαστήριο ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους μαθητές ήταν η επεξεργασία βίντεο με το πρόγραμμα Adobe premiere. Η αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου ξεναγήθηκε στη μικρή όμορφη πόλη της Pineda de Mar  και έγινε δεκτή στο δημαρχείο, όπου την καλωσόρισε θερμά ο δήμαρχος της πόλης, και της μίλησε για την περιοχή, τις οικονομικές ασχολίες των κατοίκων και το κοινωνικό έργο του δήμου και χάρισε αναμνηστικά δώρα σε όλους.

Στη συνέχεια οι καθηγητές του σχολείου της Ισπανίας ετοίμασαν ένα παραδοσιακό γεύμα στο προαύλιο του σχολείου, όπου μαγείρεψαν όλοι μαζί παέγια  και τοπικές λιχουδιές, ενώ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και τις φράουλες που παράγονται στην περιοχή.

Μια διαφορετική προσέγγιση στην αγροτική παραγωγή 

Την Τετάρτη το πρόγραμμα επισκέψεων περιλάμβανε το μεγάλο φυτώριο που ειδικεύεται στην παραγωγή καλλωπιστικών φυτών με οικολογικό τρόπο. Χρησιμοποιούνται γεωύφασμα για διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και βρόχινο  νερό που συνέλεγαν σε δεξαμενές για την άρδευση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην εμπορική έκθεση του φυτωρίου όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί εντυπωσιάστηκαν  από την ποικιλία των προσφερόμενων φυτών και κυρίως από τα παχύφυτα και τα τροπικά φυτά  τα οποία ευδοκιμούν στην περιοχή λόγω του κλίματος. Οι επισκέψεις συνεχίστηκαν σε Λύκειο με αγροτικό προσανατολισμό όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο αγρόκτημα που καλλιεργούν οι μαθητές με οικολογικές μεθόδους αποκλειστικά, οι οποίες  στόχο έχουν, μέσω της μίμησης της φύσης να παράγουν τροφή χωρίς φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, λιπάσματα και με εξοικονόμηση νερού. «Ήταν αξιοθαύμαστος, ο σεβασμός στη φύση και η κατανόηση των μηχανισμών του οικοσυστήματος που όταν ισορροπεί το κάθε είδος- από τα αγριόχορτα έως τα έντομα και η βιοποικιλία συντελούν στην αύξηση της Αγροτικής παραγωγής με μη παρεμβατικό τρόπο» μετέφεραν οι μαθητές.

Εξορμήσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο

Εκτός από τις δραστηριότητες, που συνδέονταν αποκλειστικά με τους στόχους και τη θεματολογία του προγράμματος, έγιναν και αρκετές εξορμήσεις με καθαρά πολιτιστικό περιεχόμενο. Οι μαθητές από την Κομοτηνή επισκέφτηκαν  το Camp Nou, το γήπεδο της Μπαρτσελόνα, τη Sagrada Familia, την Perdera ,την Casa Bajio, την εβραϊκή λαϊκή συνοικία.. Στη Tossa de Mar περπάτησαν στα γραφικά δρομάκια του ιστορικού κέντρου και στο πειρατικό κάστρο που ήταν χτισμένο στην άκρη της θάλασσας. Στη Γιρόνα  είχαν την τύχη να βρεθούν στο τοπικό φεστιβάλ λουλουδιών. Η πόλη έχει έντονα μεσαιωνικό χρώμα, μεγάλη τουριστική κίνηση. Η ξενάγηση έκλεισε με την επίσκεψη στο μουσείο κινηματογράφου, όπου γνώρισαν την ιστορία της έβδομης τέχνης από το Θέατρο Σκιών μέχρι τις πρώτες μηχανές σκοτεινούς θαλάμους που αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα, πριν τους αδελφούς  Λουμιέρ. Στο τέλος τα παιδιά διάλεξαν κοστούμια, έκαναν μακιγιάζ, έγραψαν σενάριο και υποδύθηκαν ρόλους  σε μία μικρή ιστοριούλα Βωβού κινηματογράφου.  Τα φιλμάκια θα υποβληθούν σε επεξεργασία   από το μουσείο κινηματογράφου και θα σταλούν στο email του σχολείου.

«Επιστρέψαμε στην Ελλάδα γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις, ενθουσιασμένοι από τη ζεστασιά και την αγάπη του καθηγητών και μαθητών του σχολείου που μας φιλοξένησε και με τη βεβαιότητα ότι θα ξαναδούμε τους νέους φίλους μας στο Μάρτιο του 2023 κατά  την νέα  επίσκεψή τους στο σχολείο μας. Και όπως είπε και ένας συμμαθητής μας στο δρόμο της επιστροφής: “είναι πλούσιος ο άνθρωπος  όχι όταν έχει λεφτά αλλά όταν έχει  φίλους”» τόνισαν οι μαθητές κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.