Εκπαιδευτικη επισκεψη 4ου Γυμνασιου Κομοτηνης στη Βουλγαρια

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής  πραγματοποίησε την τρίτη προγραμματισμένη επίσκεψη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο «BREAK 4 ALL. BREAK 2 U. JOIN US. Break time, Inclusion time, Let’s join us» την εβδομάδα από 26 έως 31 Μαρτίου. Έξι μαθητές και δύο καθηγητές του σχολείου συναντήθηκαν με τους συμμετέχοντες του προγράμματος, Ισπανούς και Βούλγαρους, στην πόλη Velingrad της Βουλγαρίας. Το πρόγραμμα μέσω των παιχνιδιών που οργανώνονται στο διάλειμμα και έχουν ποικίλη θεματολογία όπως σκάκι, μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, μαθηματικά, ρομποτική, εκπαιδευτικά παιχνίδια, έχει σαν στόχο την κοινωνικοποίηση, την συνεργασία σε ομάδες και την συμπερίληψη. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από τα συμμετέχοντα σχολεία και η σχεδίαση των επόμενων συναντήσεων. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών των Βούλγαρων μαθητών και συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του προγράμματος καθώς και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Συγκεκριμένα, στις 27 Μαρτίου, μετά από τη θερμή υποδοχή στο σχολείο, τα παραδοσιακά κεράσματα και τις παρουσιάσεις των εταίρων στην αίθουσα προβολών, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χορέψουν όλα μαζί παραδοσιακούς χορούς και να συμμετέχουν σε παιχνίδια στο προαύλιο. Επίσης ξεναγήθηκαν στις τάξεις του σχολείου, βιώνοντας από κοντά την σχολική πραγματικότητα στη χώρα υποδοχής. Ακολούθησε περίπατος στο πάρκο και επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας του Βέλινγκραντ, το οποίο στεγάζεται σε τμήμα της οικίας της εθνικής ηρωίδας Vela Peeva, από την οποία πήρε και το όνομά της η πόλη.

Επίσκεψη στη Φιλιππούπολη

Την δεύτερη μέρα στις 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη  Φιλιππούπολη, όπου οι συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές επισκέφθηκαν την Μεγάλη Βασιλική εκκλησία και πήραν μέρος σε ενδιαφέροντα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια στον χώρο του μουσείου. Ακολούθησε ξενάγηση στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης (η οποία αρχικά αποτελούσε έναν θρακικό οικισμό), στο Αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο και στο Ρωμαϊκό Στάδιο.

Προσπάθεια δημιουργίας διαδραστικού βιβλίου

Την επόμενη μέρα 29 Μαρτίου οι μαθητές εργάστηκαν στον χώρο του σχολείου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό βιβλίο με περιεχόμενο το θέμα του προγράμματος. Στη συνέχεια διδάχθηκαν την παραδοσιακή τεχνοτροπία σχεδιασμού πασχαλινών αβγών με λιωμένο κερί, έχοντας την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Επίσκεψη στη Σόφια

Την τελευταία μέρα 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην πρωτεύουσα της χώρας τη Σόφια όπου επισκέφτηκαν διάφορα αξιοθέατα, μεταξύ αυτών τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, αλλά και τη Ρωσική Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο οποίος  κατά τα λεγόμενα των ντόπιων,  πραγματοποιεί τις ευχές των πιστών.

Το τελευταίο βράδυ οι μαθητές και οι καθηγητές συναντήθηκαν για ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα και διασκέδασαν όλοι μαζί.

Στην Κομοτηνή τον Μάιο η επόμενη συνάντηση

Τέλος, η αποστολή του σχολείου της πόλης μας πήρε το δρόμο της επιστροφής ανάμεσα από μία όμορφη διαδρομή κατά μήκος της οροσειράς της Ροδόπης, γεμάτοι όλοι από εκπαιδευτικές εμπειρίες και όμορφες εικόνες.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την συνάντηση στην Κομοτηνή την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Το σχολείο μας, καθηγητές μαθητές και γονείς είναι έτοιμοι να ανταποδώσουν την φιλοξενία σε μία νέα εβδομάδα συνάντησης γεμάτη «Παιχνίδια στο σχολικό διάλειμμα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.