Εκπαιδευτικη Διημεριδα Φροντιδας χρονιως πασχοντων ασθενων

Παρουσίαση της 3ης Εκπαιδευτικής Διημερίδας Φροντίδας Κατακεκλιμένων και χρονίως πασχόντων ασθενών που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μάη στην πόλη μας έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού Ινστιτούτου Φροντίδας και χειρουργός κ. Χρήστος Χρηστάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ» Άλεξ Ταξιλδάρης, ο υπερνομάρχης Ροδόπης – Έβρου κ. Μηνόπουλος, ο νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιώργος Ναβροζίδης που εκπροσωπούσε το δήμαρχο Κομοτηνής που λόγω του εκτάκτου συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ έλειπε στην Αθήνα.

 

Η διημερίδα που ξεκινά το Σάββατο το πρωί και ολοκληρώνεται την Κυριακή διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης, την Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με την Χειρουργική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και το Επιμορωτικό Ινστιτούτο Φροντίδας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Σύλλογος «Περπατώ» όπως είπε ο κ. Ταξιλδάρης εκτός από την επιμόρφωση αυτό που θα κερδίσει από την διοργάνωση της διημερίδας θα αφορά και οικονομικά οφέλη γιατί ό,τι χρήματα θα περισσέψουν από τις χορηγίες και τις εγγραφές θα ενισχυθεί ο σύλλογος. Ευχαρίστησε τον κ. Χρηστάκη και το Επιμορφωτικό Ινστιτούτο Φροντίδας για την δυνατότητα που δίνεται σε πολίτες της περιοχής για να ενημερωθούν και να επιμορφωθούν, το δήμο Κομοτηνής, την Υπερνομαρχία Ροδόπης – ΄Εβρου αλλά και τη νομαρχία Ροδόπης, όπως και όλους τους εθελοντές και ιδιώτες που στήριξαν την προσπάθεια.

 

Χρήστος Χρηστάκης: «Η διημερίδα αφορά όλους όσους ευαισθητοποιούνται στην αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων»

Ο κ. Χρηστάκης επί τριάντα τρία χρόνια χειρουργός στο νοσοκομείο του ΙΚΑ αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός Σωματείου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα το 2007 και συγκεκριμένα του Επιμορφωτικού Ινστιτούτου Φροντίδας από ανθρώπους ευαισθητοποιημένους σε όλους όσους φροντίζουν χρόνια πάσχοντες, τους καρκινοπαθείς, τους διαβητικούς, τους τυφλούς αλλά και άτομα με κινητικά προβλήματα, «οποιοδήποτε άτομο έχει ανάγκη φροντίδα και την ψάχνει απεγνωσμένα στο ελληνικό σύστημα και δεν την βρίσκει. Το Σωματείο έχει καθαρά στόχο την επιμόρφωση των ανθρώπων που φροντίζουν χρόνια πάσχοντες ξεκαθάρισε ο κ. Χρηστάκης τονίζοντας ότι «εμείς δεν θα θεραπεύσουμε αλλά θα βρούμε ανθρώπους που ξέρουν και θα ενημερώσουν αυτούς που απασχολούνται». Δήλωσε ότι εφόσον βρεθεί κάποιος φορέας που θα αναλάβει να επιμορφώνει ανθρώπους που φροντίζουν χρόνια πάσχοντες το ΕΙΦ θα έχει ολοκληρώσει το σκοπό του και θα πάψει να υφίσταται.

 

«Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να κάνουμε την επιμόρφωση στην Κομοτηνή και πραγματικά είναι τόλμημα για εμάς όσον αφορά στον αριθμό των ευαισθητοποιημένων ατόμων για προσέλευση. Βγάλαμε περίπου πέντε χιλιάδες προγράμματα και ενημερώσαμε όλους τους φορείς από τον Έβρο έως τη Δράμα. Πόσοι θα ανταποκριθούν δεν γνωρίζω και αυτό είναι και αγωνία μου και για αυτό θα ήθελα την βοήθειά σας». Ο κ. Χρηστάκης υπογράμμισε ότι η ενημέρωση δεν αφορά μόνο γιατρούς, αλλά οποιονδήποτε έχει κάποιας μορφής ευαισθησία στην αντιμετώπιση των χρονίως πασχόντων. Σε κάθε τραπέζι δεν συμμετέχουν μόνο ειδικοί που θα μιλήσουν και θα φύγουν αλλά και ένας ασθενής και αυτό αποτελεί πρωτοβουλία. Έτσι στον τομέα της διαχείρισης των νεφροπαθών συμμετέχει ο πρόεδρος των νεφροπαθών Ροδόπης, στην διαχείριση του διαβητικού ποδιού συμμετέχει κυρία πάσχουσα με διαβητικό πόδι, όπως και στη διαχείριση ατόμων με κινητικά προβλήματα και της νευρογενούς κύστης συμμετέχει και ο Άλεξ Ταξιλδάρης αλλά και κάποιος εκπαιδευτής των ατόμων που είναι και ο ίδιος άτομο με κινητικά προβλήματα.

 

«Αν περπατήσει αυτή η ιστορία πιστεύω ότι το Περπατώ θα είναι δίπλα μας και άρα το «Περπατώ δικαιούται να περπατήσει δίπλα μας. Και αν υπάρξει ανταπόκριση δεν έχουμε πρόβλημα αν κάθε χρόνο ή δυο χρόνια να το κάνουμε ως θεσμό το σεμινάριο στην Κομοτηνή, το οποίο δεν θα είναι ένα συνέδριο όπως όλα τα άλλα», τόνισε ο κ. Χρηστάκης, τονίζοντας ότι οι συμμετέχοντες δικαιούνται μορίων, όπως και για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ένα ειδικό εκπαιδευτικό κλειστό πρόγραμμα τριάντα ατόμων με πιστοποιητικό παρακολούθησης για αυτούς που θα εκπαιδευτούν στην αντιμετώπιση των κατακλίσεων που αποτελεί μάστιγα τόσο οικονομική όσο και υγιεινομική.

Γιώργος Μηνόπουλος: «Έχουμε ανάγκη από ενημέρωση για καλύτερη ποιότητα ζωής»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Μηνόπουλος πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου για την διημερίδα τονίζοντας την συνεργασία που έχει εδώ και χρόνια με τους διοργανωτές. «Αυτή η διημερίδα αφορά ανθρώπους στους οποίους θέλουμε να δοθεί ποιότητα ζωής. Την ιατρική την γνωρίζουμε μέσα από το νοσοκομείο. Με την πρόοδό της τα τελευταία χρόνια πολλές ανίατες νόσοι έγιναν σήμερα χρόνιες. Αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τώρα στην πατρίδα μας φροντίζονταν από τους οικείους τους που δεν έχουν την ιατρική εκπαίδευση. Το κενό έρχεται να συμπληρώσει αυτή η διημερίδα και αυτή αφορά πολλούς ανθρώπους. Έχουμε ανάγκη από ενημέρωση για καλύτερη ποιότητα ζωής» τόνισε ο κ. Μηνόπουλος ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της αυτοδιοίκησης που είναι ηθικός αλλά κυρίως είναι ενημερωτικός «γιατί πρέπει να σταθούμε κοντά σε αυτές τις προσπάθειες για να ενημερώνονται οι πολίτες που είναι πάρα πολλοί και έτσι να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής».

Άρης Γιαννακίδης: «Κατάρτιση σε όσους έχουν συμμετοχή υποστηρικτική σε ανθρώπους που πάσχουν χρονίως»

Έκκληση απηύθυνε ο κ. Νομάρχης στους συμπολίτες «να περπατήσουμε το Σαββατοκύριακο στο δίαυλο συνεργατικότητας με το Σύλλογο Περπατώ και το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στην τοπική κοινωνία είναι κατάρτιση σε όσους έχουν συμμετοχή, υποστηρικτική σε ανθρώπους που πάσχουν χρόνια από κατακεκλιμμένη ασθένεια»

Γιώργος Ναβροζίδης: «Ανάγκη επιμόρφωσης σε όλους τους τομείς»

Ως εκπρόσωπος του δημάρχου ο κ. Γιώργος Ναβροζίδης χαιρέτισε την διοργάνωση της διημερίδας και τόνισε την ανάγκη της επιμόρφωσης σε όλους τους τομείς. «Θέλω να πιστεύω ότι τα συμπεράσματα αυτής της διημερίδας θα βοηθήσουν όλες τις ομάδες που ασχολούνται με τους χρονίως πάσχοντες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.