ΕΚΠΑ: Καταγγελιες για σεξουαλικη παρενοχληση και εκφοβισμο

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου παραπέμπεται ο διδάσκοντας

Σωρεία καταγγελιών για εκφοβισμό και σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντα του ΕΚΠΑ έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Οι καταγγελίες αφορούν σε διδάσκοντα, ο οποίος κατηγορείται για σειρά περιστατικών ανάρμοστης συμπεριφοράς, που αντίκεινται τόσο στον Κώδικα Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του ΕΚΠΑ όσο και στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η χυδαία συμπεριφορά του διδάσκοντα είχε αποδέκτες τόσο φοιτητές, ξεπερνώντας τα κοινώς αποδεκτά ακαδημαϊκά όρια οικειότητας, όσο και πανεπιστημιακούς, ασκώντας τους μπούλινγκ.


Επώνυμες καταγγελίες φωτογραφίζουν τον συγκεκριμένο άνδρα. Ο ίδιος διδάσκει μάθημα υποχρεωτικής επιλογής και είναι και υπεύθυνος συγκεκριμένου εργαστηρίου, σημαντικού στη Σχολή, καθώς και σεμιναρίων. Οι κατηγορίες εναντίον του έχουν τεθεί υπ’ όψιν του Τμήματος, των θεσμικών οργάνων διοίκησης του ιδρύματος και του ίδιου του πρύτανη, κ. Δημόπουλου.

Την έπεφτε σε φοιτήτριες – Εκφόβιζε τους συναδέλφους του


Ο συγκεκριμένος διδάσκων ζητούσε από τους φοιτητές να επικοινωνούν μαζί του μέσω facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων «για πιο άμεση επικοινωνία». Έτσι αποκτούσε πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς φοιτητών/τριών και μπορούσε να στέλνει μηνύματα απρεπή, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης και πέραν αυτών.

Ζητούσε να κάνουν φοιτήτριες γυμνές φωτογραφίσεις στο Εργαστήριο «για να τους περάσουν όλα» (τα άγχη δηλαδή), για «να νιώσουν καλύτερα για το σώμα τους» και άλλα παρόμοια, άφηνε υπονοούμενα για την ερωτική τους ζωή και έκανε σεξιστικά σχόλια στο σημείο της παρενόχλησης.
Πολλές φορές είχε εριστική, εκδικητική συμπεριφορά προς τους φοιτητές, δημιουργούσε εντάσεις χωρίς λόγο, έφτανε σε σημεία λεκτικής υποτίμησης, προσωπικού υποβιβασμού του άλλου με απαξιωτικές πράξεις και εκφράσεις.


Επιπλέον, ήταν ελλιπής η διδακτική του καθοδήγηση, ήταν προσβλητικός και έκανε διακριτική μεταχείριση ανάμεσα στους φοιτητές.
«Αν του άρεσε κάποια, όλα ήταν πιο εύκολα, καθώς της έδινε προτεραιότητα», «το ξέραμε όλοι και προσπαθούσαμε να προφυλάξουμε ειδικά τα κορίτσια», «η κατάχρηση εξουσίας ήταν σε τεράστιο βαθμό», «ήταν γλοιώδης πέφτουλας αλλά το έκανε προσεκτικά» – αυτές είναι μόνο κάποιες από τις καταγγελίες των φοιτητών-τριών.


Η ανάρμοστη και απρεπής αυτή συμπεριφορά είχε αποδέκτες και μέλη του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής, με τον ίδιο να φωνάζει, να απειλεί και να εκφοβίζει.


Οι φήμες και τα σχόλια μέσα στο πανεπιστημιακό περιβάλλον ακούγονταν ήδη από το 2010. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια οι καταγγελίες αυξάνονταν και οι φοιτητές θορυβήθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που το θέμα πήρε διαστάσεις.
Το Τμήμα, η Σχολή και τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου συγκέντρωσαν τα στοιχεία, αυτά έφτασαν στον πρύτανη, έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία προχώρησε σε ένορκες ανακρίσεις. Πλέον, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία (Πειθαρχικό, πρύτανης κ.λπ.): εκεί θα οριστεί η ποινή του εν λόγω διδάσκοντος, που μπορεί να είναι από μια απλή επίπληξη έως αργία αλλά ακόμα και απόλυση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.