Εκλεκτοι καλεσμενοι, τιμωμενα προσωπα και στρογγυλες τραπεζες με αντικειμενο τον αθλητισμο

Συνθέτουν το 25ο ΔΣΦΑΑ της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ που «ανοίγει τις πόρτες του» την προσεχή Παρασκευή

Τα 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας του γιορτάζει φέτος το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που διοργανώνει το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η φετινή 25η διοργάνωση ανοίγει τις πόρτες της αυτή την Παρασκευή, 19 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 21 Μαΐου όπου θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με το δρομικό κίνημα “Komorun” που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά.
 
Στις φετινές «καινοτομίες» του Διεθνούς Συνεδρίου, συγκαταλέγονται και οι δύο διεθνείς διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του, η πρώτη εκ των οποίων αφορά στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Λειτουργική διαχείριση τραυματισμένων ασκούμενων & αθλητών» και η δεύτερη στην 1η Διεθνή συνάντηση «Αθλητισμός & Αναπηρία», ενώ κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης αναμένεται να βραβευτούν με το βραβείο «Νίκος Σαμαράς» οι Θρακιώτες Παραολυμπιονίκες κ.κ. Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Δημήτρης Καρυπίδης και Σεμιχά Ριζάολγου, καθώς και για την συνολική προσφορά του ο Ομότιμός Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΔΠΘ κ. Σάββας Τοκμακίδης.
 
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Καθηγητής Nicholas Stergiou από το University of Nebraska at Omaha των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Σε σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της  Τετάρτης μίλησαν για το περιεχόμενο και τους στόχους του συνεδρίου, η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Αντώνης Καμπάς, καθώς και οι κ.κ.Μιχάλης Ραγκούσης και  Κώστας Αστραπέλλος, εκ μέρους του “Komorun”. 

Μαρία Μιχαλοπούλου «Ευκαιρία αναδρομής στα όσα έχουν συμβεί στο πλαίσιο του συνεδρίου τα 25 αυτά χρόνια» 

Ως μία ευκαιρία αναδρομής στα όσα έχουν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια των 25 ετών της διοργάνωσης χαρακτήρισε το φετινό ΔΣΦΑΑ η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, σημειώνοντας πως κάθε χρόνο πρόκειται για την κορυφαία δράση της Σχολής, που φιλοξενεί ανθρώπους του αθλητισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράττοντας με φορείς που στηρίζουν τον αθλητισμό στην Ελλάδα.
 
Όπως εξήγησε η φετινή διοργάνωση αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνεις, «η πρώτη εκ των οποίων στην ειδική φυσική αγωγή και πως αυτή αναπτύσσεται ερευνητικά και με καλές πρακτικές μέσα στο χώρο του σχολείου και γύρω από αυτό, καθώς και με τον πρωταθλητισμό και τον αγωνιστικό αθλητισμό των ανθρώπων με αναπηρία και η δεύτερη με την διαχείριση των τραυματισμών, όπου επιστήμονες από το εξωτερικό όπως ο κ. Στεργίου, στα σχετικά σεμινάρια και ομιλίες θα παρουσιάσουν το πώς διαχειρίζονται και αναπτύσσουν τα ερευνητικά δεδομένα και τις ιδιαίτερες εφαρμογές στον χώρο της αποκατάστασης των τραυματισμών».
 
Ταυτόχρονα όπως έκανε σαφές η ίδια, στις παράλληλες παρουσιάσεις θα αναπτυχθούν όλα τα θέματα που καλύπτουν οι επιστήμες του αθλητισμού, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12, μεταξύ άλλων παρουσία του Ομοσπονδιακού Προπονητή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Μίκαελ Σκίμπε και του Τραϊανού Δέλλα για το μέλλον του εθνικού ποδοσφαίρου. 

Ο κεντρικός ομιλητής Νίκος Στεργίου και η πρώτη διαδικτυακή μετάδοση της ομιλίας του 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου παρουσίασε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΔΣΦΑΑ κ. Αντώνης Καμπάς, αρχής γενομένης από τις δύο στρογγυλές τράπεζες που θα «ανοίξουν» τις εργασίες του συνεδρίου το πρωί της Παρασκευής, με τη θεματική «Ανθρώπινα δικαιώματα στο προσκήνιο της φυσικής αγωγής».
 
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καμπάς παράλληλα θα υπάρχουν δράσεις «δορυφόροι» όπως τις χαρακτήρισε, στρογγυλές τράπεζες και σεμινάρια, ενώ τόνισε πως στην τελετή έναρξης του συνεδρίου θα προβληθεί και ένα σχετικό με την ειδική αγωγή και την πολύχρονη συνεργασία της ΣΕΦΑΑ με τον Α.Σ. «ΗΡΟΔΙΚΟ» μίνι φιλμ του αθλητή του «ΗΡΟΔΙΚΟΥ» κ. Σπύρου Νταντανίδη, παρουσιάζοντας τέλος τον κεντρικό ομιλητή του συνεδρίου κ.Νικόλαο Στεργίου, ο οποίος θα μιλήσει για το πώς τιθασεύεται η μεταβλητότητα της ανθρώπινης κίνησης προκειμένου να λυθούν προβλήματα κινητικού τύπου.
 

«Ο κ. Στεργίου είναι ένας άνθρωπος που αξιοποιεί ένα δύσκολο, για πολλούς εργαλείο της επιστήμης μας, την εμβιομηχανική, προκειμένου να δώσει λύση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Τελείωσε το βασικό του πτυχίο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε στην Αμερική όπου διαπρέπει. Μεταξύ άλλων πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκε με το βραβείο του πρύτανη του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, μία πολύ σημαντική, όπως καταλαβαίνετε διάκριση» τόνισε.
 
Με αφορμή την κεντρική ομιλία του κ. Στεργίου, ο κ. Καμπάς προανήγγειλε πως για πρώτη φορά θα υπάρχει  μια «υβριδικού τύπου» συνεδριακή κάλυψη, καθώς η ομιλία θα μεταδίδεται και από το διαδίκτυο μέσω  μιας διαδικασίας e-congress, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ομιλία αλλά και να συμμετέχουν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. 

Αυξημένες οι συμμετοχές για το Komorun 

Τον λόγο έλαβαν ακολούθως οι δύο εκπρόσωποι του δρομικού κινήματος “Komorun” το οποίο και θα ολοκληρώσει τις εργασίες του συνεδρίου, οι κ.κ. Μιχάλης Ραγκούσης και Κώστας Αστραπέλλος.
 
Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στην συνεργασία τόσο του «ΗΡΟΔΙΚΟΥ» όσο και του “Komorun” με το ΔΠΘ και τη  ΣΕΦΑΑ, καθώς και τον κόσμο της Κομοτηνής, των γύρω περιοχών και όλους όσους «αγκάλιασαν από την αρχή το Komorun και χάρη στην συμπαράσταση και την υποστήριξή το έφεραν αντάξιο πολλών μεγαλύτερων σε έτη αγώνων» για να επισημάνει επίσης πως η φετινή διοργάνωση έχει ως μεγάλο χορηγό τα Αστικά Κομοτηνής. 
 
Για την πολύ αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με την περσινή πρώτη χρονιά, έκανε λόγο ο κ.Αστραπέλλος ο οποίος επεσήμανε πως η διαδρομή των δύο αγώνων θα είναι ίδια με την περσινή. «Το Komorun είναι ένα δρώμενο που τείνει να αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία και νομίζω ότι όλα θα είναι προς το συμφέρον και το καλό όλων» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.