Εκκληση του Ιατρικου Συλλογου Ροδοπης για την τηρηση των μετρων και τη διενεργεια μαζικων τεστ

Εγκυρότερη και πληρέστερη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές για τα κρούσματα ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος

Μήνυμα ενάντια στη χαλάρωση των πολιτών απέναντι στα μέρα προστασίας για την αναχαίτηση της διάδοσης του κορωνοϊού στέλνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης, ζητώντας παράλληλα και από τις αρμόδιες αρχές την διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ μέσω κινητών μονάδων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» επεσήμανε την ανάγκη εγρήγορσης των πολιτών και σε επίπεδο ενημέρωσης, καλώντας τις τοπικές αρμόδιες αρχές, δεδομένου, όπως επισημαίνει, του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, να παρέχουν «πληρέστερη και πιο συγκεκριμένη ενημέρωση ως προς τα κρούσματα, πρακτική που θα λειτουργήσει αφυπνιστικά και προς τους πολίτες για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων».

Ο κ. Χαριτόπουλος χαρακτήρισε ως «αναμενόμενη» την πορεία του ιού στην περιοχή μας, καθώς όπως επεσήμανε «δεν είχαμε την προσοχή μας τεταμένη, δεν κρατάμε τα προληπτικά μέτρα και δεν εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει» εξηγώντας στη συνέχεια πως «υπό την έννοια αυτή είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το επιδημιολογικό φορτίο που θα υπάρχει αύριο, την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα στο νομό μας».

Ο ίδιος μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «αν συνεχίσουμε να μην εφαρμόζουμε τα μέτρα, το ποσοστό των φορέων θα πολλαπλασιαστεί», ανατρέχοντας στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης. Σύμφωνα με αυτή απαιτείται η διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό από κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ, τα οποία όμως θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ιατρικό σύλλογο και εν γένει με το ιατρικό «προσωπικό» της Ροδόπης, ώστε όπως τόνισε «να μην γίνονται στα τυφλά, αλλά στοχευμένα», για να υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη ιχνηλάτησης των τελευταίων επαφών όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Μάλιστα ο κ. Χαριτόπουλος έκανε ένα βήμα παραπάνω απευθύνοντας έκκληση προς τους συμπολίτες μας, «προς όσους ενδεχομένως είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού να το κοινοποιούν, ειδοποιώντας τις επαφές τους κατά το τελευταίο τουλάχιστον 24ωρο» ούτως ώστε να απομονώνονται και έπειτα με τις κατευθύνσεις του θεράποντα ιατρού τους να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. «Αναγνωρίζω τον ιό, απομονώνομαι και ενημερώνω όλες τις τελευταίες επαφές μου ώστε να απομονωθούν κι αυτές» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τεστ πραγματοποιούνται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει όλο το βάρος της εξέτασης, από τον ΕΟΔΥ, με τα κινητά του κλιμάκια κατά τόπους καθώς και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης εξέφρασε ωστόσο την διαφωνία του ως προς τον τρόπο διενέργειας των τεστ όπως πραγματοποιήθηκαν προσφάτως και στην Κομοτηνή, από πλευράς του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως πλέον «τα τεστ θα πρέπει να γίνονται καθημερινά, με συγκεκριμένη όμως στόχευση και κυρίως σε συνεννόηση με κάποιον θεράποντα ιατρό ώστε να κρίνει ποιος ή ποιοι θα είναι αυτοί που θα πρέπει να κάνουν τα τεστ».

Ερωτηθείς σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει διάχυτη στην τοπική κοινωνία ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως «κατά την άποψή μου όποιος αναπτύσσει συμπτώματα και πυρετό, ακόμα και δέκατα, θα πρέπει να κάνει το τεστ και να απομονώνεται». «Δεν είναι πάντα ο πυρετός σήμερα κορωνοϊός, ωστόσο δεδομένης της φύσης του ιού και κυρίως της μεταδοτικότητάς του, θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο και έπειτα να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο».

Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης: «Τηρούμε ευλαβικά όλα τα μέτρα∙ μόνο έτσι διασφαλίζεται η ατομική και δημόσια υγεία»

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης έχει ως εξής:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης με υψηλό αίσθημα ευθύνης, πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και με δεδομένη την αυξητική τάση των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση στην ΠΕ Ροδόπης καλεί:

1) Τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό μέσω των κινητών μονάδων, αλλά και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αναχαίτισή του.
2) Τις Δημόσιες και τις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης, Διαγνωστικά Κέντρα, Ιδιωτικά Ιατρεία) να τηρούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς κανένα περιθώριο χαλάρωσης.
3) Τους συμπολίτες μας να τηρούν ευλαβικά όλα τα μέτρα ατομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής προστασίας χωρίς χαλάρωση, χωρίς απαξίωση και έχοντας πάντα στη σκέψη τους, ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η ατομική και δημόσια υγεία.
4) Τους συμπολίτες μας, που ανήκουν είτε σε ευπαθείς ομάδες είτε είναι άνω των 65 ετών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να μειώσουν δραστικά τις κοινωνικές επαφές τους.
5) Τους πιστούς, κατά την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, να φορούν μάσκες πριν την είσοδό τους στους ναούς και στα τεμένη και να τηρούν τις αποστάσεις  κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής λατρείας.
6) Τους συμπολίτες μας που επισκέπτονται τις λαϊκές, παρότι ανοιχτοί χώροι,  να φορούν μάσκα, γιατί επικρατεί μεγάλος συνωστισμός.
7) Τις νέες και τους νέους να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μειώνοντας τις κοινωνικές τους επαφές, και προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, και να μην ξεχνούν ότι κανείς δεν είναι άτρωτος.
8) Όλους τους πολίτες να εμπιστεύονται τις επιστημονικές απόψεις για τον κορωνοϊό και να μην επηρεάζονται από συνωμοσιολόγους που περιφρονούν την κρισιμότητα των γεγονότων, αρνούνται την ύπαρξη του ιού και δεν κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιήσει επίσης ότι σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, εκτός από το Νοσοκομείο και τον ΕΟΔΥ, test κάθε είδους για τον κορωνοϊό διενεργούνται μόνο στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (μικροβιολογικά εργαστήρια), όσο αφορά τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Επιπλέον, ζητά από τους συμπολίτες μας, που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, να απευθύνονται άμεσα στον γιατρό τους, για να καθοδηγήσει με επιστημονικό τρόπο τη μετέπειτα συμπεριφορά τους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.