Εκδρομη του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνης στο τοπικο οινοποιειο «Κικονες»

Την Τρίτη 29 Μαρτίου, οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κομοτηνής, πήγαν εκπαιδευτική εκδρομή στην τοπική εταιρεία οινοποίησης και εμφιάλωσης «Κίκονες». Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε, παρουσία των αρμόδιων γεωπόνων και άλλων συναδέλφων εκπαιδευτικών, στα πλαίσια υλοποίησης των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων που αφορούν στη γεωργία, το περιβάλλον και την υγεία μας.
 
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από επιστήμονες της οινολογίας, στους χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης και συσκευασίας των τοπικών οίνων της εν λόγω εταιρείας. Παράλληλα με την επίδειξη της εγκατάστασης γενικότερα, των δεξαμενών (οινοποιητών) και του κελαριού με τα δρύινα βαρέλια παλαίωσης των οίνων, τους επεξηγήθηκε με απλά λόγια, βήμα προς βήμα, η όλη διαδικασία από τον τρύγο, τη ζύμωση, την παλαίωση έως την εμφιάλωση.
 
Στο τέλος της εκδρομής σειρά έλαβε η παρουσίαση των «ετικετών» που παράγονται στο οινοποιείο «Κίκονες» και η γευστική δοκιμή ενός παλαιωμένου λευκού κρασιού με φρουτώδη επίγευση και ενός επίσης παλαιωμένου με εξαιρετική «μύτη» ερυθρού. Όμως στο σημείο αυτό τυχεροί φάνηκαν μόνο οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δοκίμασαν τις δύο αυτές «ετικέτες».
              
Τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ ευχαρίστησαν για την άψογη φιλοξενία τους, δίνοντας ως δώρο στην επιχείρηση δύο φιάλες λικέρ με γεύση μανταρίνι, φτιαγμένου στο εργαστήριό μας, καθώς και χειροποίητα αρωματικά δεματάκια με δενδρολίβανο από τους θάμνους του σχολείου. Πέρασαν τέλος το υπόλοιπο της εκδρομής τους στην πόλη με περίπατο στον κεντρικό πεζόδρομο, ανάμεσα στα μαγαζιά και με στάση για ξεκούραση σε κάποιο καφέ της πόλης, στα πλαίσια πάντα των επιθυμητών από το Υπουργείο δράσεων κοινωνικοποίησής των μαθητών με ειδικές ανάγκες.
 
Εκ μέρους του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, οφείλω να ευχαριστήσω τη διεύθυνση και τις επιστήμονες του οινοποιείου για τη φιλοξενία τους και να τους συγχαρώ για τη σπουδαία προσπάθειά τους. Τους εύχομαι δε, «και εις ανώτερα», καθώς και καλή δύναμη στην δια των οίνων τους ανάδειξη του νομού Ροδόπης.
 
*Ο Ζήσης Γ. Τζηκαλιός είναι Γεωπόνος – Εκπαιδευτικός του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.