Εκδηλωση μνημης στο Τσαλ Νταγ απο το ΚΚΕ ΑΜΘ

Τίμησε τους 2 πεσόντες Ελασίτες στη νικηφόρα μάχη του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, του Συμβούλιου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της ΚΝΕ και των παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ της περιοχής στον Πλαταμώνα Καβάλας (Όλατζακ) την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 2 πεσόντες Ελασίτες (Μορφίνη και Εμμανουηλίδη) στη νικηφόρα μάχη του 26ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στο Τσαλ Νταγ ενάντια στα Βουλγαροφασιστικά στρατεύματα κατοχής, ξεκίνησε με το χρονικό της μάχης από τον Δήμο Ζαχαριάδη, στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και πρόεδρο του παραρτήματος Καβάλας. Στην ομιλία έγινε αναφορά και σε άλλες σημαντικές στιγμές και μορφές της αντίστασης στον Ορεινό Νέστο. Κλείνοντας ο Δήμος Ζαχαριάδης επανέλαβε με το πάγιο αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων προς τη πολιτεία για να διεκδικήσει εδώ και τώρα από τη Γερμανία τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο που ανέρχονται σε 1,3 τρις ευρώ.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ορέστης Λιώλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. Στην ομιλία του ανέδειξε το χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως έναν άδικο και ληστρικό πόλεμο από τη σκοπιά των ιμπεριαλιστών και ως έναν δίκαιο και επιβεβλημένο από τη σκοπιά της ΕΣΣΔ και των λαών. Κατήγγειλε την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια καθώς «με τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η ΝΔ, και την σύμπνοια των τοπικών φορέων, η χώρα μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών. Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης είδαμε την παράδοση βασικών υποδομών στους Αμερικάνους για μπίζνες (λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης) αλλά και για πρόβες πολέμου (Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη)».

«Η σημαία του αγώνα για την κατάργησης της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά»

Παράλληλα κατήγγειλε «τα κροκοδείλια δάκρυα των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικάνων, τις τελευταίες ημέρες με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, δεν έχουν καμία σχέση με την εύλογη ανησυχία των λαών που βλέπουν μια νέα εστία πολέμου να ξαναφλέγεται, το προσφυγικό πρόβλημα να οξύνεται και πάλι, καθώς και τον ανοιχτό και συγκεκαλυμμένο αντικομουνισμό, την κρατική καταστολή και την ιδεολογική τρομοκρατία στα οποία επιδίδεται η ΕΕ. Στη περιοχή μας λίγο πολύ ανασύρουν ό,τι πιο γελοίο και ανυπόστατο επιχείρημα μπορούν για να πουν πως ο ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ συνεργάστηκαν με τους Βούλγαρους φασίστες, ενώ ηρωοποιούν προσωπικότητες όπως ο Αντών Τσαούς, ταγματασφαλίτες και συνεργάτες του κατακτητή που σε πλειάδα επιστολών ζητούσαν συνεργασία με τους Βούλγαρους για να κτυπήσουν το ΕΑΜ».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «τα λάθη, οι αδυναμίες και οι παραλείψεις που εμφανίστηκαν κυρίως κατά την περίοδο της απελευθέρωσης, ως αποτέλεσμα ιδεολογικών και πολιτικών ανεπαρκειών, δεν ακυρώνουν τον ηρωισμό των Κομμουνιστών την τεράστια συμβολή τους στο λαό. Η πάλη μετέπειτα του ΔΣΕ, τα ξερονήσια η παλληκαρήσια στάση στα αποσπάσματα απέδειξαν πως το Κόμμα όχι μόνο δεν πρόδωσε, αλλά πάλεψε μέσα στο λαό με αδυναμίες και ελλείψεις με κάθε τρόπο για το δίκιο χωρίς να λογαριάζει θυσίες. Αυτές οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες! Η σημαία του αγώνα για την κατάργησης της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και είμαστε βέβαιοι πως νέα χέρια θα βρεθούν να τη βάλουν στις κορφές του καινούργιου μας κόσμου του Σοσιαλισμού».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.