Εκδηλωση μνημης για τον Ποντιο δημοσιογραφο Νικο Καπετανιδη στην Κομοτηνη

Με την ιστορία του δημοσιογράφου που μέσα από την εφημερίδα «Εποχή» κατέγραψε τη Γενοκτονία των Ποντίων ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης των Ποντιακών Σωματείων Ροδόπης

Με μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη, τον δημοσιογράφο που μέσα από την εφημερίδα του κατέγραψε την Γενοκτονία των Ποντίων, πριν πέσει και αυτός θύμα της, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τα Ποντιακά Σωματεία της Ροδόπης την Πέμπτη 18 Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Κώστας Καπετανίδης, απόγονος του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη και συγγραφέας, καθώς και κάτοχος του αρχείου της εφημερίδας, το οποίο διασώθηκε στο σύνολό του, μίλησε για την ζωή και την θυσία του, ενώ στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής έντυσαν την εκδήλωση με μαρτυρίες από τη Γενοκτονία και μουσικές του Πόντου.

Μια ξεχωριστή μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού

Όπως τόνισε ο κ. Καπετανίδης, ο εθνομάρτυρας έζησε μόλις 32 χρόνια, από το 1889 μέχρι το 1921, και ήταν μια ξεχωριστή μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού. «Ήταν ένας λόγιος, ένας άνθρωπος του πνεύματος, που λάτρευε την νεοελληνική πεζογραφία και ποίηση, και προσπάθησε μέσω αυτής της γνώσης να φέρει την πνευματική, ηθική και εθνική αναγέννηση του έθνους του» σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως ήταν δημοτικιστής, αλλά και κοινωνικά προοδευτικός, αγωνιζόμενος μέσα από την εφημερίδα του για τον φτωχό απλό λαό.

Η συμβολή του στην καταγραφή της Γενοκτονίας των Ποντίων, είναι η εφημερίδα «Εποχή», που εκδιδόταν από το 1918 μέχρι το 1921, που κατά τον συγγραφέα ήταν η πιο έγκυρη, η πιο επαγγελματική, και η μόνη που τολμούσε να γράφει την αλήθεια στον Πόντο.

Από το 1918, μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ηγέτες του Πόντου ήλπιζαν πως θα μπορέσουν να πετύχουν την ανεξαρτησία, σταδιακά όμως είδαν πως τα πράγματα δεν πήγαιναν εκεί που ήθελαν, με την Γενοκτονία να έχει ξεκινήσει στην ύπαιθρο, χωρίς να φτάσει όμως ακόμα στην Τραπεζούντα. Μάλιστα τον Μάρτιο του 1920, επισκέφτηκε τον εκδότη ο ίδιος ο Τοπάλ Οσμάν, ιθύνων νους της Γενοκτονίας, που τον απείλησε να μην συνεχίζει να γράφει για αυτή. Ο Νίκος Καπετανίδης τον αγνόησε, και τότε ξεκίνησε η λογοκρισία, με ολόκληρες στήλες να κόβονται από την εφημερίδα.

Τελικά όταν ο Κεμάλ αισθάνθηκε αρκετά δυνατός για να προχωρήσει η Γενοκτονία και στην Τραπεζούντα, ο Καπετανίδης ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν και έκλεισε η εφημερίδα του, ενώ στη συνέχεια δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού. «Αυτό που έχει μείνει είναι το θάρρος του στο δικαστήριο, γιατί όταν ο Τούρκος πρόεδρος του είπε ότι κατηγορείσαι για την ανεξαρτησία του Πόντου, του απάντησε πως δουλεύω για την ένωση του Πόντου με την Ελλάδα» ανέφερε ο συγγραφέας.

Το ευτύχημα είναι πως το αρχείο της εφημερίδας διασώθηκε εξ ολοκλήρου, με κίνδυνο της ζωής του, από τον αδερφό του Κώστα, που ήταν οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας, και το παρέδωσε από γενιά σε γενιά. Έτσι έφτασε και στα χέρια του κ. Καπετανίδη,  οποίος, έχοντας ενδιαφέρον για την ιστορία, αποφάσισε να δουλέψει επάνω σε αυτό και να αναδείξει τις ιστορίες του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.