Εκδηλωση με θεμα «Ανοια και Αλτσχαιμερ»

Η νόσος του αλτσχάιμερ είναι μια νόσος που μαστίζει στην εποχή μας με χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής πραγματοποίησε το Σάββατο στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης ομιλία με θέμα «Άνοια, Αλτσχάϊμερ», με εισηγητή τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής στο τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ κ. Θεοφάνη Βορβολάκο. Για την άνοια και το αλτσχάιμερ υπάρχει μεγάλη πληροφόρηση, αλλά δυστυχώς μαζί με την πληροφόρηση πάει και η παραπληροφόρηση. Έτσι, ο κ. Βορβολάκος προσπάθησε να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, μύθους και αλήθειες γύρω από αυτές τις ασθένειες, τις ανάγκες που έχουν οι ασθενείς, τις δυνατότητες που έχουμε να τους προσέξουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας, στη νοοτροπία μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς στη θέση των οποίων σίγουρα κάποιοι από εμάς θα βρεθούμε. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Βιβή Χατζηγεωργίου ανέφερε πριν την εκδήλωση ότι «το αλτσχάιμερ είναι μια νόσος που μαστίζει στην εποχή μας και ο γιατρός θα μας ενημερώσει και θα μας δώσει τις συμβουλές του. Ελπίζω όλα αυτά να ικανοποιήσουν τον κόσμο και όλους όσους βρισκόμαστε εδώ».

Φάνης Βορβολάκος, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής ΔΠΘ «Οι άνοιες δε θεραπεύονται, μπορούμε όμως να βελτιώσουμε τη ζωή των πασχόντων»

Η άνοια είναι μια ευρύτερη κατηγορία ασθενειών που αφορά στην έκπτωση της μνήμης και άλλων λειτουργιών, όπως η κρίση, η συγκέντρωση, η προσοχή, η λύση προβλημάτων. Το αλτσχάιμερ είναι ένα μέρος των ανοιών αυτών. Οι άνοιες είναι πολλές ασθένειες και το αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή τους. Αποτελεί μια άνοια που έχει να κάνει κυρίως με εκφύλιση του εγκεφάλου, με διάφορους μηχανισμούς εν πολλοίς αγνώστους. Για τη θεραπεία των ανοιών ο καθηγητής κ Βορβολάκος επισήμανε ότι «οι άνοιες αυτές δε θεραπεύονται. Μπορούμε βέβαια να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων αυτών. Οι άνοιες όμως δεν καλυτερεύουν και δεν αναστρέφονται. Μόνο να τις επιβραδύνουμε μπορούμε και να φροντίσουμε οι ασθενείς να ζουν καλά».

Το 50% των ανθρώπων άνω των 95 χρόνων δεν αντιμετωπίζει καμία μορφή άνοιας

Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή υπάρχουν μορφές ανοιών που είναι αντιστρεπτές αλλά αυτές είναι πολύ μια πολύ μικρή μειοψηφία. «Οι περισσότερες, όπως είναι το αλτσχάιμερ, έχουν να κάνουν με εκφύλιση νευρώνων του εγκεφάλου. Το γιατί γίνεται αυτό είναι άγνωστο και αντικείμενο μελέτης. Άλλες άνοιες πάλι, όπως αυτή του πάρκινσον, οφείλονται σε εκφύλιση άλλων τμημάτων του εγκεφάλου που προξενούν τις ανάλογες διαταραχές. Στο αλτσχάιμερ ξέρουμε τι συμβαίνει αλλά δεν ξέρουμε γιατί, στα αγγειακά ξέρουμε και τι συμβαίνει και γιατί αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά», υπογράμμισε ο ίδιος. Ο κ. Βορβολάκος πληροφόρησε το κοινό ότι η συχνότητα εμφάνισης του αλτσχάιμερ έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά η ασθένεια αυτή δεν είναι αναπόφευκτη. Η συχνότητά της αυξάνεται για κάθε δεκαετία ζωής. Γύρω στην ηλικία των 65-75 χρόνων είναι περίπου 5%, για να φτάσει στο 90% των ανθρώπων άνω των 95 ετών. Το 50%, όμως, των ανθρώπων άνω των 95 χρόνων δεν αντιμετωπίζει καμία μορφή άνοιας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.