Εκδηλωση για τον επαγγελματικο προσανατολισμο των μαθητων

Την Κυριακή 26 Απριλίου στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων της πόλης μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Θράκης, συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Τελειώνουμε το λύκειο… μετά τι;» την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 5 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.
 
Σύμφωνα με την κ. Ελένη Χατζή, εκπαιδευτικό και γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, η οποία μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» και στην Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους μαθητές όλων των λυκείων της πόλης, στους γονείς τους αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για θέματα που έχουν σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την αγορά εργασίας και τις προοπτικές των τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει και ζωντανή σύνδεση, μέσω skype, με ομιλητές από άλλες πόλεις της Ελλάδας και από το εξωτερικό, ενώ θα συμμετάσχουν και φοιτητές του ΔΠΘ για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους μαθητές.  

Ελένη Χατζή, Γραμματέας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής «Μόνο στην 3η Γυμνασίου υπάρχει μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού και αυτό για μόλις μία ώρα την εβδομάδα»

Η κ. Χατζή αναφέρθηκε αρχικά στο περιεχόμενο της εκδήλωσης η οποία «ξεκίνησε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, όμως υποστηρίχθηκε και ετοιμάστηκε με τη συνεργασία των Συλλόγων Γονέων όλων των Γενικών Λυκείων της πόλης μας. Επίσης, συνεργαστήκαμε με το ΚΕΣΥΠ και με τον κ. Αλέξανδρο Καρακασίδη, ο οποίος δέχτηκε ευχαρίστως να μας προσφέρει τις γνώσεις και τη βοήθειά του, ενώ θα υπάρχουν ομιλητές από τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για να λύσουν ό,τι απορίες έχουν οι μαθητές μας».
 
«Ως εκπαιδευτικός», συνέχισε η κ. Χατζή, «βλέπω ότι τα παιδιά έχουν πάρα πολλές απορίες. Είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς τι θα κάνει στη ζωή του και πως θα οργανώσει το μέλλον του. Υπάρχει το ΚΕΣΥΠ βέβαια, όπου ο κ. Καρακασίδης κάνει πολύ καλή δουλειά και, για όποιον ζητήσει συνεδρίαση, είναι πάντα διαθέσιμος. Ωστόσο, είναι αδύνατον να καλύψει τις απορίες τόσο πολλών μαθητών στην πόλη και στον νομό μας».
Η κ. Χατζή επεσήμανε επίσης την απουσία ενός μαθήματος επαγγελματικού προσανατολισμού στο διδακτικό πρόγραμμα του Λυκείου. «Μόνο στην 3η Γυμνασίου υπάρχει και αυτό για μία ώρα την εβδομάδα. Ωστόσο, θα ήταν απαραίτητο όχι μόνο στην 3η Λυκείου, που το παιδί ετοιμάζεται για τις πανελλαδικές και μετά θα πρέπει να διαλέξει σχολές, αλλά και στην 2α Λυκείου, που θα διαλέξει κατεύθυνση, και στην 1η Λυκείου, που πρέπει να προετοιμαστεί σιγά σιγά για τις μεγαλύτερες τάξεις, να ενημερωθεί και να ξέρει τι προοπτικές έχει για αργότερα».  

«Η οικονομική κρίση περιορίζει κατά πολύ τα όνειρα και τις επιλογές των μαθητών»

 
Εν συνεχεία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσκολίες που προκύπτουν για μαθητές και γονείς εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας. «Σίγουρα ακολουθούν τις δεξιότητες, τις επιθυμίες τους και τα όνειρά τους αλλά σε αυτές τις επιλογές παίζει ρόλο και η οικονομική κρίση που βιώνουμε, η οποία τις περιορίζει κατά πολύ. Γι’ αυτό λοιπόν ψάχνουν κάτι σίγουρο».
 
Όπως επεσήμανε, «έχουμε μαθητές με οικονομικές ανάγκες εξαιτίας της κρίσης και ο σύλλογος προσφέρει και σε αυτούς μια μικρή βοήθεια, με μεγάλη διακριτικότητα φυσικά. Η αλήθεια είναι ότι σε μια επαρχιακή πόλη σαν την Κομοτηνή δεν βλέπουμε εκείνες τις ίδιες εικόνες που κυριαρχούν, για παράδειγμα, στην Αθήνα. Επίσης, τα παιδιά μας είναι διακριτικά, δεν θέλουν να το τονίσουν αυτό. Ξέρουμε ότι υπάρχουν μαθητές με οικονομικές δυσκολίες, απέχουν από διάφορες εκδρομές και εκδηλώσεις, αλλά δεν είναι τόσο έντονο το φαινόμενο».  

«Πρόθεσή μας είναι να διοργανώσουμε εκδηλώσεις σχετικά με τις εξαρτήσεις και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση»

Η κ. Χατζή αναφέρθηκε επίσης στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του νεοσύστατου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής. «Είμαστε ένας καινούριος σύλλογος και έχουμε όρεξη και μεράκι. Πήγαμε στον διευθυντή του σχολείου μας, τον κ. Περδίκη και στον Σύλλογο Διδασκόντων ενώ βρεθήκαμε και με το 15μελές του σχολείου. Καταγράψαμε τα προβλήματα και ζητήσαμε να μας πουν οι ίδιοι τι θέλουν από εμάς και, φυσικά, ανταποκριθήκαμε σε αυτά που μας ζήτησαν, στο μέτρο, βέβαια, των δυνατοτήτων μας. Απευθυνθήκαμε στον δήμο Κομοτηνής και στις τεχνικές υπηρεσίες για κάποια βαψίματα, φθορές και αποκατάσταση ζημιών και στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής από την οποία ζητήσαμε καθαρισμό φρεατίων. Υπάρχει το πρόβλημα της θέρμανσης που υπάρχει στο σχολείο και είναι δύσκολο να λυθεί αλλά θα το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε.
 
Τέλος, η κ. Χατζή γνωστοποίησε τις προθέσεις του συλλόγου, οι οποίες αφορούν στη συνεχή δραστηριοποίησή του σχετικά με κοινωνικά θέματα που αφορούν στους μαθητές. «Τα μόνα μας έσοδα είναι από τις συνδρομές των μελών μας. Φυσικά αν ενδιαφέρεται κάποιος για χορηγία τη δεχόμαστε. Έχουμε συζητήσει με τη διεύθυνση του σχολείου να κάνουμε κάποιες ομιλίες σχετικά με τις εξαρτήσεις –ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο– σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ενώ θέλουμε να κάνουμε και μια ομιλία με κάποια ψυχολόγο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών και τις διεμφυλικές σχέσεις. Θα κάνουμε και άλλες εκδηλώσεις σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Φυσικά όλα αυτά την επόμενη χρονιά, δεν προλαβαίνουμε φέτος».

«Θέλουμε να γνωρίσουμε στους μαθητές το ΔΠΘ, ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο με αξιόλογους επιστήμονες και πολλές διακρίσεις»

Σύμφωνα με την κ. Χατζή ένας από τους σκοπούς της εκδήλωσης είναι και η παρουσίαση των προοπτικών και επιλογών που παρέχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Εμείς λοιπόν θέλουμε και να διευκολύνουμε τις επιλογές των παιδιών αλλά, επειδή θα παρουσιάσουμε και τμήματα του ΔΠΘ, θέλουμε επίσης να τα γνωρίσουμε στους μαθητές μας και να αναβαθμίσουμε και το πανεπιστήμιο της περιοχής μας, το οποίο είναι εξαιρετικό και έχει πάρα πολλούς αξιολογότατους επιστήμονες και με πολλές διακρίσεις. Αυτό δεν το κάνουμε λόγω κρίσης, για να μην πάνε κάπου μακριά, αλλά γιατί είναι μια καλή επιλογή». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.