Εκδηλωση για την Παγκοσμια Ημερα Ερυθρας Χειρος στο Δημοτικο Σχολειο του Κοσμιου

Με την συμμετοχή των Θανάση Γκαϊφύλλια και Λίας Τζιαμπάζη

Στο πλευρό των μαθητών της Γ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου βρέθηκαν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθράς Χειρός, ήτοι την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου ο Κομοτηναίος τραγουδοποιός κ.Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η συνοδοιπόρος του κ.Λία Τζιαμπάζη.

Αποδεχόμενοι την πρόσκληση που τους απέστειλαν οι δύο καλεσμένοι τίμησαν την πρωτοβουλία των μαθητών να διοργανώσουν εκδήλωση, κατά την οποία παρουσίασαν κείμενα και ποιήματα για την Ειρήνη, υψώνοντας ένα μεγάλο «ΟΧΙ» απέναντι σε όσους στρατολογούν μικρά παιδιά και βάζουν όπλο στα παιδιά τους χέρια.

Άλλωστε η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθράς Χειρός είναι μια ημέρα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την ενίσχυση της εκστρατείας ενάντια στη χρήση των παιδιών στις πολεμικές συγκρούσεις και ως στόχους βίας. Επικεντρώνεται στην ανάγκη να προστατευθούν τα παιδιά από την ανάμειξη τους στις συρράξεις και να εξασφαλιστούν ότι τα δικαιώματά τους σε ασφάλεια, εκπαίδευση και προστασία θα γίνονται σεβαστά, ανεξαρτήτως περιβάλλοντος.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στις περιοχές σύγκρουσης και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την προστασία και την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, αυτή η ημέρα προσφέρει μια ευκαιρία για την ανάδειξη της ανάγκης να δοθεί προτεραιότητα στα δικαιώματα των παιδιών και να αναληφθούν δράσεις για την προώθηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθράς Χειρός, πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών σε περιοχές σύγκρουσης. Αυτές οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, διαλέξεις, συζητήσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Κοσμίου εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το δικό τους ποίημα για να τονίσουν την ανάγκη να εργαστούμε όλοι για την παγκόσμια ειρήνη, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των λαών, μακριά από κατοχικούς στρατούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους που θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους όσους ανθρώπους χρειαστεί.

Μια πρωτοβουλία η οποία διανθίστηκε από τα μουσικά ακούσματα που πρόσθεσαν οι κ.κ.Γκαϊφύλλιας και Τζιαμπάζη. Άλλωστε όπως επισημάνθηκε και από την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ανδρονίκη Παντελίδου η παρουσία τους « είναι μια ένδειξη της σημασίας και της επιρροής που μπορούν να έχουν οι φωνές των παιδιών στην προώθηση της ειρήνης και της κοινωνικής αλλαγής».

Ειρήνη να ΄ρθει σαν αύριο

Το ποίημα που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου έχει ως εξής:

Στον πόλεμο παιδιά μικρά,

κρατούν όπλα στα χέρια τους,

ονειρεύονται παιχνίδια,

αλλά πολεμούν σε μια ξένη γη.

Τα μάτια τους γεμίζουν δάκρυα

πρέπει να τελειώσει αυτή η αγωνία,

παιδιά που χάνουν την αθωότητά τους,

στη μανία του πολέμου, 

στο σκοτάδι που έχει έρθει.

Σταματήστε τον πόλεμο,

παιδιά να παίζουν πάντα,

ας ανταλλάξουν χαμόγελα,

όχι πόνο και μίσος,

τα όπλα να πέσουν, ας έρθει η ειρήνη,

για τα παιδιά, για το μέλλον

ας μιλήσει η καρδιά μας.

Παιδιά αγγίζουν τ’ αστέρια,

όχι πόλεμος

ειρήνη να ‘ρθει σαν αύριο, 

κι αγάπη να κυριαρχεί,

για πάντα και παντού!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.