Εκδηλωσεις σε ολη τη Ροδοπη για τους Αγιους Κωνσταντινου και Ελενης

Σάπες, Παραδημή, Διαλαμπή και Θρυλόριο γιόρτασαν τους Αγίους

Τιμήθηκε και φέτος από άκρη σε άκρη της Ροδόπης, η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 

Στις Σάπες, οι πολιούχοι Άγιοι, τιμήθηκαν με τη δέουσα λαμπρότητα. Παρουσία του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου και στελεχών της Διοίκησης, πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και ακολούθησε περιφορά της εικόνας στους δρόμους της κωμόπολης υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου.

Γέμισε κόσμο η πλατεία στην Παραδημή

Στην Παραδημή επίσης τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στους δρόμους του οικισμού. Η συνέχεια δόθηκε με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του οικισμού υπό τους ήχους του Θρακόμελου και τον Αλέξανδρου Παπαγεωργακόπουλου στο κλαρίνο. Το γλέντι αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, με την πλατεία να γεμίζει ασφυκτικά.

Από το γλέντι στη Διαλαμπή

Παρόμοιες εικόνες και στον οικισμό της Διαλαμπής. Και εκεί τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και ακολούθησε περιφορά της εικόνας, ενώ το βράδυ στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι, όπου αυτή τη φορά κυριαρχούσαν οι σαρακατσάνικοι ρυθμοί, ένεκα της καταγωγής των κατοίκων του οικισμού.

Και στο Θρυλόριο τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων

Φυσικά η μνήμη των Αγίων εορτάστηκε δεόντως και στο Θρυλόριο. Ο ναός άλλωστε του οικισμού που είναι αφιερωμένος στη μνήμη των δύο Αγίων έχει και αναμνηστική αξία για τους κατοίκους, αφού ομώνυμος ναός υπήρχε και στην περιοχή του Γαρς, απ’ όπου μέρος των κατοίκων προέρχεται. Στην εκκλησία εξάλλου του Θρυλορίου φιλοξενούνται κειμήλια από την εκκλησία του Πόντου, που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοι των κατοίκων. Και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησε γλέντι, ποντιακό, στην πλατεία του χωριού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.