Εκ βαθρων αλλαγες ερχονται για το Μουσειο Κομοτηνης

Θα αποθηκευτούν τα εκθέματα, για να αποκατασταθεί και το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο

Έμφαση στη Ροδόπη, με ευρήματα όμως και από την υπόλοιπη Θράκη, θα έχει η έκθεση που θα αποκαλυφθεί μετά τις επεμβάσεις

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η ένταξη τόσο της περιοδικής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», καθώς και των  προπαρασκευαστικών εργασιών για την επανέκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή, τονίζει η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, μιας και τα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει η προετοιμασία τόσο για επεμβάσεις συντήρησης στο κτίριο, όσο και για την μουσειακή επανέκθεση.

Αυτό σημαίνει πως θα μετακινηθούν οι υπηρεσίες αλλά και η συλλογή που βρίσκεται στις αποθήκες του μουσείου, θα συντηρηθούν όσα χρειάζεται και θα αποθηκευτούν τα εκθέματα του μουσείου.

Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια, με το μουσείο στο τέλος της να είναι άδειο για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στο κτίριό του. Παράλληλα θα προχωρήσει η επανέκθεση του, με τον χώρο να έχει ριζικά διαφορετική όψη από τη σημερινή, όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις.

Στον ημιυπαίθριο χώρο η έκθεση Ρωμαϊκή Κομοτηνή

Η αρχή βέβαια θα γίνει με την προετοιμασία μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ, που θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια. «Ο κορωνοϊός μας καθυστέρησε λίγο, γιατί οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν το 2018 και περιμέναμε να τα έχουμε έτοιμα πέρυσι, αλλά οι δυσκολίες δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωσή τους» ανέφερε.

Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την περιοδική έκθεση «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», την οποία σχεδίαζαν εδώ και καιρό, αλλά τώρα θα είναι καλύτερα οργανωμένη, και θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου στο μουσείο.

Και αυτό γιατί θα λάβει χώρα στον ημιυπαίθριο χώρο του μουσείου, όπου θα εκτεθούν η Ρωμαϊκή Σαρκοφάγος και τα μιλιάρια, μαζί με κάποια άλλα μικρά εκθέματα, που αφορούν ευρήματα από την Κομοτηνή, που είτε βρέθηκαν είτε παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε η κ. Καραδήμα, περιμένουν την έγκριση της αυτεπιστασίας, και θα προχωρήσουν οι μελέτες και οι εργασίες ώστε σε περίπου ένα χρόνο να έχει στηθεί η έκθεση, που θα συνοδεύεται από ημερίδα, εγκαίνια και εποπτικό υλικό.

Παράλληλα προσλαμβάνονται αρχαιολόγοι, βιβλιοθηκονόμος και συντηρητές, για τη «μετακόμιση» και μεταφορά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, των περίπου 1.000 εκθεμάτων. Αυτό σημαίνει πως ένα μέρος τους θα συντηρηθεί, θα συσκευαστούν ανάλογα με τον όγκο και το μέγεθός τους, και θα αποθηκευτούν σε 2 ISOBOX που θα προμηθευτεί η Εφορεία στο πλαίσιο του έργου, στην πίσω αυλή του Μουσείου.

Όσο για τα ανασκαφικά ευρήματα, αυτά θα πάνε σε αποθήκες που έχει ήδη η Εφορεία σε όλη τη Ροδόπη.

Ειδικά ο Βιβλιοθηκονόμος, θα ασχοληθεί με την πλήρη αποδελτίωση των 9.000 τόμων της βιβλιοθήκης της Εφορείας, την κατάταξη σε κατηγορίες, την συσκευασία και την επανατοποθέτηση στο χώρο που θα λειτουργήσει. Και αυτό γιατί μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, πέρα από τα εκθέματα, προκειμένου να απελευθερωθεί το κτίριο για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, θα χρειαστεί να μετακινηθούν και τα γραφεία που στεγάζουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επαφές με τον Δήμο Κομοτηνής για να βρεθεί χώρος, ενώ διερευνούν και άλλες κατευθύνσεις ώστε να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία όσο θα διαρκέσουν οι εργασίες στο μουσείο.

Σημαντικές εργασίες στο επόμενο ΕΣΠΑ

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που θα γίνει η προεργασία τα δύο επόμενα χρόνια, τόνισε η κ. Καραδήμα, ώστε να είναι έτοιμη η Εφορεία να καταθέσει στο ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου, τόσο τη μελέτη για την επανέκθεση, όσο και την αποκατάσταση του κτιρίου του μουσείου, έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Αρχικά η χρηματοδότηση της Περιφέρειας αφορούσε μόνο την επανέκθεση, όμως φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό τόσο από την πολιτική ηγεσία, όσο και από την Περιφέρεια και τη διαχειριστική αρχή, πόσο σημαντικό είναι το μουσείο της Κομοτηνής, για αυτό και η χρηματοδότηση θα είναι τέτοια που θα καλύψει και την αποκατάσταση του κτιρίου, την αναδιοργάνωση των αποθηκών, ώστε να επαναλειτουργήσει, στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, σε ένα ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο κτίριο, με μια νέα σύγχρονη έκθεση.

Να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης αρκετών αρχαιοτήτων του Έβρου από το Μουσείο Κομοτηνής, μετά και την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης, ήταν απαραίτητη η επανέκθεση του μουσείου, η οποία συζητούνταν για πολλά χρόνια. Για αυτό και ήδη η Εφορεία αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει τόσο τη μουσειολογική, όσο και τη μουσειογραφική μελέτη, που ελπίζουν πως θα εγκριθούν το φθινόπωρο.

Η νέα έκθεση πλέον θα προβάλλει τις αρχαιότητες της Ροδόπης, ωστόσο υπάρχει μια αίθουσα στην οποία θα διατηρηθεί ένα μέρος της ιστορικής έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, που θα αφορά τις αποικίες της Θράκης, όπως προβάλλονταν στην αρχική έκθεση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, με πληροφοριακό υλικό και κάποια εκθέματα από τον Έβρο και την Ξάνθη.

Οι μελέτες, τόσο για το κτίριο όσο και την έκθεση, θα τρέξουν παράλληλα με την περίοδο προετοιμασίας τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να εντάξουν και να δημοπρατήσουν δύο υποέργα, ένα για το κτίριο και ένα για την έκθεση.

Να μείνει στην Κομοτηνή ο Σέπτιμος Σεβήρος προτείνει η Εφορεία

Βέβαια το πότε θα ανοίξει ξανά το μουσείο για το κοινό, αποτελεί ακόμα άγνωστο παράγοντα, κρίνοντας από το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνουν οι εκθέσεις άλλων μουσείων στην περιοχή μας, όπως του Μουσείου των Αβδήρων, της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης.

Η κ. Καραδήμα δεν θέλησε να δεσμευτεί για το χρόνο, χωρίς να έχουν έτοιμες τις μελέτες που θα τους δώσουν χρονοδιαγράμματα. Και αυτό γιατί ενώ κάποιες εργασίες συντήρησης και τεκμηρίωσης θα γίνουν πριν την έκθεση, για να ξεκινήσει αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κτιριακές παρεμβάσεις και να παραδοθεί το κτίριο. Και όλα αυτά, αν υποχωρήσει η πανδημία.

Το μεσοδιάστημα βέβαια αναμένεται κάποια από τα ευρήματα της περιοχής μας να προβληθούν, με περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με άλλα μουσεία της χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα την έκθεση που έγινε με ευρήματα από τη Σαμοθράκη στο μουσείο της Ακρόπολης.

Όσο για την κορωνίδα του μουσείου Κομοτηνής, την χρυσή προτομή του Σέπτιμου Σεβήρου, υπάρχει υπουργική απόφαση, από το 2012, για την παραχώρησή του στο βυζαντινό μουσείο Διδυμοτείχου για πέντε χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε.

Για διάφορους λόγους, δεν έγινε αυτή η μετακίνηση, και άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης είναι πως επειδή αυτή έχε συνδεθεί με το Μουσείο Κομοτηνής, και αποτελεί ένα εμβληματικό έκθεμα της Θράκης, καλό είναι να παραμείνει στον πρώτο χώρο που εκτέθηκε.

Επίσης η Ρωμαϊκή Σαρκοφάγος, που θα βρίσκεται όλο το διάστημα των εργασιών στον εξωτερικό χώρο, θα αποτελέσει επίσης μέρος της νέας έκθεσης, στο εσωτερικό του μουσείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.