Εκ νεου εκμισθωση για 78 bungalows της Ακτης Φαναριου στις αρχες του 2016

Στη δημοπρασία και τα bungalows που κατά το παρελθόν φιλοξενούσαν αναξιοπαθούντες

Το έτος 2000, με απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου παραχωρήθηκαν στον πρώην δήμο Αιγείρου και κατ’ επέκταση στον δήμο Κομοτηνής, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή τους, τα 78 bungalows της Ακτής Φαναρίου και το αγροτεμάχιο, στο οποίο βρίσκονται, έκτασης 50.635τ.μ. Η διάρκεια  της παραχώρησης είναι για 30 χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Τα εν λόγω διαμερίσματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, την Α΄ τη Β΄ και τη Γ΄, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται, ως εξής:
 
· Στην κατηγορία Α΄ ανήκουν 8  διαμερίσματα, ήτοι από το Νο 71 έως Νο 78
· Στην κατηγορία Β΄ ανήκουν 39 διαμερίσματα, ήτοι από Νο 1 έως το Νο 10, από το Νο 35 έως το  Νο 37 και από το Νο 45 έως το Νο 70
· Στην κατηγορία Γ΄ ανήκουν τριάντα 31 διαμερίσματα, ήτοι από το Νο 11 έως το Νο 34 και από το Νο 38 έως το Νο 44.
Το 2011 ο δήμος Κομοτηνής προχώρησε στην εκμίσθωση των παραπάνω bungalows για διάστημα 4 ετών και οι εν λόγω συμβάσεις θα πάψουν να είναι σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ενόψει της λήξης των ανωτέρω μισθώσεων, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να λάβει απόφαση για την επανεκμίσθωση ή μη των 78 bungalows. Υιοθετώντας την εισήγηση της υπηρεσίας, ενέκρινε την εκμίσθωση με δημοπρασία του συνόλου των 78 bungalows, διατηρώντας τον διαχωρισμό τους στις  τρεις προαναφερόμενες κατηγορίες. Τα κατώτατα όρια των μισθωμάτων και οι λοιποί όροι της προφορικής φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας, που θα διενεργηθεί προς αυτόν τον σκοπό, θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου. 

Η ατυχής παρέμβαση του δημάρχου Κομοτηνής

Στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Κομοτηνής έκανε γνωστό ότι 5-6 από τα 78 bungalows κατά το παρελθόν δεν έβγαιναν σε δημοπρασία, γιατί φιλοξενούσαν αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Στην επικείμενη δημοπρασία, ωστόσο, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα εκμίσθωσης κι αυτών των bungalows, με την προσδοκία όπως άφησε να εννοηθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι θα σεβαστούν τους διαμένοντες αναξιοπαθούντες, όπως είθισται να συμβαίνει σε περιπτώσεις, όπου οι προηγούμενοι μισθωτές bungalows έχουν επενδύσει κάποια χρήματα για τη βελτίωση των κατασκευών τους και αυτό γίνεται σεβαστό από τυχόν νέους υποψήφιους μισθωτές. «Νομίζω ότι ορθώς η διοίκηση και οι υπηρεσίες του δήμου πήραν την απόφαση να συμμετέχουν και αυτά στη δημοπρασία, που θα γίνει», δήλωσε επ’ αυτού ο κ. Πετρίδης, για να επισημάνει ότι «εδώ ισχύει αυτό που είπαμε προηγουμένως, δηλαδή αν κάποιος επιλέξει να μην “χτυπήσει” αυτό που μένει ο τάδε αναξιοπαθών, είναι δική του επιλογή…».
 
Με αφορμή τα παραπάνω, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το ατυχές της επιλογής του κ. Πετρίδη να κάνει επίκληση στον ανθρωπισμό των υποψήφιων μισθωτών, την ώρα που η διοίκησή του έλαβε την απόφαση να θέσει στη διάθεσή τους προς εκμίσθωση τα επίμαχα bungalows. Εφόσον η φιλοξενία των αναξιοπαθούντων αξιολογείται ως επιβεβλημένη, δεν έχει παρά να λάβει την πολιτική απόφαση για τη στήριξή τους με τη διατήρηση της συγκεκριμένης παροχής. Στο βαθμό που η παροχή αξιολογείται ως μη επιβεβλημένη- για μέρος ή για το σύνολο των συγκεκριμένων ανθρώπων-  ασφαλώς ο δήμος οφείλει να προχωρήσει στην απομάκρυνσή τους και στην οικονομική εκμετάλλευση των επίμαχων ακινήτων. Μεσοβέζικες επιλογές και επιλογές με θολούς αστερίσκους μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.