«Εισαι για ενα γρηγορο… τεστ;»

Η δράση «εCυ έκανες το τεστ;» εξέτασε γρήγορα, ανώνυμα και δωρεάν τους Κομοτηναίους για ηπατίτιδες B και C και HIV Η κινητή μονάδα εξέτασης θα ταξιδέψει στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας αλλά και σε οικισμούς Ρομά

«εCυ έκανες το τεστ»; Γιατί μεγάλο μέρος των Κομοτηναίων, και δη των νεότερων και των φοιτητών, έκαναν το γρήγορο, δωρεάν και ανώνυμο τεστ για τις ηπατίτιδες B και C και τον HIV, στην κινητή μονάδα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» που βρέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην πλατεία της Παλιάς Νομικής. Παρά τη δυνατή βροχή, οι διερχόμενοι από την Παλιά Νομική, ενημερώθηκαν για την εν λόγω δράση, και αφιέρωσαν ελάχιστο από το χρόνο της ημέρας τους για να κάνουν το τεστ που μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Η πρόληψη άλλωστε είναι το καλύτερο όπλο εναντίον κάθε ασθένειας, αλλά και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι καλύτερο να γνωρίζεις ότι νοσείς από έναν ιό παρά να βρίσκεσαι σε άγνοια. 

Ενημέρωση στον ευρύ πληθυσμό αλλά και σε οικισμούς Ρομά

Η δράση πραγματοποιείται από το σύλλογο «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Περιλαμβάνει εξετάσεις με την κινητή μονάδα να ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται στην ΑΜ-Θ. Η μονάδα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ακολούθησαν η Ξάνθη και η Κομοτηνή και στη συνέχεια η Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα. Χθες η κινητή μονάδα και οι εθελοντές των συλλόγων πραγματοποίησαν το τεστ στον ευρύ πληθυσμό της Κομοτηνής, ενώ σήμερα θα βρίσκονται σε οικισμούς Ρομά του νομού, η επίσκεψη στους οποίους αποτελεί βασικό κομμάτι της δράσης. Παράλληλα με τη διεξαγωγή του ανώνυμου τεστ, μοιράστηκαν από τους εθελοντές ενημερωτικά φυλλάδια για τους τρόπους μετάδοσης των ηπατίτιδων B και C και του HIV, αλλά και ένα προφυλακτικό σε όσους εξετάστηκαν. 

Ο κόσμος εξετάστηκε παρά τους δισταγμούς και τα ταμπού

Τα ταμπού και οι φοβίες γύρω από ό,τι έχει να κάνει με το σεξ και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κάτι δεδομένο, όπως υπογράμμισε ο συντονιστής του προγράμματος στην ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παπαδοπετράκης. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος αγκάλιασε τη δράση και ήταν μεγάλο το ποσοστό αυτών που εξετάστηκαν. Κατά τον ίδιο οφείλουν όλοι να εξετάζονται, ειδικά όσοι είναι ενεργοί σεξουαλικά.

Αναφορικά με τους νέους ανθρώπους, που τους αφορά ιδιαίτερα, ο ίδιος τόνισε ότι «οι νέοι άνθρωποι αγκαλιάζουν την εκδήλωση και εξετάζονται. Υπάρχει και σε αυτή τη μερίδα πληθυσμού ένα ταμπού και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης. Εμείς είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε τον κόσμο, ώστε να εξετάζεται πιο συχνά». 

Ένα γρήγορο και απλό τεστ με βέβαια αποτελέσματα

Η διαδικασία της εξέτασης του προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν πολύ απλή και γρήγορη. Ένας ειδικά εκπαιδευμένος εθελοντής έπαιρνε μια σταγόνα αίμα από το δάκτυλο του εξεταζόμενου και μετά από μόλις λίγα λεπτά ο ενδιαφερόμενος ενημερωνόταν για τα αποτελέσματα του τεστ. Παράλληλα, με τη διεξαγωγή της εξέτασης ο εκπαιδευόμενος έδινε στον εξεταζόμενο οδηγίες για την ασφαλή σεξουαλική πράξη. Όσοι είχαν αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ ήταν ασφαλείς και υγιείς με μεγάλη βεβαιότητα, χωρίς να είναι βέβαιοι για τους τρεις τελευταίους μήνες, καθώς υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να μην έχει εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα αν κάποιος κόλλησε τον ιό το τελευταίο αυτό διάστημα. Σε περίπτωση που κάποιο από τα τεστ έβγαινε θετικό, οι υπεύθυνοι κρατούσαν τα στοιχεία του εξεταζόμενου, με σκοπό το επόμενο διάστημα να τον παραπέμψουν στις κοντινότερες μονάδες υγείας για επιπλέον εξετάσεις, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη. 

«Ο επιπολασμός που έχουν σε όλη την Ελλάδα οι ηπατίτιδες B και C και ο HIV υπάρχει και στην περιοχή»

Ερωτώμενοι αν υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα στα τεστ είτε στατιστικά για τους νοσούντες της περιοχής μας, ο κ. Παπαδοπετράκης τόνισε ότι δεν ανακοινώνονται ποτέ τέτοιου είδους στοιχεία, λόγω προσωπικών δεδομένων αφενός και αφετέρου ώστε να μη δημιουργηθεί «πανικός» σε κάποια περιοχή χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Βέβαια, «ο επιπολασμός που έχουν σε όλη την Ελλάδα οι ηπατίτιδες B και C και ο HIV υπάρχει και στην περιοχή. Εμείς αν παρατηρήσουμε ότι σε κάποια περιοχή υπάρχει ανησυχητικός αριθμός συμπτωμάτων, προγραμματίζουμε επιπλέον δράσεις ενημέρωσης και, όπου είναι δυνατόν, κάνουμε εμβολιασμούς για ηπατίτιδες. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν τα κοινοποιούμε γιατί είναι εύκολο να δημιουργηθεί πανικός χωρίς να υπάρξει λόγος». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.