Εις «πεισμα» και με κατανυξη εορταστηκαν τα Θεοφανεια

Καθαγιάστηκαν τα ύδατα εντός των Ιερών Ναών και τηρώντας τα μέτρα - Με παρουσία ικανής αστυνομικής δύναμης

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και των όσων  προηγήθηκαν στον δημόσιο λόγο με αφορμή τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων, των Φώτων όπως την αποκαλεί ο λαός, η τελετή, της βαπτίσεως του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό και συνακόλουθα ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκαν και στους Ιερούς Ναούς της Ροδόπης με το χριστεπώνυμο πλήθος να παρακολουθεί την ακολουθία εντός και εκτός ναών και να κρατά όλα τα μέτρα. 
 
Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου Κομοτηνής πρωτοστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ο οποίος ετέλεσε στο εσωτερικό του ναού τον αγιασμό του ύδατος με την εμβάπτιση του Σταυρού και την επισήμανση της Τριαδικής παρουσίας του Θεού Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, απελευθερώνοντας, κατά την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, ένα λευκό περιστέρι.


 
Ακολούθως απολύτως συντεταγμένα και ανά ομάδες των δέκα ατόμων οι πιστοί προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και έλαβαν από το χέρι του Μητροπολίτη αντίδωρο.
 
Τον αγιασμό, επίσης, συντεταγμένοι σε σειρές οι πιστοί και, υπό την παρουσία ικανής αστυνομικής δύναμης, ελάμβαναν στον προαύλιο χώρο του ναού, όπου τοποθετήθηκε η παραδοσιακή μεταλλική δεξαμενή.

Το τέλος του Δωδεκαήμερου 

Με αυτόν τον τρόπο και παρά τους φόβους ότι η εορτή των Θεοφανείων θα γίνει αφορμή για περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας ικανοποιήθηκε και το παραδοσιακό θρησκευτικό συναίσθημα του λαού, σύμφωνα με το οποίο,  με τον αγιασμό των Φώτων, κλείνει με τον καλύτερο τρόπο το δωδεκαήμερο των εορτών της γεννήσεως του Ιησού Χριστού και απομακρύνονται από τη γη κάθε είδους αρνητικά πνεύματα όπως οι Καλλικάντζαροι της παράδοσης.

Αγιασμός και των θαλασσών 

Καθησυχαστικό τέλος για το πλήρωμα των πιστών ήταν η συμβιβαστική λύση που, δια επιστολής του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τον Χριστεπώνυμο πλήρωμα και την Ιερά Σύνοδο, κοινοποιήθηκε ότι ο αγιασμός των θαλασσίων υδάτων δια της παρουσίας και της εμβαπτίσεως του Σταυρού δεν θα γίνει από τον ίδιο, αλλά από Ιερέα σε απροσδιόριστη χρονικά στιγμή και τόπο, ικανοποιώντας το παραδοσιακό αίσθημα της ναυτοσύνης για τον αγιασμό και τον καθησυχασμό των ταραγμένων θαλασσών και πελαγών, τα οποία οι ίδιοι καθημερινά διαπλέουν.

Δεν θα γίνει αγιασμός των κατοικιών 

Τέλος, με το πέρας της λειτουργίας ανακοινώθηκε ότι λόγω της πανδημίας δεν θα γίνει αγιασμός των κατοικιών από τους ιερείς των ενοριών.
 
 
Δείτε το μήνυμα του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.