Ειπαν τα καλαντα οι Αρμενιοι της Κομοτηνης

Επισκέφτηκαν φορείς, αλλά και σε μέλη και φίλους της κοινότητας

Πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων τους, τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής γιόρτασαν και φέτος, στις 6 Ιανουαρίου, μαζί τη γιορτή των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων.

Η Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με το έθιμο οι ορθόδοξοι Αρμένιοι, παραμονή της μεγάλης εορτής τραγουδούν τα κάλαντα.  

Έτσι και φέτος λοιπόν τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, παραμονή δηλαδή των Χριστουγέννων, φόρεσαν τα γιορτινά τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κομοτηνής, ψάλλοντας τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Έτσι επισκέφθηκαν και έψαλαν τα κάλαντα και στους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες, μεταξύ των οποίων τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, ενώ όπως ορίζει το έθιμο στη συνέχεια επισκέφτηκαν και έψαλαν τα κάλαντα και σε αρμένικα σπίτια της πόλης μας, αλλά και σε σπίτια φίλων της κοινότητας, μεταξύ των οποίων και τον κ. Γιώργο Πεταλωτή, που ανέρτησε το εξής στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

«5 Ιανουαρίου, παραμονή Χριστουγέννων για την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής. Κάλαντα μεσονύκτια . Εγκατεστημένοι οι Αρμένιοι στην Κομοτηνή από τον 18ο αι. δημιούργησαν μια αστική ανθηρή κοινότητα εμπόρων, κοσμηματοπωλών, φαρμακοποιών, γιατρών που αργότερα εμπλουτίστηκε με τους πρόσφυγες και συμβάλλει μέχρι και σήμερα στον πολυπολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας. Η οικογένειά μου, επί γενιές δημιούργησε δεσμούς, εντάσσοντάς την στην κοινότητα αυτή. Χθες μας είπαν  στο σπίτι μας και πάλι τα συγκινητικά κάλαντα, τα οποία αφιερώσαμε στις φίλες της γιαγιάς μου που μετακόμισαν και άνθισαν στη Βηρυττό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.