Ειναι συνταγματικα τα θετικα μετρα στους Μουσουλμανους της Θρακης στις πανελληνιες εξετασεις;

Μέλη της ELSA Komotini εξέτασαν το ζήτημα σε έναν ενδιαφέροντα αγώνα επιχειρηματολογίας

Με αφορμή την επέτειο της ELSA Day η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών και συγκεκριμένα το τμήμα της Κομοτηνής (ELSA Komotini) διοργάνωσε Legal Debate με θέμα «Η Συνταγματικότητα των θετικών μέτρων στους Μουσουλμάνους της Θράκης στις Πανελλήνιες εξετάσεις».
 
Ο Νομικός Αγώνας Επιχερηματολογίας διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου στην Νομική Σχολή μεταξύ δύο ομάδων. Οι δυο ομάδες, αποτελούμενες από 3 άτομα η καθεμία, κλήθηκαν να παραθέσουν νομικά επιχειρήματα για τη Συνταγματικότητα ή μη των θετικών μέτρων των Μουσουλμάνων της Θράκης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
 
Την επιστημονική επίβλεψη των δύο ομάδων επιμελήθηκε ο Λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου, κ. Στέλιος Κουτνατζής, ο οποίος έκανε και μία εισήγηση επί του θέματος, ενώ στην προετοιμασία των ομάδων συνέδραμε ως προπονητής ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, τεταρτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ , συμμετέχων, την προηγούμενη χρονιά, στην Εικονική Δίκη «Τelders» και Ταμίας της ELSA Komotini. 

Το ανθρώπινο δικαίωμα στην εκπαίδευση 

Η Elsa Day είναι μία διεθνής ημέρα για την ELSA και λαμβάνει χώρα στις Νομικές Σχολές όλων των Πανεπιστημίων στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως ενημέρωσε ο κ. Νίκος Γκαρούτσος, πρόεδρος ELSA Komotini. «Αφιερώνουμε αυτήν την ημέρα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέτος αναλύουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση», εξήγησε ο ίδιος.
 
Η εν λόγω εκδήλωση, μάλιστα, έχει καθιερωθεί από την ELSA International για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, συμπλήρωσε η κ. Ναταλία Ταρουδάκη, αντιπρόεδρος συνεδρίων και σεμιναρίων εξηγώντας «σε συνεργασία με τον τομέα ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων και τον αντιπρόεδρό του, Χρήστο Παλημέρη εξειδικεύσαμε το θέμα στο ιδιαίτερο νομικό καθεστώς για τα θετικά μέτρα των Μουσουλμάνων της Θράκης στις πανελλαδικές εξετάσεις». 

Στέλιος Κουτνατζής «Το ζήτημα είναι γενικότερο, έχει διεθνείς διαστάσεις» 

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση κατοχυρώνεται τόσο από το σύνταγμα μας όσο και από τους καταλόγους δικαιωμάτων  του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέδειξε κατά τη διάρκεια της σύντομης εισήγησης του ο κ. Κουτνατζής.
 
Αναφερόμενος λεπτομερώς στην ειδική ρύθμιση για την εισαγωγή των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα εξήγησε πως η σημερινή νομοθεσία προβλέπει μία δυνατότητα καθ’ υπέρβαση εισαγωγής σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα σε ένα ποσοστό 0,5% του συνολικού αριθμού των εισακτέων.
 
Η εν λόγω ρύθμιση είχε αμφισβητηθεί παλαιότερα ως προς την συνταγματικότητά της, το συμβούλιο της επικρατείας, ωστόσο, δεν πήρε θέση επί της ουσίας, απορρίπτοντας τα σχετικά ένδικα βοηθήματα ως «απαράδεκτα», όπως ονομάζονται όταν δεν υπάρχει έννομο συμφέρον.
 
«Το ζήτημα είναι γενικότερο, γιατί η προβληματική της λήψης αυτών των θετικών μέτρων έχει διεθνείς διαστάσεις», συνέχισε εξετάζοντας το ζήτημα από νομική σκοπιά. «Εχει ξεκίνησε από την Αμερική, όπου στον χώρο των πανεπιστημίων μάλιστα υπάρχει μία πολύ μεγάλη παράδοση θετικών μέτρων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή φυλετικών ομάδων και μειονοτήτων – όπως είναι οι Αφροαμερικάνοι και οι Ισπανόφωνοι – που διαφορετικά δεν θα εκπροσωπούνταν ή θα εκπροσωπούνταν σε πολύ μικρό βαθμό» εξήγησε ο κ. Κουτνατζής για να διευκρινίσει πως «βεβαίως το ερώτημα της συνταγματικότητας θα πρέπει να απαντηθεί με διαφορετικό τρόπο σε κάθε έννομη τάξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.