Ειναι η αυτοαπασχοληση το κλειδι για την εξοδο απο την κριση;

Εκδήλωση για τις προοπτικές της νεανικής αυτοαπασχόλησης από τη JEF Κομοτηνής σε συνεργασία με το γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας του ΔΠΘ

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην αίθουσα της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαρτίου από νέους που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές- JEF Κομοτηνής με θέμα  «Οι προοπτικές της νεανικής αυτοαπασχόλησης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και σκοπό να καταδειχθούν νέες μορφές απασχόλησης, όπως αυτό της αυτοαπασχόλησης των νέων. Στόχος να καταπολεμηθεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει την κοινωνία και κυρίως τους νέους επιχειρηματίες. 

Αννέτα Δήμτσα «Είμαστε ρεαλιστές, δεν ονειροβατούμε αλλά πιστεύουμε σε μια καλύτερη Ευρώπη, σε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους»

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη JEF Komotini σε συνεργασία με το γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας του ΔΠΘ, σημείωσε η πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κομοτηνής κ. Αννέτα Δήμτσα, τονίζοντας πως μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλησαν να δείξουν στο κοινό τα πραγματικά δεδομένα που ισχύουν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, αλλά και να αισθανθούν περισσότερη αισιοδοξία.
 
«Εμείς σαν Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές πιστεύουμε στο όραμα της ΕΕ, θέλουμε να το ενισχύσουμε και παρόλο που τα πράγματα δεν είναι ιδανικά αυτή τη στιγμή, είμαστε ρεαλιστές, δεν ονειροβατούμε αλλά πιστεύουμε σε μια καλύτερη Ευρώπη, σε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». 

Περικλής Γκόγκας «Η αυτοαπασχόληση ίσως είναι μια από τις διεξόδους της κρίσης σε αυτή τη φάση»

Την εκδήλωση συντόνισε ο Προϊστάμενος της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Δ.Π.Θ. Δημήτρης Τσιτσής, ενώ ομιλητές ήταν ο κ. Μπαρδακίδης Δημήτρης, Στέλεχος Μονάδας Καινοτομίας Ξάνθης και Μέλος της Team Europe και ο κ. Περικλής Γκόγκας, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυτοαπασχόληση των νέων ως μια επαγγελματική διέξοδο και επιλογή, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, συμπεριλαμβανόμενης της επιχειρηματικής δράσης και της ατομικής δράσης λογιστών, φοροτεχνικών, οικονομολόγων, συμβούλων επιχειρήσεων κ.α.
 
Παράλληλα ο Αν. Καθηγητής πραγματοποίησε μια συγκριτική παρουσίαση των θετικών και αρνητικών σημείων που υπάρχουν για ένα νέο σήμερα στον κλάδο της αυτοαπασχόλησης, εφόσον ολοκληρώσει τις σπουδές του, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Με τη σύγκριση των προτερημάτων των νέων της Ελλάδας σε σχέση με αυτούς της υπόλοιπης Ευρώπης και σε σχέση με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που διαμορφώνονται στην Ελλάδα, ο κ. Γκόγκας θεωρεί πως μπορούν να εστιάσουν στα μεν, για να λύσουν τα δε.
 
Στην Ελλάδα, τόνισε, μετά την κρίση βλέπουμε ένα τοπίο κενό, μια καμένη γη, η οποία θα πρέπει σιγά σιγά να αναπτυχθεί. Ο ευκολότερος και πιο δόκιμος τρόπος για να αναπτυχθεί μια οικονομία που βρίσκεται στην κατάσταση αυτή, σημείωσε, «είναι μέσω των μικρών επιχειρήσεων, κάποιες από τις οποίες θα πετύχουν και θα γίνουν μεγάλες, κάποιες θα συνενωθούν και θα γίνουν επίσης μεγάλες, κάποιες θα χαθούν όπως είναι η φυσική ζωή των επιχειρήσεων» .
 
Άλλωστε ήδη στην Ελλάδα, τόνισε, το φαινόμενο της αυτοαπασχόλησης είναι ήδη τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή το 8% των νέων αυτοαπασχολούνται, σε σύγκριση με το 2-3% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε όμως ο κ. Γκόγκας η αυτοαπασχόληση «ίσως είναι μια από τις διεξόδους της κρίσης σε αυτή τη φάση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.