Ειναι η αυστηροποιηση των ποινων η λυση για την εξαλειψη των εγκληματων εις βαρος ανηλικων;

Ο δικηγόρος και Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Κώστας Κοσμάτος για την ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης του ζητήματος

Ολοένα και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης και ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, αρχής γενομένης της υπόθεσης του βιασμού του 12χρονου παιδιού στον Κολωνό, πτυχές της οποίας συνεχίζουν να αποτελούν πρώτο θέμα σε δελτία ειδήσεων και την ειδησεογραφία γενικότερα.

Την ίδια ώρα καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες αντίστοιχων σοκαριστικών περιστατικών που γιγαντώνουν και την δυσαρέσκεια του κόσμου και ενισχύουν στον δημόσιο διάλογο το αίτημα για την εξάντληση των ορίων της δικαιοσύνης, και άρα της αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας για τους δράστες.

Τι έχει αλλάξει όμως σήμερα σε σχέση με το παρελθόν και σε τι βαθμό «απαντά» η αυστηροποίηση των ποινών στο βασικό ζητούμενο της εξάλειψης της εγκληματικότητας απέναντι σε ανήλικα παιδιά;

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 3 Νοεμβρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο δικηγόρος και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ.Κώστας Κοσμάτος εξήγησε πως τα φαινόμενα της κακοποίησης και της ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων είναι δυστυχώς διαχρονικά, με την διαφορά ότι σήμερα αποκτούν μια ιδιαίτερη θεατότητα και βγαίνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο στο προσκήνιο. Εντάσσονται όπως εξήγησε στα εγκλήματα της «αφανούς εγκληματικότητας» όπως το σύνολο των εγκλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας ή του βιασμού που πάντα ήταν ένα από τα αδικήματα που δεν «ανιχνεύονται» στατιστικά, παρά το γεγονός ότι λάμβαναν χώρα και δεν καταγγέλλονταν.

Η συζήτησης που εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή σε δημόσια θέα έχει ως αποκλειστικό άξονα την αυστηροποίηση των ποινών. Η προσέγγιση αυτή σύμφωνα με τον κ.Κοσμάτο είναι μάλλον στρεβλή, υπό την έννοια ότι ήδη γι’ αυτά προβλέπονται αυστηρές ποινές. Το βασικό στοιχείο στο οποίο κατά την άποψή του θα πρέπει να επικεντρωθεί η συζήτηση είναι το προηγούμενο στάδιο της πρόληψης και της καταγγελίας.

«Σε σχέση με την πρόληψη νομίζω όλοι αναρωτιόμαστε πως μια τέτοια οικογένεια δεν ήταν στο στόχαστρο των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα έμαθαν όλοι, όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, το πρόβλημα με το κοριτσάκι;» αναρωτήθηκε για να απαντήσει πως «δυστυχώς έχω την εντύπωση πως όχι, απλά δεν έτυχε της προσοχής κανενός».

«Αδιαφορία από την τοπική κοινωνία, αδιαφορία από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, αδιαφορία από την μία μεριά και ανυπαρξία δομών από την άλλη, όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ που εύκολα κάποιος ο οποίος έχει στο μυαλό του να κάνει μια τέτοια παράνομη πράξη βγαίνει στο προσκήνιο και την κάνει χωρίς να έχει την σχετική ενόχληση» ανέφερε για να τονίσει ότι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο αφορά και στην ευχέρεια του παιδιού, και κάθε παιδιού, να καταγγείλει το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές.

«Φανταστείτε ένα παιδί 12 χρονών να πάει στην ΓΑΔΑ να καταγγείλει το περιστατικό αυτό» τόνισε εξηγώντας πως μόνο από αυτό προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής η οποία θα έχει ένα προστατευτικό πλαίσιο στα εν δυνάμει θύματα και από εκεί και πέρα, θα υπάρχει μια φιλική δικαιοσύνη προς το θύμα ώστε εύκολα μέσα από τις υπηρεσίες, τις δομές και τους οδηγούς να μπορεί να καταγγείλει.

«Εμείς φτάνουμε στην τελευταία άκρη και λέμε, έγινε αυτό και εξαντλούμε την συζήτηση στο αν φτάνουν τα 15 χρόνια;» πρόσθεσε εξηγώντας πως «αν οποιοδήποτε πρόβλημα λυνόταν με την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, τότε θα είχε λυθεί από τη νομοθεσία του Χαμουραμπί, δεν θα περιμέναμε να φτάσουμε στο 2022».

Νομοθέτηση άνευ ουσίας το νέο Εθνικό Σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συζήτησης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση στην Βουλή ο ίδιος έκανε λόγο για μια νέα νομοθέτηση, άνευ ουσίας που γίνεται για επικοινωνιακό λόγο υπό την πίεση της επικαιρότητας.

«Αν είχε λόγο ουσίας θα είχαν κινητοποιηθεί και οι φορείς και οι νομοθέτες για να φτιάξουν κάτι» πρόσθεσε εξηγώντας πως ο νομοθέτης έχει ήδη φτιάξει, υπενθυμίζοντας πως το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ανήλικων θυμάτων υπάρχει και με βάση οδηγία του 2017 αποτελεί εσωτερικό νόμο της χώρας.

«Η νομοθεσία έχει το οπλοστάσιο που πρέπει, η πολιτική βούληση του όλα αυτά να γίνονται πράξη υπολείπεται»

Με βάση αυτήν την οδηγία, όπως ανέφερε θεσπίστηκε το Σπίτι του παιδιού, που αφορά ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις αστυνομικές διευθύνσεις, με παρουσία ψυχολόγων κ.ο.κ., όπου μπορεί ένας ανήλικος που είναι θύμα κακοποίησης να μπορεί να απευθυνθεί και να νοιώσει άνετα να καταγγείλει. «Η νομοθεσία έχει το οπλοστάσιο που πρέπει, η πολιτική βούληση του όλα αυτά να γίνονται πράξη υπολείπεται» ανέφερε ο ίδιος εξηγώντας πως τίποτα αυτά δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα.

«Τι να το κάνω να έχω έναν καλό νόμο, αλλά δεν υπάρχει περαιτέρω μια πρακτική εφαρμογή του» πρόσθεσε εξηγώντας πως υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα όπως και αυτό του σωφρονιστικού κώδικα που ναι μεν ως χώρα έχουμε να επιδείξουμε ένα εξαιρετικό σωφρονιστικό κώδικα που ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα ανά κρατούμενο στις φυλακές, ενώ στην πραγματικότητα η χώρα «βομβαρδίζεται» με πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγων των κακών συνθηκών κράτησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.