Ειναι ετοιμη η ανατολικη Ροδοπη για πλημμυρες;

Ανάδοχο έχει πλέον το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο των 3,7 εκ. ευρώ για τα αναχώματα και την ευρύτερη περιοχή του Λίσσου

Το ζήτημα των καθαρισμών ρεμάτων, αλλά και των αντιπλημμυρικών έργων στην ανατολική πλευρά της Ροδόπης, που είχε σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με τελευταία αυτά του Ιανουαρίου του 2021, απασχόλησε το περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, μέσα από δύο επερωτήσεις του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μανώλη Ταπατζά.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων αναφέρθηκαν οι εργασίες και οι καθαρισμοί που έχουν γίνει, αλλά και ότι προχωρά ο διαγωνισμός για την κατάρτιση μητρώου ρεμάτων για την Ροδόπη.

Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα αναδείχθηκε ο ανάδοχος  για το έργο αποκατάστασης αναχωμάτων στο Λίσσο και παραποτάμους του, ύψους 3,7 εκ. ευρώ, και συγκεκριμένα τα αναχώματα ποταμού Λίσσου στην περιοχή του Δήμου Αρριανών, Λοφαρίου, Βέννας, Μαυροματίου, Ξυλαγανής – Ιμέρου, καθώς και ρέματα σε όλη την περιοχή, από τις Σάπες μέχρι τον Ίμερο.

Τι γένεται με ρέματα και αντιπλημμυρικά;

Ο κ. Ταπατζάς ζήτησε να μάθει ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στον ποταμό Λίσσο, η διαχείριση του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, ρωτώντας για την μη πραγματοποίηση εργασιών σε κανάλια απορροής του Λίσσου, από την Εργάνη – Νέα Πέτρα μέχρι τον Ίμερο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν εκτάσεις στον κάμπο της Ξυλαγανής, με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή.

Για αυτό και ζήτησε να μάθει ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο σημείο, αλλά και σε όλη τη Ροδόπη, καθώς και την πορεία της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία της.

Παράλληλα ρώτησε για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γενικότερα στην ΠΕ Ροδόπης, ρωτώντας αν τα αναχώματα των ποταμών, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, θα αντέξουν, αλλά και αν θα γίνουν νέα έργα αντιπλημμυρικών, και αν έχουν ενταχθεί σε ένα κεντρικό σχεδιασμό.

Προχωρούν καθαρισμοί και εργασίες

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως ο καταμερισμός δαπανών και εργασιών γίνεται σε όλα τα συστήματα ποταμών της Ροδόπης. Ανάλογα με τις ανάγκες, γίνεται ο καταμερισμός των αναγκών, ενώ ο καθαρισμός ρεμάτων και καναλιών στην περιοχή του κάμπου της Ξυλαγανής, θα αντιμετωπιστεί με έργο που τρέχει αυτή την περίοδο, για αποκατάσταση των αναχωμάτων του Λίσσου και των παραποτάμων του, ύψους 3,7 εκ. ευρώ για το οποίο υπάρχει πλέον ανάδοχος, μέσω της οποία θα αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και θα θωρακιστεί ένα μεγάλο μέρος της περιοχής.

Ήδη έχει γίνει η προσωρινή αποκατάσταση των αναχωμάτων, ενώ με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να έχουν γίνει πιο συχνά, σχεδιάζουν μελέτη για να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι και να σχεδιαστούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε καθαρισμός μεγάλου καναλιού στον κάμπο της Ξυλαγανής, ενώ στο πλαίσιο των τακτικών καθαρισμών των ρεμάτων, το 2021 έγιναν παρεμβάσεις στο ρέμα Καρυδιάς, στο ρέμα Μεγάλου δουκάτου, στο Ροδίτη, στο Κόσμιο, στη Γλυφάδα, το ρέμα Κομοτηνής από νεκροταφεία μέχρι Εγνατία, αλλά και τμήματα ρεμάτων στους Αμαξάδες, στο Κοπτερό και τους Υφαντές.

Όσο αφορά τη σύνταξη μητρώου ρεμάτων, βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, μετά από αρκετή καθυστέρηση.

Δυσπιστία για την ταχύτητα των εργασιών

Μετά την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Ταπατζάς μίλησε για έλλειψη προτεραιότητας στον κάμπο της Ξυλαγανής, και παρεμβάσεων σε αυτόν, αλλά και καθυστερήσεις στις δημοπρατήσεις, ειδικά στο μητρώο ρεμάτων.

Μετέφερε δε πως σύμφωνα με κατοίκους οικισμών, δεν έγινε σωστή δουλειά στα αναχώματα για την σταθεροποίησή τους, με το υλικό να προέρχεται μέσα από την κοίτη, και έτσι κινδυνεύουν να παρασυρθούν ξανά σε περίπτωση έντονης νεροποντής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.