Ειναι δυνατη η εξαλειψη του HPV και των καρκινων που προκαλει

Ομιλία για την πρόληψη στην παιδική ηλικία έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής»

Την απόλυτη ανάγκη να κάνουν περισσότερα παιδιά το εμβόλιο ενάντια στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προλαμβάνει την εμφάνιση του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μιας σειράς άλλων καρκίνων, τόνισαν οι εισηγητές στην ομιλία με θέμα «Πρόληψη στην παιδική ηλικία έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων» που διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Απριλίου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Κομοτηνής στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κομοτηνής.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Η ενημερωτική ομιλία για τον εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο για τον HPV διοργανώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, τονίζοντας πως πλέον είναι δωρεάν τόσο για τα κορίτσια, όσο και για τα αγόρια.

Για αυτό θεώρησαν πως είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς για τη σημασία του εμβολίου αυτού για τα παιδιά, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να γίνει άμεσα, μιας και θα είναι δωρεάν μέχρι τις 31/12/23. «Πολλοί γονείς, επειδή μπορεί να γίνει για τις ηλικίες 12-18, θεωρούν πως έχουν περιθώριο, όμως αν του χρόνου κοστίζει, μετά θα είναι πιο δύσκολο» ανέφερε.

Όπως εξήγησε η ίδια, τα ποσοστά, δυστυχώς, δεν είναι καλά, για αυτό και πραγματοποιείται μια καμπάνια ενημέρωσης, σε όλη την Ελλάδα, ενώ έγινε μεγάλος αγώνας για να μπορέσει να γίνει ο εμβολιασμός ευρεία διαθέσιμος και για τα αγόρια. Στην Αυστραλία, σημείωσε, που γίνεται συστηματικά  ο εμβολιασμός και στα αγόρια, έχει εξαλειφθεί ο HPV, ενώ το εμβόλιο προφυλάσσει από πολλούς άλλους καρκίνους. «Μπορούμε να εξαλείψουμε ένα καρκίνο! Αυτό το όπλο δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε;» αναρωτήθηκε.

Η κ. Κοκκινάκη ευχαρίστησε τις ομιλήτριες κ. Ελένη Καρανικολάου, διευθύντρια της παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και την κ. Αθανασία Ψωμά, ειδικευόμενη παιδίατρο, για την πλήρη και λεπτομερέστατη παρουσίαση- ενημέρωση σχετικά με τον HPV, την κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής για την σχετική άδεια που τους έδωσε για την ομιλία, καθώς και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης για την παραχώρηση της αίθουσας.

Σημαντική η ενημέρωση από τους γιατρούς

Από την πλευρά της η κ. Καρανικολάου τόνισε πως ο HPV προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και μια σειρά από άλλους καρκίνους. Με αφορμή το εμβόλιο του HPV, η γιατρός στάθηκε στο γεγονός ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των παιδιών για όλες τις ασθένειες έχει μείνει πίσω, μιας και δεν προσέρχονταν στα ιατρεία και υπάρχουν πολλά ερωτήματα.

Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να προσέλθουν στα ιατρεία, και να απευθυνθούν στους γιατρούς αν τυχόν έχουν προβληματισμούς.

Η κ. Ψωμά επισήμανε πως είναι σημαντικό να γίνει σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, μιας και η ανταπόκριση και η ανοσία είναι καλύτερη σε αυτή, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει μικρότερη κάλυψη.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μόνο 1 εκ. κορίτσια έχουν εμβολιαστεί για τον ιό του HPV, ενώ η κάλυψη θα έπρεπε να είναι απόλυτη. Άλλωστε, τόνισε, ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρκίνους και στα αγόρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.