Εικοσιπεντε ατομα θα εκπαιδευτουν στην Κομοτηνη στην Τοπικη Αυτοδιοικηση

Μέσω του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος των Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ σε συνεργασία με άλλα τρία πανεπιστήμια και την ΕΕΤΑΑ

Την έναρξη ενός διατμηματικού, διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών πάνω στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σηματοδότησε η επίσημη εκδήλωση υποδοχής των εικοσιπέντε συμμετεχόντων που θα παρακολουθήσουν φέτος το πρόγραμμα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
 
Για την πραγματοποίηση του εν λόγω μεταπτυχιακού συνεργάζονται τέσσερα πανεπιστήμια, ήτοι το ΔΠΘ, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα θα λάβει χώρα σε τρεις πόλεις και θα δεχτεί εικοσιπέντε σπουδαστές στην Κομοτηνή, τριάντα στη Θεσσαλονίκη και τριανταπέντε στην Αθήνα. Συμμετέχοντες θα είναι ανθρώπινο δυναμικό από την πρωτοβάθμια και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, φορείς τοπικής ανάπτυξης, αλλά και άλλοι νέοι που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα προσόντα και έχουν ανάγκη για στοχευμένη επιμόρφωση. Οι δημιουργοί του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος φιλοδοξούν να επιτύχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, ενώνοντας τις ακαδημαϊκές γνώσεις που παρέχει το πανεπιστήμιο με την πρακτική γνώση που υπάρχει στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να γίνει ένα άλμα στην τοπική οργάνωση της χώρας.
 
Στο μονοετές αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα διδάσκονται από τέσσερα αντικείμενα στο κάθε εξάμηνο, σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις θα επιλέγονται ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα αφορούν στην Κοινωνική Πολιτική, τον Οικονομικό προγραμματισμό ή την Οικονομική Ανάλυσης. Πρόκειται να διδάσκουν πανεπιστημιακοί σε συνεργασία με άτομα που έχουν εξαιρετική εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σημαντικός επίσης στην υλοποίηση του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι και ο ρόλος που διαδραμάτισε η ΕΕΤΑΑ που διαθέτει τεράστια εμπειρία σε αυτό το χώρο και συμμετείχε ενεργότατα σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του. 

Δρυμπέτας Ευάγγελος, πρόεδρος τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ «Είμαστε σε νηπιακό στάδιο διασύνδεσης της ακαδημαϊκής γνώσης και τοπικής αυτοδιοίκησης»

Το «παρών» στην τελετή υποδοχή των νέων μεταπτυχιακών φοιτητών έδωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ευάγγελος Δρυμπέτας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είμαστε ακόμη σε νηπιακό στάδιο διασύνδεσης της ακαδημαϊκής γνώσης και τοπικής αυτοδιοίκησης», τονίζοντας δε ότι και αυτό που πρέπει να γίνει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση είναι «το πανεπιστήμιο να σπάσει το στεγανό του και να πλησιάσει την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω του. Από την άλλη μεριά και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανοιχτή στη γνώση που προσφέρει το πανεπιστήμιο». Ο κ. Δρυμπέτας αποκάλυψε ότι το ενδιαφέρον για το εν λόγω μεταπτυχιακό ήταν πολύ μεγάλο, με τις υποψηφιότητες να φτάνουν τις 340 από υποψήφιους που διέθεταν πλούσια βιογραφικά αλλά έχασαν τη θέση λόγω των περιορισμένων θέσεων.  

Γεωργία Γκόνου, διευθύντρια κατάρτισης και απασχόλησης στην ΕΕΤΑΑ «Το μεταπτυχιακό αυτό προσφέρει στους συμμετέχοντες γνώσεις, επεξεργασμένη εμπειρία, συγκεκριμένη πληροφόρηση αλλά και δεξιότητες για το χώρο στον οποίο λειτουργούν»


Η διευθύντρια κατάρτισης και απασχόλησης της ΕΕΤΑΑ κ. Γεωργία Γκόνου, κατέστησε σαφές ότι το ανθρώπινο δυναμικό της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού έχουν ανάγκη για στοχευμένη επιμόρφωση, και ειδικά «για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο θα τους δώσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα σπουδών, προσανατολισμένο στις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, αλλά και σε ό, τι θεσμικά μπορεί να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση». Σύμφωνα με την ίδια το εν λόγω μεταπτυχιακό κατ’ αρχήν ενδυναμώνει κι ενισχύει τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων. «Δεύτερον, στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, γιατί θα έχει στους κόλπους της άτομα προσανατολισμένα και καταρτισμένα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης που μπορεί να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις», παρατήρησε επισημαίνοντας μάλιστα ότι για την ΕΕΤΑΑ ήταν ένα όραμα να πραγματοποιηθεί αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. «Τα πανεπιστήμια τα οποία συμπράττουν θα προσφέρουν σε αυτά τα παιδιά, στους εργαζόμενους και τους νέους που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το μεταπτυχιακό, γνώσεις, επεξεργασμένη εμπειρία, συγκεκριμένη πληροφόρηση αλλά και δεξιότητες για το χώρο στον οποίο λειτουργούν», ολοκλήρωσε. 

Δήμος και περιφέρεια αρωγοί στο πρόγραμμα

Από το «εναρκτήριο λάκτισμα» του εν λόγω μεταπτυχιακού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την περιοχή μας. Έτσι, παρών στην τελετή υποδοχής ήταν ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «από μόνο του ένα μεταπτυχιακό έχει την πρωτογενή αξία του, αλλά, όταν αυτό απευθύνεται σε λειτουργούς ενός κορυφαίου θεσμού της χώρας μας, όπως είναι η αυτοδιοίκηση, με σκοπό να τους κάνει ακόμα αποτελεσματικότερους, αυτό έχει μια ακόμα προστιθέμενη αξία», επισημαίνοντας ότι ήταν επιτυχία που συμπεριλήφθη η Κομοτηνή και το ΔΠΘ σε αυτό το μεταπτυχιακό και ευχόμενος η προσδοκώμενη προστιθέμενη αξία τους προγράμματος αυτού να γίνει πράξη. Παράλληλα, την περιφέρεια ΑΜ-Θ εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Τσαλικίδης ο οποίος ευχόμενος καλή επιτυχία, κατέστησε σαφές ότι η περιφέρεια θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στο πρόγραμμα τονίζοντας δε ότι «οφείλουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε και εργαζόμαστε στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμμετέχουμε και να γνωρίσουμε από κοντά και ενεργά». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.