Εγκυκλιος της Μητροπολης για τη διπλη εορτη της 25ης Μαρτιου

Μητροπολίτης Παντελεήμων: «Ενωμένοι οι Έλληνες κάνουμε θαύματα»

Στη διπλή εορτή της σημερινής ημέρας αναφέρεται εγκύκλιος που εξέδωσε η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Σε αυτήν ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τονίζει τη σημασία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ για την εθνική επέτειο της Παλιγγενεσίας δεν παραλείπει να κάνει ειδικές αναφορές για τη συμβολή της Θράκης στον αγώνα της ανεξαρτησίας αλλά και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στον Αγώνα.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος: 

«25η Μαρτίου Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπημένα,

 Για όλους εμάς τους Έλληνες Ορθοδόξους η ημέρα αυτή έχει διπλή σημασία. Από τη μία η Ορθόδοξος Εκκλησία, εορτάζει λαμπρώς την μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία σημαίνει την απελευθέρωση του ανθρωπίνου γένους από τον ζυγό της. Από την άλλη, το Γένος των Ελλήνων εορτάζει την έναρξη της Μεγάλης Εθνικής Παλλιγενεσίας του 1821, της απελευθερώσεως, δηλαδή, της Ελλάδος από τον τυρανικό οθωμανικό ζυγό, ύστερα από τετρακόσια χρόνια – πεντακόσια για εμάς τους Θράκες – μαρτυρικής σκλαβιάς. 

 «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις».

Με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου λαμβάνει σάρκα και οστά το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, το σχέδιο, δηλαδή, της ανυπερβλήτου αγάπης του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου. Η Παναγία, η «ιερωτάτη περιστερά, ακεραία και άκακος ψυχή και τω Θεώ καθιερωμένην πνεύματι» σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, γίνεται «κλίμαξ επουράνιος δι’ ης κατέβει ο Θεός, γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν». Γίνεται η κλίμακα της ενανθρωπίσεως του Υιού και Λόγου Θεού και της θεώσεως του ανθρώπου. Η συγκατάθεση της Παναγίας μας, η οποία εκείνη τη στιγμή αντιπροσώπευε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, στο άγγελμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ αποτελεί την αρχή της σωτηρίας του ανθρώπου. 

Για την εθνική σημασία της ημέρας, η 25η Μαρτίου σημαίνει την έναρξη ενός άνισου, πλην όμως δικαίου αγώνα αίματος και πνεύματος, ενάντια στην Οθωμανική τυραννία. Το 1821, σύνολος ο Ορθόδοξος Ελληνισμός από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες έως την Κρήτη και από την Ήπειρο έως την Θράκη σήκωσε το λάβαρο της επαναστάσεως και ξεκίνησε τον αγώνα «για του Χριστού την πίστην την Αγίαν και της Πατρίδος την ελευθερίαν».

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε γεγονός μεγίστης σημασίας, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, καθώς έναν περίπου αιώνα μετά διαλύθηκαν και κατέρρευσαν από τις λαϊκές Επαναστάσεις, όλες οι Αυτοκρατορίες στην Ευρώπη.

Μία χούφτα ανθρώπων, χωρίς οργανωμένο στρατό και με λιγοστό οπλισμό, άντλησε δύναμη και θάρρος από την βαθιά και ζωντανή πίστη στον Χριστό και ξεκίνησε τον αγώνα για να διατηρήσει ζωντανή την Ελληνική γλώσσα και Παιδεία, την Ελληνική αυτοσυνειδησία, την θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση του Ελληνισμού, την Ορθόδοξη πίστη. 

Σ’ αυτόν τον ανυπέρβλητο αγώνα η Εκκλησία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο. Υπήρξε η μόνη οργανωμένη οντότητα του σκλαβωμένου ελληνισμού κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και έγινε μπροστάρισσα και οδηγός, αφού ανέλαβε το βαρύ φορτίο να προστατέψει το Γένος από τους οργανωμένους εξισλαμισμούς.

Η Εκκλησία δέν ενέπνευσε μόνο τήν Επανάσταση, αλλά την τροφοδότησε και τη στήριξε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο βωμό του μαρτυρίου προσφέρθηκαν ως μάρτυρες 11 Πατριάρχες, 100 Ιεράρχες, 6.000 κληρικοί και πλήθος λαϊκών πιστών. Η Ιερά Μητρόπολή μας καυχάται εν Κυρίω για το άξιο τέκνο αυτής, τον εθνομάρτυρα μακαριστό Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο, ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του στην απελευθέρωση των Ελλήνων και πρωτοστάτησε στη μάχη της Ρεντίνας.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η σημερινή ημέρα στέλνει το μήνυμα ότι Χριστός και Ελλάδα είναι ιστορικά και άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Στέλνει μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας ότι  ενωμένοι οι Έλληνες, με ομοψυχία και κάτω από την σκέπη του Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου κάνουμε θαύματα. Ταυτοχρόνως όμως, μας επιφορτίζει με ένα ιερό χρέος. Να διαφυλάξουμε αυτήν την ελληνορθόδοξη παράδοση και να την μεταλαμπαδεύσουμε και στις νέες γενιές αυτούσια για να αποκτήσουμε και πάλι το αγωνιστικό πνεύμα των ηρωικών προγόνων μας και να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες έρχονται στη ζωή μας.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα! 

Διάπυρος ευχέτης προς τον Ιησού Χριστό

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.