Εγκυκλιος 39η για την επετειο των Ελευθεριων της Θρακης

«Αγαπητοί μου αδελφοί,
 
Πλησιάζει και φέτος η μεγάλη γιορτή των «Ελευθερίων», κατά την οποία γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Ροδόπης και της Κομοτηνής, και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό. Είναι μια γιορτή εθνικής μνήμης, που συνοψίζει τους αγώνες των Θρακών, για την διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας και τους συνδέει άμεσα με την ευτυχή τους κατάληξη, την 14η Μαΐου του 1920, όταν ο ελληνικός στρατός εισήρθε στην Κομοτηνή και την κατέστησε αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικρατείας. Είναι γιορτές όπως αυτή, που σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δίνουμε την σημασία που τους αρμόζει, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ενεργητικά για την συλλογική, κοινωνική και εθνική ζωή μας, που διέρχεται κι αυτή στις μέρες μας από δεινή κρίση, πρωτίστως ηθική και πνευματική, και δευτερευόντως οικονομική.
 
Οι μεγάλες ιστορικές στιγμές του γένους μας, είναι άρρηκτα δεμένες με την ορθόδοξη πίστη μας και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό και ο εθνικοθρησκευτικός χαρακτήρας της γιορτής των «Ελευθερίων» είναι από την θέσπισή τους ορατός και ενεργός, δεδομένου ότι ο λαός της Ροδόπης και της Κομοτηνής πανηγυρίζει τιμώντας την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θησαυρίζεται στην φημισμένη Μονή της Θεοτόκου του Βαθυρρύακος. Ο πρωτεύων αυτός τυπικός ρόλος της Εκκλησίας μας στους εορτασμούς, αντανακλά το φρόνημα του λαού της Θράκης και αποτυπώνει
 
την πολιτισμική διπροσωπία μας, η οποία φανερώνεται μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας, τους θεσμούς και τα θέσμια της τοπικής μας κοινωνίας, τις αρχές και τις αξίες που όλοι πρεσβεύουμε και υπηρετούμε.
 
Φέτος, μέσα σε συνθήκες κρίσης, αβεβαιότητας και αγωνίας, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να δοξολογήσουμε τον Πανάγιο Θεό για την ελευθερία που μας χάρισε και για το ότι ευδόκησε να εκπληρώσει τα μύχια όνειρα γενεών ολοκλήρων των πατέρων μας, συντελώντας στην απελευθέρωση της θρακικής γης μας. Επιπλέον, καλούμαστε να αντλήσουμε από την εορτή διδάγματα και παραδείγματα, ώστε να αναπτερωθεί το θάρρος και η αισιοδοξία μας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πατρίδας μας πιο δυναμικά και περισσότερο αποφασιστικά από ποτέ. Καλούμαστε να αποκομίσουμε από το υπόδειγμα ζωής των προγόνων μας δύναμη, πατριωτισμό, αγάπη και ελπίδα, για τον επιτυχή χειρισμό των σύγχρονων δυσμενών συνθηκών. Κι αυτό θα το κάνουμε μόνον αν γιορτάσουμε την επέτειο αυτή ενωμένοι, με ομοψυχία και αγάπη και επίσης με αναγνώριση των θυσιών όσων αγωνίστηκαν για τον ερχομό της ευτυχισμένης και εθνοπόθητης αυτής ημέρας. Με άλλα λόγια, καλούμαστε να τιμήσουμε όπως αρμόζει τους ήρωες, γνωστούς και αφανείς, το έργο των οποίων οδήγησε στην ενσωμάτωση της Ροδόπης, της Κομοτηνής και της Θράκης μας στον εθνικό κορμό.
 
Γι’ αυτό πατρικώς σας προτρέπω και σας παρακαλώ να ανταποκριθούμε όπως πρέπει στο μήνυμα και στη σημασία της εορτής: να συμμετέχουμε με ευλάβεια στην υποδοχή της ιερής εικόνας της Θεοτόκου, να τη συνοδεύσουμε στην πορεία της προς το Ναό και να ευτρεπίσουμε την διαδρομή, αποδίδοντάς της τις προσήκουσες τιμές. Να σημαιοστολίσουμε τα σπίτια και τα καταστήματά μας και να συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις. Έτσι και εμείς θα αντλήσουμε διδάγματα και τα παιδιά μας θα λάβουν ως πρότυπο υποδείγματα ζωής και δράσης, που η κοινωνία και το γένος μας έχουν ανάγκη, στις παρούσες δυσχερείς περιστάσεις.
 
Από εμάς εξαρτάται να γίνουν τα φετινά «Ελευθέρια» αφορμή και αφετηρία πνευματικής και εθνικής ανάτασης. Αρκεί να τιμήσουμε την επέτειο με όσα προαναφέρθηκαν και όπως της αξίζει».

Οι εκδηλώσεις της Μητρόπολης για την 96η Επέτειο Απελευθέρωσης της Θράκης

Γιορτάζοντας φέτος 96 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης και της Κομοτήνης και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής θα υποδεχθεί την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης από την ομώνυμη Ιερά Μονή Βαθυρρύακα την σήμερα το απόγευμα ενώ αύριο θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Όρθρος και Δοξολογική και Ευχαριστιακή δέηση με την παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου .
 
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, και Ιερισσού, Άγιου Όρους και Αδραμερίου κ. Θεόκλητος. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 13 Μαΐου
Στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Βιζυηνού μπροστά από το Δημαρχείο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης από την ομώνυμη Ιερά Μονή Βαθυρρύακα. Στη συνέχεια θα σχηματιστεί λιτανευτική πομπή από τις οδούς Ορφέως και Βενιζέλου, η οποία θα καταλήξει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου θα τελεστεί η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού, με την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Άγιου Όρους και Αδραμερίου κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα κηρύξει το Θείο λόγο.
 
Σάββατο 14 Μαΐου
Στις 7:00 π.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του Όρθρου, ακολουθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με προεξάρχων τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και με συλλειτουργούντες των Σεβάσμιων Μητροπολιτών: Ιερισσού, Άγιου Όρους και Αδραμερίου κ. Θεόκλητο και του ποιμενάρχου μας, Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
 
Στις 10:30 π.μ. θα αναπεμφθεί Δοξολογική και Ευχαριστιακή δέηση με την παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ εντός του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον εντιμότατο Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώον της πόλης και ακολουθεί παρέλαση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.