ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 34η ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ Βιε΄ (2015)

«Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ἐξ ὕψους ὁ Σωτὴρ ἡμῶν…»
 
Τέκνα ἐν Χριστῷ τεχθέντι ἀγαπητά,
 
Η θεολογική υμνολογία της Εκκλησίας μας συνέλαβε -μεταξύ άλλων- τη Γέννηση του Χριστού, την έγχρονο, δηλαδή, φανέρωση του Προαιωνίου Λόγου του Θεού και ως μία «εξ ύψους» επίσκεψη.
 
«Επίσκεψη» σημαίνει το να πάει κάποιος σε κάποιον και να παραμείνει μαζί του. Υπό αυτή την έννοια, διά των Χριστουγέννων εισέρχεται ο Θεάνθρωπος Ιησούς στο ρου της ιστορίας, στη ζωή κάθε ανθρώπου, επιθυμώντας να παραμείνει μαζί του.  Να του προσφέρει άκτιστο φως, ώστε να διακρίνει το κίβδηλο από το αληθινά γνήσιο. Να του προσφέρει προοπτική αναστάσιμης χαράς και ζωής, για να ξεφύγει από τη θλίψη, τη φθορά και τον αιώνιο θάνατο. Να του προσφερθεί ως Ουράνιος Άρτος μέσα στο ευχαριστιακό Σώμα της Εκκλησίας, ώστε να μη λιμοκτονεί τρώγοντας ξυλοκέρατα και «ἄρτον ὀδύνης».
 
Αναπόδραστα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα στον καθένα: «ποια στάση υιοθετούμε στην επίσκεψη του Θεού στη ζωή μας;» ἤ «πώς αξιοποιούμε την αγαπητική Του διάθεση να μας προσφέρει όλα τα παραπάνω;»
 
Πολλοί κλείνουν τα αυτιά και την καρδιά τους αναζητώντας χιμαιρικές εξασφαλίσεις στα είδωλα της οικονομίας, του άκρατου καταναλωτισμού, της παραχρήσεως των πηγών του φυσικού πλούτου και της καταχρήσεως της δημιουργίας. Ζουν ακόμη Χριστούγεννα χωρίς Χριστό.
 
Κάποιοι άλλοι στις πρώτες δυσκολίες αυτής της συμβίωσης, απογοητευμένοι αναζητούν ένα βελούδινο διαζύγιο και ανακρούουν πρύμναν για την γη των αείποτε «λωτοφάγων».
 
Ευτυχώς για το ανθρώπινο γένος, υπάρχουν και εκείνοι «οι εκλεκτοί» που ενισχύουν διαρκώς τα θεμέλια της προσωπικής τους γέφυρας με τον Θεό κτίζοντας γέφυρες που τους ενώνουν με τον «άλλο», τον «πλησίον», την εικόνα του Θεού στη γη. Με τον πεινασμένο, τον πρόσφυγα, τον ξενιτεμένο, τον άρρωστο, τον ηθικά γυμνό και τον περιθωριοποιημένο.
 
Αυτοί, παρά τη σταυρική τους δοκιμασία, ζουν διαρκώς Χριστούγεννα, Ανάσταση, Πεντηκοστή και Μεταμόρφωση. Φιλοξενούν αδιάλειπτα τον «Μέγα Επισκέπτη» στη φάτνη της ψυχής των. Καταξιωμένοι ως ουράνιοι άνθρωποι και επίγειοι άγγελοι είναι οι άγιοι κάθε εποχής της Εκκλησίας μας.
 
Αδελφοί μου αγαπημένοι·
 
Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου τα εφετινά Χριστούγεννα να μας προσφέρουν εκείνα τα απαραίτητα πνευματικά υλικά για να κτίσουμε από μία γέφυρα που μονίμως θα μας ενώνει δια του πλησίον με τον εξ ύψους κατελθόντα επί γης Σωτήρα του κόσμου. Μία γέφυρα που επιτέλους θα μας αναβιβάσει κάποια στιγμή και στην επουράνια Βασιλεία Του.
 
Ευλογημένα Χριστούγεννα. Καλλίκαρπο το επί θύραις Νέον Έτος 2016!
Διάπυρος προς τον Νηπιάσαντα Κύριον Ἰησοῦν
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ω Ν



 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.