«Εγκληματολογοι» για μια ημερα στο CTY Greece του Κολλεγιου Ανατολια

Σε συνεργασία με τους μαθητές των θερινών δια ζώσης προγραμμάτων του Κέντρου για Ταλαντούχα παιδιά εξιχνιάσαμε μια δολοφονία που έλαβε χώρα στα ιστορικά υπόγεια καταφύγια του Κολλεγίου

Στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατολία στην Θεσσαλονίκη βρεθήκαμε το πρωί της Πέμπτης, 15 Ιουλίου, μαζί με συναδέλφους δημοσιογράφους σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα, για την διαλεύκανση ενός στυγερού εγκλήματος, με την βοήθεια των μελών του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά (CTY Greece).

Ειδικότερα το πλαίσιο του προγράμματος CSI@CTY, του εγκληματολογικού δηλαδή εργαστηρίου που λειτούργησε την φετινή χρονιά στο πλαίσιο των θερινών προγραμμάτων του Κέντρου, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες, σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό προσωπικό του προγράμματος και συγκεκριμένα τις κ.κ. Έλσα Εξηνταβελώνη και η Ελένη Λυκάρτση, «έστησαν» μια άκρως ρεαλιστική σκηνή εγκλήματος, την οποία μαθητές και δημοσιογράφοι διερευνήσαμε από κοινού, συγκεντρώνοντας τα στοιχεία και αναλύοντάς τα στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του “Anna Papageorgiou STEM Center”, ώστε να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου και ο ενδεχόμενος δολοφόνος.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Δρ Γεωργία Τσουλφά με τη Βασιλική Αδαμίδου Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Hellas που αποτελεί και βασικό δωρητή του προγράμματος

Το CTY Greece το μοναδικό παγκοσμίως που φέτος διεξήχθη και δια ζώσης

Το CTY Greece ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, με στόχο να υποστηρίζει μαθητές με αυξημένες ακαδημαϊκές δεξιότητες. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Διευθύντρια του Κέντρου Δρ Γεωργία Τσουλφά από τότε έως και σήμερά το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 6.000 παιδιά, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ δεδομένης και της φετινής συγκυρίας του κορωνοϊού το CTY Greece είναι και το μοναδικό CTY πρόγραμμα παγκοσμίως που κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας στο σύνολο των συμμετεχόντων και κυρίως μη στερώντας την εμπειρία αυτή στους 200 συμμετέχοντες μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Άλλωστε τα θερινά προγράμματα του CTY Greece παρακολούθησαν φέτος 250 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από την Ελλάδα και την Κύπρο, τα οποία επελέγησαν κατόπιν εξετάσεων που προηγήθηκαν κατά την διάρκεια της χρονιάς σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του βασικού χαρακτηριστικού του προγράμματος που έχει να κάνει με την μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητά του.

Το έγκλημα που κληθήκαμε να διαλευκάνουμε έλαβε χώρα στα ιστορικά υπόγεια καταφύγια του Κολλεγίου που κατασκευάστηκαν επί Κατοχής, όταν το Κολλέγιο τελούσε υπό κατάληψη, ενδεχομένως για προστασία από αεροπορικές επιδρομές

Όπως έκανε άλλωστε σαφές η κ. Τσουλφά το 30% των συμμετεχόντων ήταν παιδιά από την περιφέρεια και τα νησιά της Ελλάδας και την Κύπρο, μεταξύ των οποίων και μαθητές από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ επιπλέον πενήντα μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Ψηφιακό Θερινό Πρόγραμμα (CTY Greece Digital Program), διαδικτυακά μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας με συμμετοχή σε ομαδικές και εξατομικευμένες δραστηριότητες που βασίζονται στην ενεργό και βιωματική μάθηση, στα εικονικά εργαστήρια, στη μελέτη αλλά και στη διασκέδαση. Από το σύνολο των 250 συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, πάνω από το 51% έλαβαν υποτροφία.

Η  κ.Τσουλφά αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού εξηγώντας πως στην περίπτωση του CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια η πανδημία «μας έκανε να προχωρήσουμε σε καινοτόμες αλλαγές στα προγράμματά μας, νωρίτερα από ό,τι θα το κάναμε κανονικά». «Με λίγα λόγια θέλουμε να βλέπουμε το θετικό κομμάτι όλης αυτής της κατάστασης και το γεγονός πως καταφέραμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία μεταξύ μαθητών, γονέων και του δικού μας προσωπικού» ανέφερε χαρακτηριστικά στηριζόμενοι στην λογική «ότι η μάθηση και η γνώση δεν σταματούν ποτέ».

Το έγκλημα που κληθήκαμε να διαλευκάνουμε έλαβε χώρα στα ιστορικά υπόγεια καταφύγια του Κολλεγίου που κατασκευάστηκαν επί Κατοχής, όταν το Κολλέγιο τελούσε υπό κατάληψη, ενδεχομένως για προστασία από αεροπορικές επιδρομές

Εξηγώντας μάλιστα λίγα περισσότερα πράγματα σε σχέση με την φιλοσοφία του προγράμματος η ίδια τόνισε πως αυτό απευθύνεται σε παιδιά με αυξημένες ακαδημαϊκές δεξιότητες, που δεν σημαίνει απαραιτήτως μαθητές και μαθήτριες με υψηλές επιδόσεις στο σχολείο, αλλά περιπτώσεις παιδιών πάνω από τις οποίες «θα πρέπει να ενσκήψουμε και να στηρίξουμε, γιατί υποστηρίζοντάς τα βελτιώνεται το ακαδημαϊκό τους επίπεδο, και μέσα από αυτό το ακαδημαϊκό επίπεδο όλης της τάξης, η πραγματικότητα της οικογένειας και της κοινωνίας ευρύτερα».

Άλλωστε προς τον σκοπό αυτό την περσινή χρονιά το Κέντρο «έτρεξε» και οικογενειακά προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν και γονείς των μαθητών, ενώ έχει υλοποιήσει και εκπαιδευτικά σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να εντοπίζουν αυτά τα παιδιά εντός των σχολικών αιθουσών και να τους προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη.

Το έγκλημα που κληθήκαμε να διαλευκάνουμε έλαβε χώρα στα ιστορικά υπόγεια καταφύγια του Κολλεγίου που κατασκευάστηκαν επί Κατοχής, όταν το Κολλέγιο τελούσε υπό κατάληψη, ενδεχομένως για προστασία από αεροπορικές επιδρομές

Τα στοιχεία και η ιστορία του χώρου του «εγκλήματος»

Ο τόπος του εγκλήματος που κληθήκαμε να διαλευκάνουμε δεν ήταν άλλος από τα υπόγεια καταφύγια, που βρίσκονται εντός της έκτασης του Κολλεγίου και τα οποία κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, όταν η Βέρμαχτ κατέλαβε το Κολλέγιο όπου και εγκαταστάθηκε η  έδρα του Γενικού Επιτελείου για τα Βαλκάνια.

Ένας χώρος γεμάτος ιστορία, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ότι στη διπλανή έκταση του σημερινού ΚΕΠΕΠ Άγιος Δημήτριος, προσήλθε ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου για να υπογράψει τη συμφωνία συνθηκολόγησης και παράδοσης του ελληνικού στρατού.

Τα υπόγεια καταφύγια, στα οποία είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε περιλαμβάνουν διαδρόμους και ξεχωριστούς χώρους (θολωτά δωμάτια) διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, δεν έχουν υποστεί μεταγενέστερες παρεμβάσεις και αναπτύσσονται σε δύο διαφορετικά σημεία του Macedonia Hall, του κεντρικού δηλαδή κτιρίου του Κολλεγίου – το ένα σε βάθος 15 μέτρων.

Για να ακολουθήσει η ανάλυση των στοιχείων που συλλέξαμε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του “Anna Papageorgiou STEM Center” που κατασκευάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020

Πιθανολογείται δε ότι κατασκευάστηκαν για προστασία από αεροπορικές επιδρομές, ενώ οι βαριές μεταλλικές πόρτες που βρέθηκαν στο δεύτερη καταφύγιο υποδηλώνουν την πρόθεση των Γερμανών να ασφαλίσουν αντικείμενα ή έγγραφα αξίας.

Με τον χρόνο οι πόρτες με τις μεγάλες κλειδαριές και τα συστήματα ασφαλείας διαβρώθηκαν από τη σκουριά αφήνοντας ωστόσο ορατά τα ίχνη τους – όχι μόνο στον χώρο αλλά και στην ιστορία των ανθρώπων του, καθώς 80 Εβραίοι μαθητές και απόφοιτοι του Κολλεγίου Ανατόλια εξοντώθηκαν εκείνη την περίοδο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Με τη βοήθεια της Κατερίνας, μαθήτριας της Α’ Λυκείου από τον Βόλο, της Αλεξίας από την Θεσσαλονίκη αλλά και του «δικού μας» Μάνου από τη Δράμα, συγκεντρώσαμε τα στοιχεία που βρέθηκαν δίπλα στο πτώμα στα καταφύγια του Κολλεγίου για να οδηγηθούμε μετά στα εργαστήρια του “Anna Papageorgiou STEM Center” το οποίο κατασκευάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των Η.Π.Α. USAID/ASHA (United States Agency for International Development/ American Schools and Hospitals Abroad), του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών.

Στα εργαστήρια αυτά με την καθοδήγηση των ίδιων των μαθητών και μαθητριών αναλύσαμε τα στοιχεία τα οποία βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος ούτως ώστε σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα οι μαθητές να οδηγηθούν στην διαλεύκανση του εγκλήματος.

Για να ακολουθήσει η ανάλυση των στοιχείων που συλλέξαμε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του “Anna Papageorgiou STEM Center” που κατασκευάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020

Η προσβασιμότητα όλων κύριος στόχο κάθε δράσης του Κολλεγίου

Στον χώρο μας καλωσόρισε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Δρ. Πάνος Βλάχος ο οποίος μίλησε για την ευρύτερη εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική αποστολή του Κολλεγίου. Ο ίδιος επεσήμανε πως βασικός στόχος του Κολλεγίου είναι κάθε χρόνο να παρουσιάζει κάτι καινούργιο, ιδιαίτερο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους, λογική που διατρέχει το Κολλέγιο από την ίδρυσή του. Ο Δρ.Βλάχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα του CTY Greece ως ένα πρόγραμμα εθνικής εμβέλειας που αφορά σε χιλιάδες παιδιά μια μεγάλη πλειοψηφία των οποίων μάλιστα συμμετέχει με υποτροφίες. Υποτροφίες που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αποτέλεσμα προσφοράς και συνεργασίας του  Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που αποτελεί και τον Ιδρυτικό δωρητή, του Ομίλου Eurobank και κυρίως της εταιρίας Lidl Ελλάς και Κύπρου, την οποία εκπροσώπησε η κ. Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Hellas, ενώ στην ομάδα των δωρητών περιλαμβάνονται επίσης το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η Intrasoft International, και η Star Bulk Carriers Corp, η Deloitte, ενώ χορηγός αερομεταφορών είναι η AEGEAN Airlines.

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου αναφέρθηκε και στα επόμενα αναπτυξιακά σχέδια του Κολλεγίου, ανακοινώνοντας την προσπάθεια διπλασιασμού του οικοτροφείου με ορίζοντα ολοκλήρωση το 2023, ώστε, όπως εξήγησε, «να φέρουμε ακόμα περισσότερα παιδιά κυρίως από την ελληνική περιφέρεια στα προγράμματά μας» για να τονίσει ότι το σύνολο των δράσεων και της δραστηριότητας του Μη Κερδοσκοπικού Ιδρύματος, είναι η μαζικότητα και ο αντίκτυπος που μπορεί να προσφέρει προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε προς τον σκοπό αυτό το Κολλέγιο «τρέχει» μία σειρά προγραμμάτων όπως αυτό της στήριξης νέων επιχειρηματιών που υποστηρίζει δωρεάν την λειτουργία Start Up επιχειρήσεων για έναν χρόνο.

Η Βασιλική από την Ξάνθη, ο Χρήστος από την Αλεξανδρούπολη και ο Μάνος από την Δράμα μιλούν για την εμπειρία τους

Η 17χρονη Βασιλική από την Ξάνθη θα μπορούσε να θεωρηθεί και «βετεράνος» του Προγράμματος καθώς η φετινή αποτέλεσε την πέμπτη χρονιά συμμετοχής της. Όπως μας είπε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, έχει παρακολουθήσει προγράμματα ρομποτικής, mass modeling, πληροφορικής βιοϊατρικών επιστημών και γενετικής, με τα δύο τελευταία να κερδίζουν και το ενδιαφέρον της. Μιλώντας για την εμπειρία της η ίδια θέλησε να σταθεί και στο κομμάτι εκτός του εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος τονίζοντας ότι στην ουσία πρόκειται για μία κατασκήνωση, στη οποία σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις σπουδαίους ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, για να τονίσει πως κάθε χρόνο η λήξη των τριών εβδομάδων συνεπάγεται για την ίδια κλάματα.

Για τη Βασιλική από την Ξάνθη αυτή ήταν η πέμπτη και τελευταία φορά συμμετοχής της στο CTY Greece, ενώ για τον Χρήστο η πρώτη δια ζώσης συμμετοχή του

Για τον 16χρονο Χρήστο από την Αλεξανδρούπολη η φετινή ήταν η πρώτη χρονιά δια ζώσης συμμετοχής του στο πρόγραμμα, επιλέγοντας το μάθημα των Αρχών Σχεδίασης για Μηχανικούς. Η πρότερη διαδικτυακή του εμπειρία την περσινή χρονιά τον έκανε να διεκδικήσει την συμμετοχή του και φέτος, σε μία επιλογή όχι τυχαία καθώς οι επαγγελματικές του βλέψεις στρέφονται προς το Πολυτεχνείο για το οποίο όπως μας είπε, η εμπειρία του CTY θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Στα θετικότερα της εμπειρίας του και η πολιτισμική ανταλλαγή όπως την χαρακτήρισε, αναφερόμενος και στην ευκαιρία να συμβιώσει με παιδιά από την Κύπρο ανταλλάσσοντας λεκτικά και όχι μόνο στοιχεία.

Η πρώτη του συμμετοχή αλλά όχι και η τελευταία ήταν η φετινή για τον Μάνο από την Δράμα, ο οποίος δήλωσε ήδη σίγουρος για την «επιστροφή» του την επόμενη χρονιά. Ο Μάνος αποτέλεσε και μέρος της ομάδας «εγκληματολόγων» που μας βοήθησε στην διαλεύκανση του εγκλήματος, τονίζοντας ότι ήταν η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ανάμεσα και σε αυτές της Θεωρίας Παιγνίων και της Βιοϊατρικής που «ξεκλείδωσε» από τις εξετάσεις του.

Ο Μάνος ταξίδεψε από τη Δράμα και αποτέλεσε τον βοηθό μας στην εξιχνίαση του εγκλήματος

Η Χημεία άλλωστε και τα πειράματα αποτελούν για τον ίδιο σημείο ενδιαφέροντος πολύ περισσότερο όταν γίνονται σε εγκαταστάσεις όπως αυτές του “Anna Papageorgiou STEM Center”. Ερωτηθείς σε σχέση με την ευρύτερη εμπειρία του από το Κολλέγιο Ανατόλια ο ίδιος αναφέρθηκε στο καταπράσινο περιβάλλον, τις εγκαταστάσεις αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνεργαστεί με παιδιά από όλη την Ελλάδα, τονίζοντας πως «αφιέρωσα τρεις εβδομάδες από τις καλοκαιρινές μου διακοπές και το άξιζε πλήρως» δηλώνοντας ανυπόμονος να επιστρέψει την επόμενη χρονιά γιατί όχι με το μάθημα της εγκληματολογίας εκ νέου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.