Εγκαινιαστηκε η μοναδα ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομειο Κομοτηνης

Η παρουσία της μονάδας ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας είναι γεγονός, μετά κι από την τελετή εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε χθες στον αντίστοιχο χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο οποίος καλείται να φιλοξενήσει τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή δεκάδων ή και εκατοντάδων συμπολιτών μας, που βρίσκονται εξαρτημένοι από τις ναρκωτικές ουσίες. Η νέα μονάδα ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας αποτελεί μια από τις 53 μονάδες του Κέντρου πανελλαδικά, που σκοπό έχουν να εξαλείψουν τη λεγομένη «λίστα της ντροπής» και να αντιμετωπίσουν καίρια και ουσιαστικά ένα πρόβλημα, που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τη χώρα μας.
Στην τελετή των εγκαινίων, που έγιναν στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας, εκεί που στεγαζόταν μέχρι πρότινος το Πνευμονολογικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Άρης Γιαννακίδης, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, όπως φυσικά και ο διοικητής και το προσωπικό του Σισμανόγλειου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μονάδα και το προσωπικό που θα απασχοληθεί σε αυτή, θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν περί τους 100-150 τοξικομανείς, αριθμός ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής θα εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία θα καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία και θα παρέχεται πλήρης ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα παραλάβουν έναν αύξοντα αριθμό, ανάλογα με το χρόνο, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν και γραπτή αίτηση συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά από το Πάσχα η νέα μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας θα ξεκινήσει να δέχεται τους πρώτους χρήστες. Θυμίζουμε ότι το προσωπικό, που θα αναλάβει να καλύψει τις ανάγκες της μονάδας αποτελείται από 7 άτομα και προβλέπεται να ενισχυθεί από τον ΟΚΑΝΑ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους, που ήταν σε δυο στάδια, αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και μετά στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Πεταλωτής «Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη θεραπεία, εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο»

«Πολύ σημαντική μέρα για τη Ροδόπη και για την ευρύτερη περιοχή», χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε πως η λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας «είναι αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που έγινε από τον ΟΚΑΝΑ, από τη διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου Κομοτηνής κι από όλους όσους πιστέψαμε, ζητήσαμε και απαιτήσαμε να λειτουργήσει στην περιοχή μας μια μονάδα, που πραγματικά δημιουργεί αισιοδοξία για τους πολλούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών». «Μιλούσαμε εδώ και χρόνια για τη «λίστα της ντροπής»», συνέχισε, «για μια λίστα που γέμιζε και γεμίζει από ανθρώπους, που τις περισσότερες φορές δεν υποπτευόμαστε ότι είναι στην ίδια την πόλη μας, στη γειτονιά μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι μας». «Δεν πρέπει να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις», σημείωσε, «κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι με μια θεραπευτική μονάδα λύνεται το πρόβλημα των ναρκωτικών. Αλλά κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε ανθρώπους, που φεύγουν από το πεζοδρόμιο και περνάνε το σκαλοπάτι μιας ευρύτερης υγειονομικής μονάδας, όπως είναι το Νοσοκομείο, αλλά και μιας πιο ειδικής μονάδας, όπως είναι η μονάδα του ΟΚΑΝΑ. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη θεραπεία, ένα πρώτο βήμα προς την απεξάρτηση. Βέβαια αυτό είναι μια απλή κουβέντα, γιατί θέλει πάρα πολύ δρόμο. Αλλά σε αυτόν τον δρόμο τον μακρύ και τον μεγάλο και τον πάρα πολύ δύσκολο, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χρήστες των ναρκωτικών ουσιών και οι οικογένειές τους και ένας ολόκληρος περίγυρος ή μια κοινωνία, νομίζω ότι το να γίνεται ένα βήμα σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο».
Ο κ. Πεταλωτής έκανε επίσης αναφορά στην πολύ μεγάλη προεργασία και τις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή και στην Αθήνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού το 60% τουλάχιστον των κρατουμένων, όπως σημείωσε, έχουν σχέση με τα ναρκωτικά και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των δομών που θα στηρίζουν αυτούς τους κρατούμενους, μέσω του ΚΕΘΕΑ αλλά και του ΟΚΑΝΑ.

Μένη Μαλλιώρη «Επιστρέφουμε στους τοξικομανείς το δικαίωμα της θεραπείας»

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Μένη Μαλλιώρη, επισήμανε ότι είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγειάς να γίνει μια μονάδα σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ώστε να περιοριστούν οι λίστες με τους τοξικομανείς που ζητούν βοήθεια, ενώ εξέφρασε την βαθιά της ικανοποίηση για τα άμεσα αποτελέσματα που απέφεραν οι δομές του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
«Η λίστα αναμονής στη Θεσσαλονίκη», όπως γνωστοποίησε, «μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2011 ήταν 4,5 χρόνια περίπου, ενώ τώρα είναι λιγότερο από ένα μήνα». «Ευελπιστώ ότι στο επόμενο τρίμηνο με τις δομές, που θα αναπτυχθούν στην Αττική να ισχύει το ίδιο», προσέθεσε και υπογράμμισε πως «με τις κινήσεις αυτές επιστρέφουμε το δικαίωμα της θεραπείας σε αυτήν την κατηγορία ασθενών, γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια το στερούσαμε από αυτόν τον πληθυσμό». Καταλήγοντας ευχαρίστησε τη διοίκηση του Σισμανόγλειου για την ταχύτητα που ανταποκρίθηκε σε αυτήν την ανάγκη και σημείωσε ότι «από τώρα αρχίζει το ουσιαστικό έργο»

Ηρακλής Χατζηνέστωρος «Από σήμερα νοιώθουμε ότι σε αυτόν τον τομέα αρχίσαμε να κάνουμε το καθήκον μας»

«Από σήμερα νοιώθουμε ότι σε αυτόν τον τομέα αρχίσαμε να κάνουμε το καθήκον μας, να παρέχουμε υγεία σε αυτούς που μας επιλεγούν», υποστήριξε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος, ο οποίος επισήμανε πως «ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας της περιοχής μας δε θα μπορούσε να απέχει από αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από τον ΟΚΑΝΑ». «Είμαστε έτοιμοι από τις επόμενες μέρες να παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία υγείας», διαβεβαίωσε κλείνοντας.

 

«Πάγωσε» ο νέος νομός περί ναρκωτικών, που αποποινικοποιεί τη χρήση τους

Πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής, «σκόνταψε» στις διαφωνίες της ΝΔ

Σε σχετική ερώτηση για το νέο νόμο περί ναρκωτικών, που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους προηγουμένους μήνες, ο κ. Πεταλωτής γνωστοποίησε ότι αυτός έχει ήδη περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και απομένει η ψήφισή του στην Ολομέλεια, μια εξέλιξη η οποία όμως μεταφέρεται για μετά από τις εκλογές. Κι ο λόγος για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι οι διαφωνίες, που προέβαλε η Νέα Δημοκρατία επί συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου.

Με το νόμο αυτό αποποινικοποιείται η απλή χρήση ναρκωτικών, ο τοξικομανής αντιμετωπίζεται ως ασθενής και δίνεται ποινική βαρύτητα στη διακίνηση και στο εμπόριο ναρκωτικών. «Προσπαθήσαμε να εξορθολογήσουμε την άσχημη κατάσταση, που υπάρχει στη χώρα μας», υποστήριξε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, «θεωρώντας υπό διαφορετικό πρίσμα από το σημερινό τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών». Αναφορικά με το «πάγωμα» της δρομολόγησής του, λόγω των διαφωνιών της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «μεσολάβησαν πολλές συμβιβαστικές προσπάθειες», και σημείωσε ότι «σε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από δυο κόμματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση για να υπάρχει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία». «Ήδη όμως αυτός ο νόμος βρίσκεται στη βουλή», υπογράμμισε, «κάτι που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει την πολιτική απόφαση ή να τον προχωρήσει ή να έχει μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων». «Εμάς δεν μας ικανοποιεί η κατάσταση, που υπάρχει σήμερα», ξεκαθάρισε, «γι’ αυτό προσπαθήσαμε να την αλλάξουμε και θα προσπαθήσαμε το ίδιο, όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει μετά από τις εκλογές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.