Εγχειριδιο για τη διαχειριση του πενθους με υπογραφη απο τη Θρακη

Τζαν Μεμέτ Αλή, Διασώστης-Εκπαιδευτής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Τελειόφοιτος Ψυχολόγος Παντείου Πανεπιστημίου

«Αφουγκραζόμενος τα καθημερινά προβλήματα εν μέσω πανδημίας και την ιδιαιτερότητα που υπήρχε με τους περιορισμούς, είδα μαζί με τους συνεργάτες μου ότι ένα τέτοιο εγχειρίδιο λείπει από την Ελλάδα»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς και φίλους, είτε από τον κορωνοϊό, είτε από άλλους λόγους, και βίωσαν το πένθος της απώλειας αυτής μέσα σε συνθήκες απομόνωσης και εγκλεισμού.

Ο συνδυασμός των δύσκολων καταστάσεων λοιπόν, ανέδειξε την ανάγκη για την κατανόηση και τη διαχείριση του πένθους. Εντοπίζοντας αυτό το ζήτημα, ο Ξανθιώτης Τζαν Μεμέτ Αλή, Διασώστης-Εκπαιδευτής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Τελειόφοιτος Ψυχολόγος του Παντείου Πανεπιστημίου, αποφάσισε να συνδυάσει αυτές τις δύο του ιδιότητες, στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης στα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα, για να εκπονήσει ένα Εγχειρίδιο-Οδηγό για την κατανόηση και διαχείριση της ψυχολογίας του πένθους με αφορμή την πανδημία COVID-19.

Διαθέσιμο σε όλους το εγχειρίδιο

«Αφουγκραζόμενος τα καθημερινά προβλήματα εν μέσω πανδημίας και την ιδιαιτερότητα που υπήρχε με τους περιορισμούς, είδα μαζί με τους συνεργάτες μου ότι ένα τέτοιο εγχειρίδιο λείπει από την Ελλάδα» ανέφερε, και με πρωτοπόρο τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο έργο το οποίο απευθύνεται σε όλους.

«Είναι το πρώτο τόσο στη χώρα αλλά και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» ανέφερε. Ήδη μάλιστα έχει αποσταλεί στα Περιφερειακά Τμήματα για την εκπαίδευση των εθελοντών, πέρα από το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να το κατεβάσει από το διαδίκτυο, ενώ γίνεται προσπάθεια από κάποιους τοπικούς φορείς να τυπωθεί για να μπορέσει να φτάσει ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας.

Ο κ. Μεμέτ Αλή ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο σε καμία περίπτωση δεν έχει θέση θεραπείας ή θεραπευτικής παρέμβασης και σε κάθε περίπτωση συνιστάται η αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας από έναν ψυχολόγο, ψυχίατρο και γενικότερα έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Αποτελεί μια βάση προβληματισμού, ενημέρωσης των απλών πολιτών, αλλά σίγουρα δεν είναι θεραπεία.

Ευχαρίστησε δε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Dr. Αντώνιο Αυγερινό αλλά και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, γιατί του έδωσαν την ευκαιρία, μέσω της πρακτικής, να υλοποιήσει το εγχείρημα, αλλά και να πάρει τις κατάλληλες διαστάσεις και δημοσιότητα.

Τα διάφορα στάδια του πένθους

Στα 19 κεφάλαια του εγχειριδίου, γίνεται αναφορά στα στάδια του πένθους, περιπτώσεις πένθους λόγω του κορωνοϊού και διαχείρισής του, αλλά και στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας κατά τη διάρκεια του Covid-19, δηλαδή τι μπορούν να κάνουν στο πεδίο, κάποιες βασικές συμβουλές ώστε να μην χειροτερέψουν την κατάσταση με απλά σωστά βήματα.

«Μπορεί ο τίτλος να είναι λίγο βαρύς, αλλά οι αναγνώστες θα διαπιστώσουν ότι δεν παρουσιάζει δυσκολίες στην κατανόηση, δεν βαραίνει συναισθηματικά τον αναγνώστη, αλλά δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής» ξεκαθάρισε.

Πένθος μπορεί να είναι η απώλεια της εργασίας, για την οποία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο, από την οποία μπορεί κάποιος να βιώσει τα στάδια της θλίψης, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, με κατευθύνσεις ώστε να ενημερωθούν όλοι ορθά επί του θέματος

Το πένθος στη βιβλιογραφία, κατά Kübler-Ross, έχει πέντε στάδια, και είτε αφορά τον κορωνοϊό, είτε φυσική απώλεια, είτε αντικειμένου που έχει μεγάλη συναισθηματική αξία είναι τα ίδια» ανέφερε.

Προσπάθεια να απευθυνθεί σε όλους το εγχειρίδιο

Στην εκπόνηση του εγχειριδίου, σημείωσε ο κ. Μεμέτ Αλή, η δυσκολία δεν ήταν τόσο μεγάλη στη συγκέντρωση των πηγών, ως τελειόφοιτου Ψυχολογίας, αλλά στην επεξεργασία και την απόδοση του υλικού, όπου έγιναν πολλές αλλαγές και προσπάθειες ώστε να είναι κατανοητό, να μην βαραίνει ψυχολογικά, με όλο το εγχειρίδιο να έχει ελεγχθεί και να περιλαμβάνει αναφορές από επιστημονικά άρθρα και βιβλιογραφία, εναρμονισμένο στα διεθνή δεδομένα αλλά και την Ελληνική πραγματικότητα.

«Σίγουρα κάποια πράγματα έμειναν απέξω, και λόγω χρόνου και λόγω φόρτου, ή δεν ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθούν» ανέφερε, όμως μιλώντας με την ιδιότητα του εκπαιδευτή του Ερυθρού Σταυρού στη διάσωση, όπου έχει δει πως κάποια πρωτόκολλα ανανεώνονται και βελτιώνονται ανάλογα με τις συνθήκες, θεωρεί πως όποιες νέες ανάγκες και αλλαγές προκύψουν, θα συμπεριληφθούν σε αυτό και αν χρειαστεί θα προσθέσουν και νέα κεφάλαια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εκδίδει ένα εγχειρίδιο κοινό τόσο για τους απλούς πολίτες, αλλά και τους εθελοντές του, για αυτό και η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού, με την οποία συνεργάστηκε για να μπορέσει να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, τα σχεδίασε όλα πολύ προσεκτικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.