Εφυγε απο τη ζωη ο Διδυμοτειχιτης καλλιτεχνης Μιχαλης Γκαρουδης

Σε ηλικία 81 ετών

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 17 Οκτωβρίου ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Μιχάλης Γκαρούδης σε ηλικία 81 ετών.

Ο Μιχάλης Γκαρούδης γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1940 στο χωριό Ελληνοχώρι του Διδυμοτείχου και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, μαζί με άλλα παιδιά μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία και κατόπιν στην Ουγγαρία.

To 1955 επέστρεψε στη Βουλγαρία, όπου φοίτησε στο Λύκειο Καλών Τεχνών της Σόφιας και ακολούθως στην Ακαδημία Καλών Τεχνών «Νικολάι Πάβλοβιτς», έχοντας ως καθηγητή το Βούλγαρο ζωγράφο Ηλία Πετρόβ. Αποφοίτησε το 1965 και αναδείχθηκε νικητής καλλιτεχνικού διαγωνισμού, οπότε πραγματοποίησε τις εκθέσεις ζωγραφικής «Φίλοι της Θάλασσας» και «Σωζόπολη και η θάλασσα».

Ως νεαρός ασχολήθηκε και με την ποίηση, αλλά τελικά τον κέρδισε η ζωγραφική. Εργάστηκε στον τομέα της μνημειακής τέχνης, της ζωγραφικής, του κολάζ και έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως έργα του βρίσκονται σε μουσεία της Βουλγαρίας, στα μουσεία Πιερίδη και Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Ιαπωνία.

Σαν παιδί του πολέμου, αναζήτησε την οικογένειά του με την οποία είχε χάσει την επαφή. Έτσι πληροφορήθηκε πως η μητέρα του έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ αρκετά χρόνια μετά, το 1983 συνάντησε τον πατέρα του στο Παρίσι.

Από το 1986 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και έκτοτε έζησε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάστηκε με διάφορες γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Νοέμβριο του 2011 ο Μιχάλης Γκαρούδης τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοβ, με το μετάλλιο των «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» για την προσφορά του στις τέχνες. Μετά την απονομή ο Μ.Γκαρούδης δήλωσε: «Έχω την τιμή να λάβω αυτό το βραβείο από τη δεύτερη πατρίδα μου – τη Βουλγαρία. Ήρθα εδώ ως παιδί 7 ετών και ιδού τώρα, έφτασα στα 70».

Έργα του Μιχάλη Γκαρούδη έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο) στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Λουξεμβούργο, στη Σόφια, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην  Αλεξανδρούπολη, στα Τρίκαλα, στη Μύκονο, και αλλού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.