Εφτασε στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης «Το θεμα της Ροδοπης»

Παρεμβάσεις από Σπάρτακο, Λαϊκή Συσπείρωση και Ανέστη Στρατιάδη για το θέμα

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής έφτασε, αν και, θα πρέπει να τονιστεί, χωρίς τους τόνους που είχαν επικρατήσει πανελλήνια, το θέμα των καταγγελιών για τις παρεμβάσεις του Τουρκικού προξενείου στις εθνικές εκλογές.

Παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας βλέπει ο Κ. Καραΐσκος

Την αρχή έκανε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος έκανε δήλωση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως έπρεπε να θιχτεί το κυβερνών κόμμα για να ακουστεί πανελλαδικά μια αλήθεια που όλοι μας τη ζούμε από χρόνια.

«Βεβαίως οφείλουμε χάρη και στην κ. Λαφτσή που με την ανάρτησή της έδωσε το έναυσμα όλου αυτού του διαλόγου. Χωρίς να παραθεωρούμε την ωφελιμιστική πτυχή των λεγομένων καθενός, μένουμε στην ουσία: συνομολογείται πια επισήμως πως η διπλωματική Αρχή της γείτονος, που εδρεύει στην πόλη μας, παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας και οι ελάχιστοι που από δεκαετίες το επισημαίναμε δεν ήμασταν ούτε περίεργοι ούτε φανατικοί ούτε βλαμμένοι»  ανέφερε.

Δηλώνοντας δικαιωμένος, σημείωσε πως το θέμα θα αποφασιστεί αλλού. Το σύνδεσε όμως και με την τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας για μπαϊραμτζή Δήμαρχο στο Προξενείο (παρόλο που μετά απέσυρε τον χαρακτηρισμό μπαϊραμτζή) και την έλλειψη σχολιασμού για τις συναντήσεις με τον Πρόξενο προεκλογικά. Μίλησε δε για συμπερίληψη των φανατικότερων στοιχείων της περιοχής στο κόμμα που τοποθετείται και ο δήμαρχος Κομοτηνής, και ανθρώπους στη διοίκηση με απολαβές από τη σχέση τους με προξενικούς.

«Εμείς σεβόμαστε όλα τα δικαιώματα καθενός πολίτη της χώρας μας, φυσικά και του ατομικού του αυτοπροσδιορισμού. Καθόλου δεν μας ενοχλεί η τουρκική ταυτότητα οποιουδήποτε, ούτε και την ρωτάμε ούτε και θέλουμε την ξέρουμε. Αν όμως κάποιος με τις πράξεις του αποδεικνύει πως εργάζεται για τον εχθρό της πατρίδας μας, δεν θα τον αφήσουμε στο απυρόβλητο, όχι Τούρκος να δηλώνει αλλά ούτε κι εξωγήινος» κατέληξε.

Πολλή υποκρισία για το θέμα το τελευταίο διάστημα βλέπει ο Γ. Λεβέντης

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, ο οποίος αντί σχολίου, ανέγνωσε την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ για το θέμα, τονίζοντας πως «επικρατεί πολλή υποκρισία το τελευταίο διάστημα, γύρω από το θέμα, και εμφανίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Αναγιγνώσκοντας την ανακοίνωση, αναφέρθηκε σε επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σε χρόνο που κυοφορούνται σοβαρές αρνητικές διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την άμεση παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, που έχει εδραιώσει την παρουσία του στη Θράκη με ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα στη Θράκη έχουν την ίδια αιτία μ’ αυτά που αντιμετωπίζει το σύνολο του ελληνικού λαού, σημείωσε, συνεπώς κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας στο πλαίσιο του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ενάντια στα σχέδια και των δύο αστικών τάξεων, ελληνικής και τουρκικής, που παρεμβαίνουν με εκβιασμούς και άλλες μεθόδους γιατί θέλουν τη μειονότητα υποχείριο στα σχέδιά τους.

Στοιχείο αυτής της παρέμβασης διαχρονικά είναι και η δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων απ’ όλα τα αστικά κόμματα και κυρίως η προσπάθεια να εμπεδωθεί η λογική του “συλλογικού αυτοπροσδιορισμού” ως “τουρκική μειονότητα” που αντιτίθεται στη Συνθήκη της Λοζάνης και ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Όσοι ανακαλύπτουν τώρα τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι απλά υποκριτές, ανέφερε, και τόνισε πως οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, και αυτή την αναγκαιότητα εκφράζει το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Όποιος είχε να πει κάτι θα έπρεπε να το κάνει πριν τις εκλογές, κατά τον Α. Στρατιάδη

Τέλος ο κ. Στρατιάδης εξανέστη στην τελευταία αναφορά του κ. Καραΐσκου, μέσω της οποίας θεωρεί πως αφήνονται υπονοούμενα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, αν είναι πράκτορες της Τουρκίας ή όχι, και αν προωθούν συμφέροντα της γείτονος χώρας στην περιοχή.

«Ο Οζγκιούρ Φερχάτ είναι ένας συναγωνιστής, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει τοποθετηθεί, ο λόγος του είναι καθαρός, ξάστερος. Όποιος είχε να πει κάτι θα έπρεπε να το πει πριν τις εκλογές, για να μπορέσουν όλοι να βγάλουν συμπέρασμα, και όχι μετά τις εκλογές» δήλωσε.

Μίλησε δε και για ωμό εκβιασμό της κ. Μπακογιάννη, τον οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο, και τόνισε πως θα πρέπει να γίνει σε κάποια φάση μια εκτενή συζήτηση περί προξενείου: γιατί υπάρχει, ποιος συνεννοήθηκε για να υπάρχει, και αν η κατάσταση είναι σημερινή ή προϋπήρχε.

«Έχω εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μου, ζούσαμε και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Δεν πιστεύω ότι κανείς εξ αυτών έχει τη διάθεση να διαρρήξει αυτή την ομαλή λειτουργία» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ακούγονται.

Τέλος σε παρέμβασή της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου ανέφερε πως όλοι όσοι βρίσκονται στο Συμβούλιο, χριστιανοί και μουσουλμάνοι είναι εκλεγμένοι με τις ψήφους των συμπολιτών τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.