Εφτασε στην Τουρκια η ελληνικη ανθρωπιστικη βοηθεια

Συνοδεία Χρήστου Στυλιανίδη οι δυο πρώτες πτήσεις

Οι δυο πρώτες πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια από τις πέντε συνολικά, που κατ΄αρχήν θα στείλει η Ελλάδα στην Τουρκία, έφθασαν τα ξημερώματα στα Άδανα.

Την ελληνική βοήθεια συνόδευσαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, για να επιβλέψει την αποστολή ακόμη τριών πτήσεων.

Εικόνες από τις αφίξεις των ελληνικών αποστολών

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια συνεννοήσεων με τις τουρκικές αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Εικόνες από την άφιξη της ελληνικής αποστολής ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέβασε εικόνες και από τη δεύτερη αποστολή ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ στην Τουρκία.

Τι στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία

Συνολικά η Ελλάδα, αποστέλλει πάνω από 100 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, και αν χρειαστεί, ακόμη περισσότερη.

Χθες, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της AEGEAN.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Πέντε ανθρώπους έχει διασώσει η ελληνική ΕΜΑΚ

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, που συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, η ελληνική ΕΜΑΚ έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.