Εφτα χρονια στηριξης συμπληρωνει ο Ξενωνας Φιλοξενιας Κακοποιημενων Γυναικων Κομοτηνης

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της πανδημίας, συνεχίζει να ενημερώνει το κοινό για την βία

Συμμετοχή στη δράση «Με τη δική τους ματιά» με μια ταινία για την ενδοοικογενειακή βία και την συνεπιμέλεια

Τα εφτά χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Κομοτηνής, που συνεχίζει να συμβάλλει τόσο στην προστασία των γυναικών, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους, σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, πραγματοποίησαν την δράση «Με τη Δική τους Ματιά», τη Δευτέρα 13, την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, με την προβολή 3 κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη γυναίκα, με την τελευταία ιδιαίτερα, την «Μετά τον χωρισμό», που ήταν επιλογή των μελών του Ξενώνα, να καταπιάνεται με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και ένα επίκαιρο θέμα των ημερών, την συνεπιμέλεια.

Δυσκολίες στη διάρκεια της καραντίνας

Όπως ανέφερε η συντονίστρια του Ξενώνα κ. Βασιλική Γαντά, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν δράσεις λόγω πανδημίας, παρόλα αυτά η δράση αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να δώσουν το παρών, να συνομιλήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες, τόσο για το έργο και τις υπηρεσίες του ξενώνα, αλλά και να τονίσουν πως βρίσκονται πάντα στη διάθεσή τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν πολλοί αναγκάστηκαν να μείνουν υποχρεωτικά στα σπίτια τους για μεγάλα διαστήματα, είχαν αρκετές κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο να καταφύγουν στον Ξενώνα.

Και αυτό γιατί τόσο ο περιορισμός των μετακινήσεων, αλλά και η ανάγκη να γίνουν οι ιατρικές εξετάσεις, έκαναν την ήδη δύσκολη απόφαση να απομακρυνθούν από ένα βίαιο περιβάλλον, ακόμα δυσκολότερη.

Γενικότερα παρατηρήθηκε πανελλαδικά το τελευταίο δεκαοκτάμηνο αύξηση των φαινομένων, όπως και τοπικά, με τα περισσότερα περιστατικά πάντως που δέχτηκε ο Ξενώνας να προέρχονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουν οι αντιλήψεις

«Το αντικείμενο της δουλειάς μας δε είναι ό,τι πιο εύκολο» σημείωσε η κ. Γαντά, που επισήμανε πως η βία αυτή, που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, θέλει πολλή δουλειά και να συνεργαστούν πολλοί τομείς για να εξαλειφθεί.

Θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα σχολεία, και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών ώστε να κατανοήσουν την έννοια της βίας, μιας και για πολλούς ακόμα η έννοια περιορίζεται στην σωματική.

Όμως υπάρχουν πολλές μορφές βίας, από τη λεκτική και ψυχολογική, μέχρι και την οικονομική, για αυτό και προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια, τόσο μέσω των δράσεων τους όσο και του όποιου έργου μπορεί να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κοινό, να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν τον κόσμο, άντρες και γυναίκες για να μετριαστεί το φαινόμενο, αλλά και να σπάσουν τη σιωπή τους τα θύματα.

Απαραίτητο να αγκαλιάσει η κοινωνία τον ξενώνα

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκε η κ. Γαντά είναι το γεγονός ότι οι ξενώνες στη χώρα αυτή τη στιγμή, και για το άμεσο μέλλον στηρίζονται σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όμως πιστεύει πως θα πρέπει η κοινωνία μας να δει πιο ζεστά το θέμα και να ενταχθούν ως πιο μόνιμες δομές είτε στους Δήμους είτε στις Περιφέρειες.

Και αυτό γιατί δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες, δεν είναι εύκολο να παύσει η βία, και η ανάγκη για αυτές τις δομές θα συνεχίσει να υπάρχει.

Η Στέγη πάντως θα συνεχίσει τις δράσεις της, όσο της επιστρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, τόσο μόνη της όσο και σε συνεργασία με άλλους φορείς ώστε να μπορέσουν να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.