Ευκαιριες σπουδων στο Πανεπιστημιο της Λευκωσιας (UNIC)

Ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δρ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης μιλά για τις σπουδές στην Κύπρο και τα χαρακτηριστικά εκείνα που φέρνουν το UNIC ανάμεσα στα 800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως

Το τέλος του Καλοκαιριού σηματοδότησε για πολλούς νεαρότερους συμπολίτες μας και το τέλος της σχολικής τους ζωής αλλά και της «περιπέτειας» των πανελλαδικών εξετάσεων. Η έλευση του Φθινοπώρου αλλά και του Οκτώβρη σηματοδοτεί όμως την έναρξη του επόμενου μεγάλου βήματος της ζωής τους, ήτοι της φοιτητικής τους ζωής. Μετά και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής δεν είναι λίγοι εκείνοι και εκείνες που θα στραφούν σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν το όνειρό τους, σπουδάζοντας το επάγγελμα που εξ αρχής επιθυμούσαν.

Πόσο σημαντικό όμως είναι να σπουδάσεις στην μητρική σου γλώσσα, σε ένα άρτιο και σύμφωνο με τις σύγχρονες ακαδημαϊκές απαιτήσεις περιβάλλον, φεύγοντας μεν μακριά από τον τόπο της καταγωγής σου, σε έναν όμως τόπο πολύ κοντά, αν όχι απόλυτα συμβατό με τον τρόπο ζωής και καθημερινότητάς σου στην Ελλάδα;

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (UNIC) έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτά τα ζητούμενα, συνδυάζοντας σπουδές στο εξωτερικό, σε πληθώρα αντικειμένων καθώς προσφέρει περισσότερα από 100 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αλλά στην Κύπρο, που αν μη τι άλλο αποτελεί τρόπον τινά «κομμάτι» της Ελλάδας.

Σπουδές με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική και την ελληνική, σε ένα ίδρυμα που συγκαταλέγεται στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022, μαζί με μόλις οκτώ άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης φιλοξενήθηκε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και μίλησε για τις ευκαιρίες σπουδών στην Κύπρο και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.

Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: κ. Μιχαηλίδη ερχόμενοι και από μία δύσκολη, λόγω ΕΒΕ και κορωνοϊού χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες, πόσο εύκολη ή δύσκολη  είναι σήμερα  η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού;

Γ.Μ.: Η Κύπρος έχει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία καθιστούν τις σπουδές σε αυτήν τυπικά μεν ως σπουδές στο εξωτερικό, ουσιαστικά όμως όχι. Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι κάποιος από την Κομοτηνή ή από την Δράμα θέλει να σπουδάσει στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά από τις σπουδές για παράδειγμα στην Κρήτη σε σχέση με την μετακίνηση την απόσταση και όλα τα υπόλοιπα. Ως προς τις σπουδές στο εξωτερικό ευρύτερα τώρα υπάρχει μια σειρά απαντήσεων που θα πρέπει να δώσει στον εαυτό του, να σκεφτεί κάποιος ο οποίος θα ήθελε να σπουδάσει στο εξωτερικό. Καταρχήν θα πρέπει να σπουδάσει σε ένα πανεπιστήμιο το οποίο να είναι νομοταγές με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας που είναι νομοταγές με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Έπειτα να διαλέξει ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο να έχει ακαδημαϊκή αναγνώριση στην Ελλάδα. Τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας όπως και της Νομικής του, όπου εγώ είμαι Λέκτορας Καθηγητής είναι αναγνωρισμένα από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Σήμερα αν κάποιος θέλει να σπουδάσει θα σπουδάσει ακόμα και αν δεν μπορέσει με τις πανελλαδικές να βρεθεί σε ένα δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο ή σε αυτό το οποίο θα ήθελε, μπορεί να σπουδάσει στο εξωτερικό και η δυνατότητα για τους Ελλαδίτες στην Κύπρο είναι μία δυνατότητα η οποία είναι πάρα πολύ εφικτή.

«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει λαμπρές και κατοχυρωμένες σπουδές, με όλα τα ακαδημαϊκά εχέγγυα και τα επαγγελματικά δικαιώματα»

ΠτΘ: Σε τι βαθμό γίνονται τα μαθήματα στα Ελληνικά;

Γ.Μ.: Η Κύπρος το 2010 αποφάσισε να γίνει πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Δεν είχε τα δικά μας συνταγματικά κολλήματα και προβλήματα και από το 2010 νομοθέτησαν και από το 2012 είναι σε πλήρη ανάπτυξη τόσο το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και τα 5 ιδιωτικά πανεπιστήμια που καταρχήν ξεκίνησαν ως αγγλόφωνα, αλλά πλέον προσφέρουν τα προγράμματα τους και στην Ελληνική γλώσσα. Ειδικά για την Νομική επιστήμη το γεγονός αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί κάποιος ο οποίος θα σπουδάσει νομική θα ήταν πολύ καλό να την σπουδάσει στην μητρική του γλώσσα. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τα μαθήματα στους Έλληνες φοιτητές διδάσκονται στην Ελληνική Γλώσσα και διδάσκονται ελληνικό δίκαιο εξ ολοκλήρου και τα τέσσερα χρόνια από Έλληνες καθηγητές όπως εγώ. Όπως λέω χαρακτηριστικά η Ελλάδα έχει την Νομική της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και 4η την Νομική του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας. Το πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο, αν και ιδιωτικό είναι πιο μεγάλο από το κρατικό, με 18.000 φοιτητές και 100 προγράμματα τα οποία προσφέρονται και στην Ελληνική. Η Νομική του σχολή έχει 2.800 φοιτητές σε όλα τα προγράμματα, στο Κυπριακό Δίκαιο, στο Ελληνικό Δίκαιο που είναι το μεγαλύτερο, καθώς και πέντε μεταπτυχιακά τα τρία εκ των οποίων είναι σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει επίσης δύο διδακτορικά προγράμματα το ένα εκ των οποίων συνεργαζόμενο με άλλες 5 νομικές στον κόσμο όπως στην Νομική του Δυτικού Σύδνεϋ. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα τα προαναφερθέντα καθιστούν τις σπουδές σε εμάς και λαμπρές και κατοχυρωμένες με όλα εκείνα τα ακαδημαϊκά εχέγγυα και των επαγγελματικών δικαιωμάτων για να μην λείπει κάτι από τους αποφοίτους μας.

«Το κόστος των διδάκτρων και της διαμονής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας δεν είναι μεγαλύτερο από το κόστος σπουδών ενός παιδιού σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Ελλάδας»

ΠτΘ: Μιας και ζούμε σε εποχές δύσκολες και οικονομικά, τι ισχύει με τα δίδακτρα;

Γ.Μ.: Τα δίδακτρα κινούνται στο επίπεδο των 8.000 ευρώ το χρόνο. Είναι δίδακτρα λίγο ακριβότερα από δίδακτρα παιδικού σταθμού μηνιαίως στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα έχουμε από τις καλύτερες φοιτητικές εστίες στην Ευρώπη, πλήρως εξοπλισμένες όπου με 300 – 400 ευρώ από τον Οκτώβρη που ξεκινάνε τα μαθήματα μέχρι το Μάιο που ολοκληρώνονται προσφέρουν μία πολύ καλή διαμονή στον φοιτητή, με πληρωμένους όλους τους λογαριασμούς. Αυτό το κόστος διδάκτρων με αυτό το κόστος της διαμονής κατά μέσο όρο δεν είναι μεγαλύτερο του κόστους που θα έχει ένα παιδί σπουδάζοντας στην Ελλάδα, σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, χωρίς δίδακτρα μεν, αλλά με όλες τις υπόλοιπες δαπάνες.

ΠτΘ: Στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες επιστρέφουμε στην δια ζώσης διδασκαλία στα ΑΕΙ μετά από ένα μεγάλο διάστημα τηλεκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού. Πώς επηρέασε, αν επηρέασε ο κορωνοϊός την λειτουργία των δικών σας προγραμμάτων σπουδών;

Γ.Μ.: Τα προγράμματα σπουδών του πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι προγράμματα τα οποία είναι είτε εξ αποστάσεως, είτε δια ζώσης. Ειδικά για το προπτυχιακό πρόγραμμα της Νομικής είναι μόνο δια ζώσης, με την έννοια ότι κανένα πρόγραμμα νομικής σχολής προπτυχιακό στον κόσμο δεν είναι εγκεκριμένο εξ αποστάσεως. Για την πανδημία όμως και στο βαθμό που ακολουθούμε τις οδηγίες των ανεξάρτητων αρχών που ελέγχουν τα πανεπιστήμια, το τελευταίο έτος κάναμε μαθήματα από ηλεκτρονική πλατφόρμα  όπως έγινε παντού. Αυτό έγινε για τις ανάγκες της πανδημίας και φέτος τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης. Το δικό μας πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών που παρακολουθούν Έλληνες φοιτητές, όπως αυτό της Νομικής, δεν κάνει ποτέ κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν και τα αντίστοιχα ελληνικά αντίστοιχα πανεπιστήμια ούτως ώστε να μην υπάρξει ποτέ πρόβλημα για τους αποφοίτους μας.

«Η αναλογία φοιτητών – καθηγητών είναι 1 προς 35»

ΠτΘ: Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα σπουδών;

Γ.Μ.: Τα τμήματα σπουδών που έχουμε, ανεξάρτητα από το πόσες εγγραφές κάνουμε κάθε χρόνο, είναι τμήματα των 35 ατόμων γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να γνωρίζει τον φοιτητή και οι φοιτητές να γνωρίζουν τον καθηγητή, να παρακολουθεί την απόδοση τους και μέσα από ένα σύστημα σπουδών με ενδιάμεσες εξετάσεις, εργασίες να κατευθύνεται ο φοιτητής στην μέγιστη απόδοσή του. Εγώ έχω δει πολλούς μέτριους μαθητές που έρχονται στη Νομική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και να φεύγουν  άριστοι νομικοί. Όπως ξέρω πολλούς άριστους μαθητές οι οποίοι περνάνε σε ελληνικές νομικές σχολές οι οποίοι χάνονται στο χάος των ελληνικών πανεπιστημίων και δεν είναι καλοί νομικοί. Θέλω να πω πως ένας από τους λόγους που το πανεπιστήμιο μας βρίσκεται πολύ ψηλά παγκοσμίως στην βαθμολογία είναι επειδή έχει μια πολύ καλή αναλογία καθηγητών φοιτητών που είναι 1 προς 35. Αυτό είναι το μυστικό. Έχουμε στήσει και υπάρχει οργανωμένο ένα πρόγραμμα σπουδών με τέτοιον τρόπο που να δίνει τη δυνατότητα και να αποδίδουν καλά οι φοιτητές και βεβαίως να εμβαθύνουν και σε ένα ερευνητικό έργο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.