Ευχες για ενα καλυτερο 2017 για το Παραρτημα Αποθεραπειας και Αποκαταστασης Παιδιων με Αναπηρια Κομοτηνης

Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα έκοψαν την πίτα τους παιδιά, εργαζόμενοι και φίλοι του Παραρτήματος

Προχωρούν άμεσα οι προσλήψεις οκταμήνων και επικουρικού προσωπικού, μεταξύ των οποίων ψυχολόγος και εργοθεραπευτής

 
Παιδιά, εργαζόμενοι και φίλοι του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του παραρτήματος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ., για να συμμετάσχουν στη μικρή γιορτή που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας του, καθώς και της βασιλόπιτας των εργαζομένων σε αυτό.
 
Στο χώρο βρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Θέμη Τζενετίδη, εκπρόσωπος του στρατού, μέλη του ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ., αλλά και παιδιά του Παραρτήματος μαζί με τους εργαζόμενους.
 
Να σημειωθεί πως στην γιορτή βρέθηκαν και δύο μοναχές από την παρακείμενη Ιερά Μονή Βαθυρρύακος, οι οποίες, μαζί με την ηγουμένη επισκέπτονται το ίδρυμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 
 

Στήριξη στο έργο του παραρτήματος

 
Τις βασιλόπιτες ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, που τόνισε πως είναι τιμή για τους επισκέπτες να βρίσκονται ανάμεσα στα παιδιά και τους εργαζόμενους του Παραρτήματος, ώστε να αφουγκράζονται και να νιώθουν το έργο που επιτελείται τόσο σε αυτό της Κομοτηνής, όσο και σε όλα τα Παραρτήματα του Κέντρου στην ΑΜΘ.
 
«Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι μας ότι σε αυτούς τους χώρους, που υπάρχουν δικά μας παιδιά, που έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα, θα πρέπει στη ζωή μας, να ερχόμαστε πολύ πιο συχνά, γιατί έτσι δεν θα ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε άνθρωποι» σημείωσε, τονίζοντας πως όταν ο Θεός επιτρέπει να συμβεί κάτι δύσκολο στη ζωή ενός ανθρώπου, δίνει και πολύ δύναμη για να το ξεπεράσει, κάτι που όσοι απασχολούνται στο παράρτημα γνωρίζουν καλά.
 
Άλλωστε και ο ίδιος παραδέχτηκε πως όταν βρίσκεται με αυτούς τους ανθρώπους και αυτά τα παιδιά, εισπράττει τόση αφειδώλευτη αγάπη ώστε να γνωρίζει ποια είναι η αληθινή σχέση μεταξύ των ανθρώπων, σε αντίθεση με τον καθωσπρεπισμό που βλέπουμε στην υπόλοιπη ζωή μας.
 

Απαραίτητο να έρθει η κοινωνία πιο κοντά στο Παράρτημα

 
Ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Σωτήριος Σωτηριάδης από την πλευρά του ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία, αλληλεγγύη, αγάπη και πίστη στο έργο που προσφέρει ο καθένας από οποιαδήποτε θέση, τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα Διοίκηση, έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα για την εξωστρέφεια του συγκεκριμένου παραρτήματος.
 
Δυστυχώς όμως, θεωρεί πως οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια, και είναι τελείως διαφορετικές από τις αρχές και τις αξίες της συγκεκριμένης διοίκησης, παραμένουν παγιωμένες.
 
«Θέλουμε να σταματήσει η απομόνωση του Παραρτήματος από τις γύρω κοινωνίες και την Κομοτηνή, να μην μένει το ίδρυμα απομονωμένο και άγνωστο για πολλούς» σημείωσε, τονίζοντας πως ελπίζει πως αυτή θα είναι η παρακαταθήκη τους: ότι η τοπική κοινωνία θα έρθει πιο κοντά σε αυτό.
 
 

Ενίσχυση με προσωπικό άμεσα

 
Πάντως ο κ. Σωτηριάδης σημείωσε πως υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στο θέμα της ενίσχυσης του Κέντρου με προσωπικό, στο οποίο υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο εξειδικευμένο όσο και μη.
 
Έτσι τη Δευτέρα τελειώνουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μέσω ΟΑΕΔ, από όπου περιμένουν τρείς ειδικότητες, ένα μάγειρα, που είναι απολύτως απαραίτητος, ένα ψυχολόγο, μιας και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας στο παράρτημα, καθώς και ένα κοινωνικό επιμελητή, που αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδης , να δώσουν μια ανάσα χωρίς να σημαίνει ότι τους λύνει τα προβλήματα, μιας και είναι οκτάμηνες. Παρόλα αυτά περιμένουν ακόμα ένα πρόγραμμα για οκτάμηνα, που ελπίζουν να «κουμπώσει» σε αυτό ώστε να μην υπάρξει κενό.
 
Το μεγάλο ζήτημα φυσικά είναι το θέμα του επικουρικού προσωπικού, για αυτό και εντός του Φεβρουαρίου, μετά και την έγκριση του προϋπολογισμού του Κέντρου, θα προχωρήσουν σε προκήρυξη μίας νοσηλεύτριας και ενός εργοθεραπευτή, προσπαθώντας παράλληλα να «χωρέσουν» ακόμα μία επικουρική θέση. «Μακάρι να μπορούσαμε να πάρουμε 10, σε αυτούς τους 2-3 που μπορούμε βάζουμε τις ειδικότητες που έχουμε εξαιρετικά ανάγκη» ανέφερε, σημειώνοντας πως ο εργοθεραπευτής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, μιας και πλέον δεν θα χρειάζεται να έρχεται η εργοθεραπεύτρια από την Ξάνθη μόνο για 2 μέρες την εβδομάδα. Έτσι θα ασχολούνται με τα παιδιά, και τα παιδιά θα μπορούν να απασχολούνται και αυτά κάθε μέρα.
 
Ο κ. Σωτηριάδης  τόνισε πως υπάρχει και μεγάλη ανάγκη από εθελοντές, σημειώνοντας πως το στοίχημα είναι τόσο να συνεχίσουν να έρχονται μέλη της φοιτητικής κοινότητας, όσο και Κομοτηναίοι, και να αφιερώνουν έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα στα παιδιά.
 
Ιδιαίτερα σημείωσε πως προσπαθούν να προσεγγίσουν τόσο την πανεπιστημιακή κοινότητα, με φοιτητές από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης να πραγματοποιούν πρακτική στο Κέντρο, όσο και τα ΤΕΦΑΑ, μιας και είναι πολύ σημαντικό να έρθουν γυμναστές και να ασχοληθούν με τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν στο παράρτημα υπάρχει ήδη γυμναστήριο και χώροι άθλησης.
 

Ενδυνάμωση αρχών και αξιών

 
Την άποψη πως η ενδυνάμωση αρχών και αξιών όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, τονίζοντας πως για μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και τους συνανθρώπους της, οφείλει ο ανθρωπιστικός παράγοντας να είναι η κινητήριος δύναμη στην καθημερινότητά μας.
 
«Το Παράρτημα τιμά την ελληνική κοινωνία, και παράγει διαχρονικά έργο», σημείωσε, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι από την πλευρά της η Αντιπεριφέρεια θα είναι συμπαραστάτης σε αυτό το έργο και θα είναι στο πλευρό τους όποτε χρειαστεί.
 
 

Παλεύοντας για την αναπηρία

 
Τέλος ο κ. Τρύφωνας Καρούντζος, Αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ και πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης, σημείωσε πως παλεύουν για την αναπηρία, προσπαθώντας να αναδείξουν την εξωστρέφεια των κέντρων αυτών, και ότι τα άτομα με αναπηρία, και ειδικά αυτά που βρίσκονται στο παράρτημα της Κομοτηνής αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, και αποτελούν κρίκο του κοινωνικού μας ιστού.
 
«Όλοι μαζί, με συμπόρευση σύμπλευση θα αναδείξουμε το κομμάτι της αναπηρίας και το κέντρο ως συνεκτικό κρίκο της κοινωνίας της οποίας οι ανάπηροι είναι αναπόσπαστο κομμάτι» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν επαιτούν πια, αλλά απαιτούν ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.