Ευχες για ακομα 50 χρονια προσφορας για τον Παιδικο Σταθμο Αιγειρου

Μια ζεστή εκδήλωση στην Αίγειρο τιμώντας την προσφορά όσων πέρασαν από αυτόν

Ήταν Φεβρουάριος του 1970, όταν ο Παιδικός Σταθμός Αιγείρου άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, και εδώ και 50 χρόνια «αγκαλιάζει» αδιάλειπτα τα μικρά παιδιά προσφέροντας αγάπη, φροντίδα και θαλπωρή.
 
Θέλοντας να τιμήσει αυτή την προσφορά, ο Δήμος Κομοτηνής, η Κοινότητα Αιγείρου και ο Παιδικός Σταθμός Αιγείρου πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγείρου, μια αφιερωματική εκδήλωση τόσο για το κτίριο, όσο και για όλους όσους αυτά τα χρόνια προσέφεραν σε αυτόν αλλά και «γεύτηκαν» την προσφορά του, σε μια εκδήλωση αναμνήσεων, μέσα από φωτογραφίες και θύμισες.
 
Την εκδήλωση συντόνισαν η πρόεδρος της Κοινότητας κ. Άννα Πατρωνίδου και η Υπεύθυνη του Παιδικού Σταθμού κ. Άννα Τσόπα, παρουσία πολλών κατοίκων της Αιγείρου που έχουν αναμνήσεις από το πέρασμά τους εκεί.
 

Ο δεύτερος παιδικός σταθμός που λειτούργησε στη Ροδόπη

 
Ο παιδικός σταθμός λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 50 χρόνια, με πολλούς κατοίκους της Αιγείρου να έχουν περάσει από αυτόν. Αυτός ήταν ο δεύτερος παιδικός σταθμός που λειτούργησε στη Ροδόπη, σημείωσε η κ. Πατρωνίδου, μετά τον παιδικό σταθμό που λειτούργησε στην Κομοτηνή.
 
Έτσι το Φεβρουάριο του 1970 ξεκίνησε να λειτουργεί αυτός ο Παιδικός, ενώ την ίδια περίοδο ξεκίνησαν να λειτουργούν και οι παιδικοί σταθμοί στον Ίασμο, τη Μαρώνεια, τις Σάπες και τη Ν. Καλλίστη. Η πρώτη φουρνιά που πήγε ήταν παιδιά που γεννήθηκαν το 64-65-66, ενώ για μια δεκαετία λειτούργησε και ως νηπιαγωγείο, μιας και δεν υπήρχε ανάλογη δομή στον οικισμό.
 

«Ήταν πάρα πολύ σημαντική η λειτουργία του, γιατί οι περισσότερες γυναίκες εργάζονταν, ενώ τα παιδιά έμεναν στον παιδικό όλη την ημέρα, μέχρι τις 4 το απόγευμα, οπότε ήταν μια σημαντική βοήθεια και για τις μητέρες και για την κοινωνικοποίηση των παιδιών» τόνισε η κ. Πατρωνίδου.
 
Εδώ και 50 χρόνια λοιπόν ο παιδικός σταθμός Αιγείρου συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον οικισμό, για αυτό και θεώρησαν σωστό, μαζί με την προϊσταμένη του Παιδικού Σταθμού, να τιμήσουν τους ανθρώπους που στήριξαν και υλοποίησαν την ιδέα αυτή. Για αυτό και έκαναν την γιορτή, στην οποία παρέστησαν άνθρωποι που είχαν σημαντική προσφορά στο σταθμό, μεταξύ  των οποίων και η πρώτη μαγείρισσα σε αυτόν, η κ. Καρασταύρου.
 

Συνεχίζει να προσφέρει ο παιδικός Σταθμός

 
Η διαδικασία για τη δημιουργία του Παιδικού Σταθμού στον οικισμό ξεκίνησε το 1968, σημείωσε η προϊστάμενη του Σταθμού κ. Άννα Τσόπα, για να βρεθεί αρχικά οικόπεδο και στη συνέχεια να χτιστεί ο Σταθμός, που άνοιξε τις πόρτες του τον Φεβρουάριο του 1970. «50 χρόνια μετά τον Φεβρουάριο του 2020, είναι πολύ τιμητική η συνεχής λειτουργία του σταθμού και ότι κατάφερε και έμεινε ανοιχτός για τόσα χρόνια, όταν σε πολλές αγροτικές περιοχές ανάλογες δομές έχουν κλείσει» σημείωσε.
 
Η προσφορά του δε είναι εξόχως σημαντική, μιας και από αυτόν έχουν περάσει γενιές και γενιές, καθώς και πλήθος εργαζομένων. «Βλέπουμε γιαγιάδες που θυμούνται ακόμα τα ποιήματα που έλεγαν τα παιδιά τους σε εθνικές γιορτές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσόπα.
 

Κατά την εκδήλωση έγινε μια γενικότερη ιστορική αναδρομή για την ιστορία των παιδικών σταθμών, ξεκινώντας από την Ευρώπη, συνεχίζοντας στην Ελλάδα και τέλος επικεντρωνόμενοι στον ιστορικό σταθμό Αιγείρου, δείχνοντας και φωτογραφίες από το ιστορικό τους αρχείο.
 
Η συνέχεια του στο χρόνο, σημείωσε ότι οφείλεται και στην αναγνώριση του έργου του, αλλά και στην ανάγκη. Παράλληλα πλέον προσφέρει αγωγή και διαπαιδαγώγηση, μιας και ενώ αρχικός στόχος ήταν η πρόνοια, πλέον αυτός είναι η αγωγή και η διαπαιδαγώγηση, κάτι που θεωρούν οι γονείς σημαντικό για τα παιδιά τους.
 
Όσο για τη συνέχεια του Παιδικού Σταθμού, η ευχή τόσο των παλιών εργαζομένων στο σταθμό όσο και των υπολοίπων, ήταν να συνεχίσει να λειτουργεί για τουλάχιστον ακόμα 50 χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.